Nézőpontok/Kritika

Műegyetem - A történeti Campus

2014.01.24. 08:47

A Pro Progressio Alapítvány, vállalatok és az egyetem karai támogatásával elkészült a BME történeti campus értékeit bemutató reprezentatív kiadvány. Az album a Műegyetem  Gellért tér, a Budafoki út, a Bertalan Lajos utca és a Műegyetem rakpart által határolt épületegyüttesét mutatja be építészeti – építészettörténeti szempontból. 

A XIX. sz. végére a Királyi József Műegyetem kinőtte a pesti belvárosban alig másfél évtizede elfoglalt épületeit, s ezért számára Dél-Budán, egy Duna-parti területen új helyet jelöltek ki. A lágymányosi telken az új egyetemváros a XX. század első évtizedében alig nyolc év alatt készült el. Az épületeket az Egyetem három neves építész professzora: Czigler Győző, Hauszmann Alajos és Pecz Samu tervezte. Az akkor emelt Campus nem csak átgondolt koncepciója és építészeti igényessége miatt méltó figyelmünkre. Az elmúlt évszázad történelmi viharai, valamint a műszaki tudományok fejlődése és az oktatási módszerek átalakulása miatt az épületek számos viszontagságon és változáson estek át. Történetük még azok számára is szép számmal tartogat érdekességeket és meglepetéseket, akik éveket, évtizedeket töltöttek a Műegyetemen.

Az album igyekszik jelentőségéhez méltó módon bemutatni a több mint száz éves épületegyüttest. Egyaránt kíván szólni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem volt, jelenlegi és leendő polgárainak, valamint az építészet és a felsőoktatás iránt érdeklődő nagyközönségnek is.


Műegyetem - a történeti campus

szerkesztők: Armuth Miklós, Lőrinczi Zsuzsa

szerzők: Gy. Balogh Ágnes, Frey György Péter, Kalmár Miklós, Kiss Zsuzsanna Emília, Zsembery Ákos - az Építészettörténeti és Műemléki Tanszék oktatói

A kiadvány gondozója: 6 BT kiadó

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Audi Hungária Motor Kft., Huawei Technologies Hungary, Siemens Zrt., Zwack Unicum Nyrt., BME Hallgatói Önkormányzat, Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara, Budapesti Építész Kamara