Egyéb cikkek

Móricz Zsigmond körtér- a gomba újjáértelmezése- Kőszeghy Építészet Bt.

2009.11.03. 07:05

Megvételben részesült 51. sorszámú pályamű, szerző: Kőszeghy Építészet; tervezők: Kőszeghy Attila, Csaba Tímea, Kőszeghy-Koncsag Flóra

Megvételben részesült 51. sorszámú pályamű,
szerző: Kőszeghy Építészet
tervezők: Kőszeghy Attila, Csaba Tímea, Kőszeghy-Koncsag Flóra

 

 

 


Részletes bírálat
A pályamű a Gomba épületét teljes mértékben újrafogalmazza a térhasználat érdekében. Bár műleírásában a műemléki hozzáállásra hivatkozik, azonban az épület tömegében éppen azzal ellentétesen túlnő az elfogadható mértéken. A Bíráló Bizottság a visszaépítés helyetti „megidézésnek” nem a koncepcióját, hanem a léptékét tartja hibásnak.

A pályamű fő értéke, hogy a Móricz Zsigmond körtér kettősségéből – a nagymértékű gyalogos-autós-közösségi közlekedési forgalma és a Gomba és a köríves épületsor közti „urbánus csend-sziget” –kiindulva ad az átalakuló térhasználatra újszerű javaslatot. Felismerve és elemezve a célközönséget, az épületet és a teret az egyetemisták kulturális origójaként, a középiskolások és átszálló forgalom új találkozópontjaként és a térség lakossága számára mozgó piac és központi térként alakítja ki. Mindezt a pályamű a Gomba-födém tér felé történő megdöntésével, annak átlátszó lépcsős lelátó rendszerként való kiépítésével és alatta elhelyezett épületegységekkel teszi: ezzel olyan teret teremtve, amely biztosan a célközönség kedvenc helyévé válhatna. A „mozgó piac” síneken tolható pavilonrendszere a lépcsős rendszer arculatával összhangot teremt és egyben a tér pavilonosodását megelőzve a tér felépítményeinek elemeire egységes arculatú javaslatot ad. A Kulturális Városközpont méltó fókuszpontjává teszi a vásárok, fesztiválok befogadására tett javaslatával.

A pályamű gazdaságossága megkérdőjelezhető – a beruházás összege alábecsült, a terv javaslatai nem térülnek meg a bemutatott funkciók bevételeiből, annak bővítése szükséges.