Közélet, hírek

Napokon belül megkezdődhet az egykori pártszékház átépítése a Baross utcában

2023.05.24. 11:37

A VIII. kerületi Baross utca 61. szám alatt megkezdődhet a Firgun Ház, az Egységes Magyar Izraelita Hitközség (EMIH) - Magyar Zsidó Szövetség új kulturális létesítményének kivitelezése.

Amint arról korábban beszámoltunk, az EMIH Budapesti Hitközsége 2022 decemberében indított közbeszerzési eljárást a Firgun Ház kiviteli tervezésére és kivitelezésére. Az EMIH - Magyar Zsidó Szövetségnek az MTI-hez május 22-én hétfőn eljuttatott közleményében olvasható, hogy a közbeszerzés eredményesen zárult, így megkezdődhet az új kulturális létesítmény kivitelezése.

Az épület sorsával több cikkben is foglalkoztunk, 2019-ben hírül adtuk, hogy az eredetileg az MSZMP józsefvárosi pártházaként épült ingatlant, amelyben sokáig a Munkáspárt központja működött, az EMIH azzal a szándékkal kívánta felújítani, hogy Milton Ház néven színházként születhessen újjá. A terveket Kőszeghy Flóra építész tervező (Studio Kőszeghy) készítette el, 2022 nyarán viszont már egy másik iroda, a Paksa Tamás vezette Future Plans által jegyzett tervcsomagot adtak be engedélyezésre, amit az év végén jóvá is hagytak. A váltás oka az MTI közlése szerint, hogy „a tervezői költségbecslés olyan magas összeg lett, hogy a beruházó kénytelen volt elvetni a terveket".

Az egykori pártszékház épületét a Future Plans építésziroda tervei alapján alakítják át, a terveket Győri Johanna vezető tervező jegyzi. A napokban megkezdődő kivitelezési munkákat a közbeszerzési eljárás nyertese, a legalacsonyabb árat (1,35 milliárd forint) ajánló Dobsza Constructive Kft. végzi. A közleményből kiderül, hogy a beruházást a magyar állam 1,8 milliárd forinttal támogatta. A beruházás első ütemében 1562 négyzetmétert újítanak fel, amely magába foglalja a 208 férőhelyes nagy színháztermet is.

Az épületbe kóser éttermet és kávézót is terveztek, amely a tervek szerint felolvasásoknak, szakmai találkozóknak, irodalmi esteknek és koncerteknek is otthont ad majd. A Firgun Ház - Színház és Kulturális Központ szakmai vezetője, Réczei Tamás elmondta, hogy a színházteremben a tervek szerint saját bemutatók, befogadott előadások, önálló estek és tematikus estek is megvalósulnak, a kis színházterem pedig a független színházi szféra alkotóinak, a vidéki színházak stúdiószínházi produkcióinak és koprodukcióknak biztosít helyet.

Az egykori pártszékház 2014-ben került az Egységes Magyar Izraelita Hitközség tulajdonába, 2016-ban, a Munkáspárt kiköltözése után vették birtokba a házat. A modernista épületet az Általános Épülettervező Vállalat (ÁÉTV) építésze, Kelemen Ede tervezte. Az 1971 tavaszán átadott ház számos párt, illetve szervezet használatában állt az évek folyamán, többek között a Munkáspárt, a KDNP, a MIÉP, a Magyar Néppárt, a Szociáldemokrata Párt és a Baloldali Front működött a falak között.