Nézőpontok/Vélemény

Modern homlokzatépítés: ilyen volt az Aluprof kirándulás

2018.03.27. 08:30

Komoly és jogos hiánypótlást eszközölt az Aluprof-Hungary Kft., Európa egyik vezető alumínium nyílászáró profil gyártója, amikor idén februárban neves, aktív tervezőknek szervezett az Aluprof S.A.-val karöltve szakmai kirándulást az Aluprof rendszerek fellegvárába, a lengyelországi Wroclawba és az évezredes királyi Fővárosba, Krakkóba.

Az influenza járvány által megtizedelt 11 fős társaság, február 13-a borongós reggelén indult úti célja felé. Természetesen nemcsak a modern homlokzatépítés volt terítéken, hanem megcsodálhattuk mindkét város híres, régi épületeit, melyek hűen visszatükrözik Lengyelország kitűnő építészeti stílusjegyeit, ízlését és gazdagságát.

De ha már megcsodáltuk a Rynek Glowyt, a Posztócsarnokot, ugyanolyan áhítattal álltunk a wroclawi Sky Tower hatalmas tömbjének tövében. A kilátást a 49. emeletről nem kell taglalni, pazar. Némi tériszony sem tudott senkit eltántorítani, hogy egészen közelről vizsgálják meg vendégeink a külön erre a célra tervezett és gyártott MB 85 SG rendszert "működés közben". A látogatást megelőzően Jaroslaw Kowalski [a lengyel Aluprof építésze] által megtartott technikai ismertetőn már elhangzott, hogy nem kizárólag az Aluprof rendszerek eddig megjelent katalógusaiban megtalálható szortimentből lehet a tervezés során válogatni, hanem, ha az épület, illetve a tervek úgy kívánják, úgy nevezett "sonden" profilt tervez és alkalmaz az Aluprof a sikeres megvalósítás érdekében. Ezen az épületen is közelről tapasztalhatták a magyar tervezők az Aluprof mérnöki kreativitását.
Külön kiemelték, hogy az épület nem szabályos kör alakú alapterülettel rendelkezik, hanem ellipszis. Konstatálták, hogy nagy szakértelmet és tudást igényelt annak nyomvonalának kijelölése is, tekintettel az ellipszis1 ívén, a "P" pontokon felállított lizénáknak.


Érdekes volt a Silver Tower Center egyedi látszóbordás, MB SR 50 rendszerből készült homlokzata is, a meghosszabbított fehér színű díszítőelemekkel, mely szélvitorlát stilizálva elforgatta az épület egyes szintjeit.

A távolból készült fotók alapján nehéz volt elképzelni a nemrég épült Miejski Stadiont. Érdekesen megoldott árnyékoló elemei mögött az MB SR 50 N modern vonalvezetésű szerkezeteivel közelről választ adott az építési "furfangokra". Nem volt könnyű eldönteni a látnivalók sokaságában, melyik az az épület, amely a leg-leg... Mind más-más szempontból volt érdekes vagy tetszetős. Volt, hogy a tervezés volt meghökkentő, volt, hogy az Aluprof rendszer kínálta lehetőségek kihasználása, de volt, hogy a kivitelezés.
Ez utóbbi a Krakkóban található Quattro Bussiness Park épületegyüttese, amely méltán vívta ki a magyar tervezők elismerését. Impozáns, robusztus, ugyanakkor rendkívül elegáns komplexum, gyönyörű kivitelezésben. A homlokzaton szinkronban az MB 70 HI ablakrendszer, a vele kompatibilis MB SR 50 függönyfalrendszerrel és a szakszerű, igazán precízen a homlokzatra szerelt Alukobond váltakozásai struktúrájában, színben, minőségben nagy tetszést aratott. Nem beszélve a szintén krakkói Kongresszusi Központról. Az épület homlokzatának merész tervezéséről, amiről szintén nagy elismeréssel beszéltek a tervezők.

A tervezésen kívül méltatták az Aluprof rendszerek sokszínűségét, az egyedi homlokzati megoldásokat, ahol pl. a bejárati fronton két egyforma elem nem található. Sőt, ez a megoldás egy döntött, nem függőleges automata ajtóval nehezített, ami még érdekesebbé teszi az épületszárnyat.

Nehéz felsorolni egyenként a látnivalókat. Sok-sok épületet láttunk, melyek homlokzata Aluprof rendszerből készült vagy Aluprof nyílászárókkal volt felszerelve. Volt, amelyiket csak az autóbusz üvegén kesztül, időhiány miatt csodáltuk, de volt, amelyiket "testközelből" is. Jó volt látni, érzékelni e két csodálatos régi város harmóniáját, amely magához öleli a múlt és a jelen építészetét. Lüktet és szárnyal a jelen és őriz a múlt. Mindez a házigazdák figyelmességével és a méltán híres lengyel vendégszeretettel övezve.
Hazafelé vendégeink a kiadványainkat lapozgatták. Megoldásokról kérdeztek, ötleteltek, a segítségünket kérték. Megígértük Nekik. Büszkék voltunk. Köszönjük, Aluprof.

Czigler Géza
Aluprof-Hungary Kft.
kereskedelmi igazgató


 


1 ellipszis={ Pd (P, F1) + d (P, F2) = r1 + r2 = állandó = 2a > d ( F, ; F2 )