Programok

Múzeumok mindenkinek

2013.10.18. 09:33

A Forster Központ a kezelésében lévő műemlékek közül öt helyszínen fogad históriai, művészeti kalandozásra, a műemlékek felfedezésére, megismerésére hívogató múzeumpedagógia programon gyermekeket, fiatalokat, tanáraikat, családokat. Október 26-án Fertőd – Eszterházán az Esterházy-kastélyban, október 27-én Pécsett a Jakováli Haszan-dzsámiban rendezik meg a Múzeumok mindenkinek projektzáró programját.

Aranyidők Eszterházán
Múzeumi foglalkozások a fertődi Esterházy-kastélyban

Az Új Széchenyi Terv részeként, a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében indult el 2012 augusztusában az „Aranyidők Eszterházán” - múzeumi foglalkozások a fertődi Eszterházy-kastélyban (TÁMOP-3.2.8.B-12/1-2012-0018) című projekt, amelynek záró rendezvényére 2013. október 26-án, szombaton kerül sor.

A száz százalékos európai uniós finanszírozású projekt bruttó összköltsége 19 438 169 forint. Ennek keretében múzeumi napokon, tematikus foglalkozásokon, műhelyfoglalkozáson, szünidei gyermekfoglalkoztató napon és egész napos családi foglalkozáson vehettek részt az óvodások, iskolások, középiskolások, a tanárok és a családok, hogy fölfedezzék az Esterházy-kastély és a park rejtett zugait, játékos programokon ismerkedjenek a kastély életéhez, múltjához, jelenéhez is kötődő kézművességgel, játékokkal, zenével, tánccal. Hét együttműködő oktatási intézményből 948 gyermek volt jelen a 97 múzeumi foglalkozáson. A Forster Központ múzeumpedagógiával foglalkozó munkatársai már az előkészítésben s végig a munkában együtt dolgoztak a helyi pedagógusokkal, múzeumpedagógusokkal.  

Október 26-án az „Aranyidők Eszterházán” projektzáró családi napját Cselovszki Zoltán, a Forster Központ elnöke köszönti. Barokk házi koncert, múzeumpedagógiai és körpanorámás filmvetítés, rendhagyó tárlatvezetés a „chinoiserie”, a távol-keleti művészet világában, a kínai lakkszobában várja az eseményen résztvevőket. A szegedi Kövér Béla Bábszínház Haydn művét, Az égő házat mutatja be, végül barokk táncház zárja a napot.

„Pecsuj, az oszmán város”

A Jakováli Haszan-dzsámi közművelődési tevékenységének fejlesztése

Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósult TÁMOP-projekt, amely A Jakováli Haszan-dzsámi közművelődési tevékenységének fejlesztése (TÁMOP-3.2.8.B-12/1-2012-0023) címet viseli, 2012 augusztusában indult. Záró rendezvényére 2013. október 27-én, vasárnap kerül sor Pécsett.

A száz százalékos európai uniós finanszírozású projekt bruttó összköltsége 19 785 041 forint. A projektben 12 pécsi oktatási intézmény vett részt együttműködő partnerként. 52 tematikus napon, 17 tematikus programon, 18 múzeumi órán, 15 múzeumi napon, 10 szakköri foglalkozáson, 10 speciális bánásmódot igénylő gyermekeknek szóló foglalkozáson, 20 szabadegyetemi előadáson, 3 családi napon összesen 3000 óvodás, iskolás, család vett részt a programokon.

A dzsámiban tartott múzeumi órák témája volt Magyarország élete a török hódoltság idején, Pécs városa a török korban. A múzeumi napokon többek között megismerkedhettek a gyerekek a mohácsi ördögök néphagyományaival, mondákkal a törökkorból, a törökök és magyarok életével a végeken, valamint Evlia Cselebivel, a XVII. századi török utazóval, történetíróval, akinek magyarországi útleírása tanúja a korabeli világnak. A pécsi Jakováli Haszan-dzsámi állandó kiállítása, illetve az iszlám kultúra és vallás világát mutató „Allah útján” című időszaki tárlat különlegesen alkalmas a múzeumpedagógiai munkára, amelynek ebben az esetben nemcsak az örökségi érték, a történelem megismertetése volt a célja, hanem az is, hogy a Magyarországon egyetlen épen maradt dzsámi és minaret szellemtörténeti üzenetén keresztül közelebb vigye a gyermekekhez, a fiatalokhoz, a családokhoz az iszlám kultúrát. Megismertesse az életmódot, a hagyományokat, a szokásokat. Múlt és jelen kapcsolódásait játékok, társasjátékok, mesék, előadások, drámajátékok, vetélkedők keretében.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központja a Múzeumpedagógiai Nívódíj Pályázat elismerő oklevelével jutalmazta a Forster Központ Jakováli Haszan-dzsámi múzeumpedagógiai programját.
A projekt október 27-diki zárónapján, a „Vasárnap a dzsámiban” című programban szerepel várostörténeti séta Pécs törökkori emlékeihez, vezetéses látogatás Idrisz baba türbéjéhez, a Maszk Bábszínház előadja a Mátyás király bolondos bolondja című bábjátékot, gyermekkoncertet ad a Garabonciás Együttes és török hangversenyt a Canlar Együttes. Emellett lesznek tárlatvezetések, kézműves foglalkozások, kreatív játékok.