Technológia

Modernre hangolt kisvárosi elegancia

2018.11.28. 12:26

„Budaörs kisvárosias környezetéhez illeszkedő ikerház megformálása modern, anyaghasználata elegáns és visszafogott.” – hangzott el az első díjas épület értékelésében. A nyertes épület homlokzata világgosszürke és fehér, természetes EQUITONE [tectiva] szálcement lapokkal burkolt, amelyhez a tervezők gyakorlott kézzel nyúltak, hiszen nem először használták azt.

 

A HARCH design and build építésziroda munkatársai, Halmosi Erik, Prohászka Benedek és Solymár Annamária tervezési programja szerint az egy telekre épülő két lakás kialakítása hasonló: a belső tér sokoldalú bútorozhatósága és alakíthatósága mellett az ikerház mindkét tagja kielégíti egy-egy család igényeit. A térformálás nagyvonalú, ugyanakkor kerüli a felesleges zugok létrejöttét, annak ellenére (vagy talán annak hátására), hogy a beépíthető terület a telek kis mérete miatt erősen korlátozott volt. Az utcával szöget bezáró épületben egymás mögött helyezkednek el a lakások. A telepítés ilyen módja biztosítja a kertek kellemes térérzetét és teremt megfelelő intimitást is.

 

 

A gépkocsik elhelyezését a lakások előtt biztosították, a hozzájuk tartozó kerti tárolókkal együtt. A megfelelő méretű előkert iránti igény miatt (a szükséges elő-, oldal-, és hátsó kertek megtartásával együtt) – illetve illeszkedve az utca többi épületéhez – az iroda által tervezett ingatlanok is az utcától hátrébb húzva helyezkednek el. A részben pergolával áttört, fedett gépkocsitároló könnyűszerkezetes tetővel csatlakozik a lakóegységekhez, amely a teraszok fedésében folytatódik, ezzel biztosít egységes, rendezett megjelenést. A könnyűszerkezetes tető alatt kapott helyet a kerti eszközök tárolására alkalmas két fészer. A homlokzatok a kedvezőbb, déli tájolás felé nyitottak, ide kerültek a teraszok és a saját kertterületek is. A kedvezőtlenebb, északi oldalon a zártabb falak mögött a közlekedő és tároló helyiségek találhatók, ablakaik pedig az itt elhelyezett gépkocsibehajtóra néznek. A nyílászárók a variálható bútorozhatóság elveit figyelembe véve szigorúan rendezettek.

 

 

„Követendő példa a kertvárosi építészetben”

Az épület terveiért az építészcsapat megosztott I. díjat nyert a Creaton South-East Europe Kft. által kiírt EQUITONE – Az anyag természete című, építészeknek szóló pályázatán.

 

 

A tervezők az épületek elhelyezését mintha az utca nevéből csenték volna. Az Átlós utca 21. telkére ugyanis átlósan szerkesztették őket. Felismerték, hogy a ferdeség révén differenciált térrészeket és kapcsolatokat tudnak teremteni. Nyoma sincs az oldalkertek és a kertkapcsolatok keresgélésével töltött kínlódásnak. Egyetlen gesztus a helyére tett mindent. Ugyanez a magabiztosság olvasható ki a tömegek alakításából, ahogy a homlokzaton a mindösszesen kétféle felület alkalmazásából is. A budaörsi Átlós utcába helyezett átlós épület gesztusa követendő példát teremt a kisvárosi, kertvárosi kortárs hazai lakóépület építésben.” – méltatta a díjazott pályaművet Patartics Zorán, Ybl Miklós és Pro Architectura díjas építész, a zsűri tagja.

 

 

„Termék helyett egy kiváló anyagot kaptunk…”

A legfontosabb érv, amit maga a cég fogalmazott meg a legjobban, hogy ők anyagot szeretnének eladni, nem pedig terméket. Kiváló minőségű anyagot, kiváló kvalitású tervezőknek. Az ezen az épületen használt árnyékoló műszaki megoldásával (a megjelenés, a minőség, a tartósság és a karbantartási igény szempon

tjain túl) az volt a célunk, hogy a szálcement egy újabb felhasználási területére hívjuk fel a tervező kollégák figyelmét.” – indokolták anyagválasztásukat az építészek. Elárulták, hogy tervezőként nagyon kedvelik a szálcement lapot, ami jól illik a tervezési stílusukhoz. Tekintettel arra, hogy a cég saját kivitelezésben kínálja a megtervezett épületeket az is fontos volt számukra, hogy a felhasznált, így a homlokzat megjelenését meghatározó anyagok a kivitelezési elvárásaiknak is megfeleljenek. „Az EQUITONE homlokzatburkoló anyagok páratlan tervezési rugalmasságot és megfelelő kivitelezhetőséget biztosítanak – amit már több épületünk esetén volt lehetőségünk tesztelni.” – vélekednek a nyertes tervezők. Az EQUITONE [tectiva] anyagában színezett homlokzatburkolat, amelyet egyedülálló, finom metszésű felület és természetes árnyalati eltérések jellemeznek.

 

 

Equitone