Épületek/Lakóépület

Mosonyi utcai Lakó-apartmanház

2022.10.07. 15:49

A Baross téri szállodával szemközti telekre apartmanházat tervezett az FBIS architects. A tervezők racionálisan szerkesztett alaprajzi elrendezésre törekedtek izgalmas loggia, erkély és kertkapcsolatokkal.

A Mosonyi utcai lakó-apartmanház alaprajzi és homlokzati kialakítása több változat után nyerte el végleges formáját. Az apartmanház a szomszédos Baross téri szállodához hasonlóan keretes belsőudvaros beépítésű, összesen 45 db 45 és 80 m2 közötti lakás kap helyet 6+1 szinten.

A három pinceszinten a Baross téri szállodával szolgalommal együttműködő gépkocsitároló kap helyet. A közös garázs kihajtója kerül a Mosonyi utcai épületrészbe. A -1. szinten a rámpa, a záportározó és a lakásokhoz tartozó tárolók kaptak helyet. A földszinten a szomszédos Baross téri szálloda beszállítóudvara és gazdasági bejárata kapott helyet. Ezen kívül a lakásokhoz tartozó tárolót és közvetlen utcakapcsolattal és portállal rendelkező üzlethelyiséget terveztünk, mely igény szerint bérbeadható.

Az 1-6. emeleten egylépcsőházas, középfolyosós lakószintek kerültek kialakításra szintenként 7-7 lakással, melyek egymás felett zömében megegyező alaprajzúak. A 7. szintre három nagyobb lakást terveztünk, a két északra néző lakás esetében a tetőre külső lépcsőt vezettünk a felső tetőteraszok megközelítésének érdekében.

A délre néző utcai homlokzat fémlemez burkolatú, terpesztett lemez betétekkel a homlokzaton végigfutó erkélyekkel, a felső két szint síkja visszaugrik, itt a homlokzat sötétszürke vakolatot kap. Az udvarra néző homlokzat egyszerűbb megjelenésű vakolt architektúráját a konzolos erkélyek teszik izgalmassá. A szükséges mértékű zöldfelület elérése érdekében a földszint feletti tetőn zöldtetőt terveztünk, melynek egy része az 1. emeleti lakásokhoz tartozó kertként használható.

FBIS architects

Szerk.: Borenich Levente