Egyéb cikkek

Miskolci fedett sportuszoda

2007.08.17. 10:50

Megosztott I. díjban részesült a Kiss és Járomi Építésziroda Kft.

Megosztott I. díjban részesült a Kiss és Járomi Építésziroda Kft.
 
Szerző: Kiss Gyula építész vezető tervező, Kiss és Járomi Építésziroda Kft.
Résztvevők: Kiss Gyula, Járomi Irén építész vezető tervezők, Konrád Péter, Holló Hunor, Kéki András, Nagy Márk építész tervezők, Horváth Kund tartószerkezeti tervező, Becsák Péter közlekedéstervező, Debreczeni Józsefné gépésztervező (uszodatechnika), Lovas Albert gépésztervező (épületgépészet), Németh Krisztina tűzvédelmi szakértő
 

Részletes bírálat:
Az épület telepítése jó, dekoratív megjelenésű a főbejáratra felvezető térszervezés. A funkcionális kialakítás racionális, jól működő uszodát eredményezett. Néhány, a koncepciót nem érintő változtatásra szükség lenne, pld. a mozgássérült WC és a bírói öltöző összevonása nem praktikus. A tanmedence és a versenymedence túl közel van egymáshoz. A sporttechnológiai műleírás rendkívül alapos, ezzel szemben a – pályázati terv szintjén elvárható – versenyhez szükséges helyiségek ábrázolása nem szerepel. A medencetéri sportvilágítás nem tipikus.

Külön kiemelhető a főbejárat megoldása, illetve a kávézó pációja. Példás az épület építészeti megfogalmazása, a külső megjelenés és az enteriőr harmóniája. A térbe belógatott doboz- álmennyezet és az azt körbevevő felülvilágító sáv szép megoldás.

A nagyon dekoratív megjelenést biztosító jelentős üvegfelület, az árnyékolás további kidolgozást igényel.

Az észak-keletre tájolt üveg végfal sportolói szempontból nem jó, mert az árnyékolás megoldatlansága miatt káprázik a víz.

Jól kidolgozott épületgépészet, a kondenzátorok hulladék hőjét vízmelegítésre felhasználja. Vízgépészete részletes, profi módon kidolgozott.

Összességében a terv komoly értékeket tartalmas, megvalósításra alkalmas. A Bíráló Bizottság megosztott I. díjban részesíti.