Egyéb cikkek

Műemlék lakóépület építészeti kialakítása, Petermann bíró utca 9.

2006.08.16. 10:51A 600.000,- Ft díjazásban részesült 1. bírálati sorszámú pályamű, szerzője: Pintér Tamás JánosA 600.000,- Ft díjazásban részesült 1. bírálati sorszámú pályamű,

szerzője: Pintér Tamás János, (Fülöp és Pintér Építészműhely Kkt.) 


Fotók: Fülöp és Pintér Építészműhely Kkt 


 

Részletes bírálat

A telek beépítése – hasznosítása jó, az udvart lehetséges méretében meghagyja. Szellemes megoldás a kis „nyiladék” a klasszicista ház és az új épületszárny között. Homlokzatai jó arányúak, homlokzati anyaghasználata illeszkedő – mindkét irányban (a klasszicista ház és az új beépítés felé)

Markáns udvari tetőtér bevágása (a régi háznál) funkcionálisan elfogadható ugyan, bár a tetőidomot jelentősen megbontja, s ekként bontja a klasszicista ház tömegének egységét is.

Alaprajzainak leghibásabb részei a pincei és földszinti vendéglátó terek, ill. azok gazdasági ellátása, a vendég és gazdasági közlekedés egymásba fonódása, a gazdasági betáplálás megoldatlansága.

Emeleti alaprajzaiban nagy lakásokat alakít ki – s ez az adott helyen követendő megoldás, ám lakásainak nincs tárolási lehetősége (egy kis közös tárolót alakít csak ki) – és ez hibája a tervnek. A klasszicista épületben elhelyezett emeleti lakás – azaz a konyhából megközelíthető hall és a hatalmas zsákszoba – semmiképpen sem elfogadható megoldás. A pincébe vezető lépcsők szerkesztésével probléma van (a régi lépcső igen meredek, alig használható)– s egyértelműen funkcionális bajokkal küzdenek az alsó szintek.

A tervet szolid, illeszkedő architektúrája, jó arányú – környezetbe simuló homlokzatai miatt a Bíráló Bizottság 600 eFt-os díjazásban részesíti.