Közélet, hírek

Modernizmusok: Stílus? Korszak? Ideológia? – Kerekasztal-beszélgetés

2024.05.18. 09:21

Stílus? Korszak? Ideológia? Mit jelent a modernizmus az építészetben, és hogyan függ össze a modernitás fogalmával? Többek között e kérdésekre keresték a választ Modernizmusok felhívásunkra beérkezett írásaikban a cikkek szerzői. Május 26-án az Építészfesztiválon az online térből kilépve élőben is körbejárjuk ezeket a kérdéseket meghívott beszélgetőpartnereinkkel, Erhardt Gáborral, Ferkai Andrással és Wettstein Domonkossal közösen.

Mi a különbség a modernizmus és a modernitás között? Miért nem modern a szocreál? Meg kell-e védeni a modern épületeket? Modern-e a kortárs? Mi szépet lát egy építész egy sivár betonkockában? Milyen ideológiák mentén jöttek létre ezek az épületek, és leválaszthatók-e történeti kontextusukról? Mi van a modern után?

E kérdések mentén tettük közzé Modernizmusok című felhívásunkat ez év februárjában, melyre számos izgalmas írás érkezett. Az idei Építészfesztiválon élőben folytatódik a diskurzus egy kerekasztal-beszélgetés keretében.

Beszélgetőpartnereink:

Erhardt Gábor építész, az MCC Építészet és emlékezet műhelyének vezetője.
Tervezési praxisa Tokaj-Hegyaljához köti, de emellett kutat, publikál, oktat. Szakterülete a hazai organikus építészet múltja és jelene, a regionalista építészet lehetőségei, illetve a műemléki rekonstrukciók elméleti háttere.

Ferkai András DSc építész, építészettörténész, MOME professor emeritus
Dolgozott tervezőként, a Magyar Építőművészet szerkesztőjeként, Soros- és CCA-ösztöndíjasként, a Magyar Iparművészeti Egyetem kutatócsoportjának és a MOME Elméleti Intézetének vezetőjeként. Egyetemista kora óta a modern építészet történetével, elméleteivel és műemlékvédelmével foglalkozik. Topográfia formájában feldolgozta Buda és Pest két világháború közötti építészetét, kutatta a korszak eszmetörténetét – ezen belül a nemzeti építészet-fogalom értelmezéseit –, továbbá a Bauhaushoz kapcsolódó magyarok szerepét. Nagymonográfiát írt Molnár Farkasról. Monográfiája jelent meg Jánossy György, Farkasdy Zoltán és Gulyás Zoltán életművéről. Számos tanulmányban vizsgálta a hatvanas évek magyar építészetét, és könyvet szerkesztett az egyik legjelentősebb állami tervezőiroda, a KÖZTI működéséről. Részt vett a modern mozgalom dokumentálásával és megőrzésével foglalkozó nemzetközi szervezet, a Do.co_mo.mo_International munkájában. Az MTA levelező tagja és Építészeti Tudományos Bizottságának elnöke.

Wettstein Domonkos építész, a BME Urbanisztika Tanszék egyetemi adjunktusa, kutatási területe a Balaton régió tervezéstörténete.
2010-ben végzett a BME Építészmérnöki karán, 2019-ben szerzett PhD fokozatot, doktori disszertációját Regionális stratégiák a Balaton-part rekreációs célú építészetében (1929-1979) címmel védte meg. 2013-14-ben az ETH Zürich GTA Intézetében volt vendégkutató. Kutatási eredményeit folyamatosan publikálja a hazai és nemzetközi fórumokon, 2022-ben jelent meg a Balatoni építészet – Stratégiakeresés a huszadik században című könyve. 2023-tól az MTA Bolyai Ösztöndíjprogram keretében folytatja a Balaton-parti nyaralótelepek kutatását.

Moderátor: Hulesch Máté, az Építészfórum szerkesztőségének tagja, a MOME Doktori Iskola PhD-hallgatója

A beszélgetés időpontja: május 26. (vasárnap) 15:00 – 16:45

 

Az esemény megrendezését támogatja:
Market Építő Zrt. / Bayer Construct Zrt. / Viastein Kft. / Reynaers Aluminium Kft. / Danucem Magyarország Kft. / Nemzeti Kulturális Alap / Németh-Fa Kft.

 

Építészfesztivál 2024. május 25-26-án az A38 Hajón! További információ és részletes program: https://www.epiteszfesztival.hu
Jegyvásárlás: https://www.a38.hu/hu/program/epiteszfesztival-2024-28225