Közélet, hírek

Négycsillagos szállodává alakítják az egykori szőnyeggyárat Békésszentandráson

2021.09.30. 17:28

A koncepció szerint az 1920-as években épült, Körös-parti épületet korhűen újítanák fel. Az emeleten, a tetőtérben és az egykori melléképületben 38 szobát és lakosztályt, valamint wellness részleget és éttermet alakítanak ki, a földszinten és a pincében pedig interaktív múzeumot hoznak létre. 

Négycsillagos szállodát építenek Békésszentandráson az egykori szőnyeggyár helyén - derül ki a Körös TV híradásából. Az 1920-as években épült épületet korhűen újítanák fel. Az emeleten, a tetőtérben és az egykori melléképületben - amelyet teljesen elbontanak és újjáépítenek - összesen 38 szobát és lakosztályt, továbbá wellness részleget és éttermet alakítanak ki. A földszinten és a pincében, 600 négyzetméteren interaktív múzeumot hoznak létre, ahol a településen egykor zajló szőnyeggyártással ismertetik meg az érdeklődőket. A Körös partján álló épületben már idén elindulhatnak a partvédelmi munkálatok, amelyek jövőre a tetőszerkezet elbontásával folytatódnak. Cikkünk mellékleteként pdf-formátumban elérhető a helyszínrajz és a homlokzati rajzok, a (még nem végleges) látványtervek pedig galériánkban láthatóak. A terveket Bodor Zoltán (Tér-Cad Stúdió Bt.) készítette.A Békésszentandrási Keleti Szőnyegipari Részvénytársaság 400 dolgozóval 1924. szeptember 27-én jött létre. A második világháborút a szövőszékek és a nyersanyagok a gyár betonpincéjében vészelték át befalazva. Az üzem, ami 1951-ben népi iparművészeti szövetkezetté alakult, az ´50-es években már mintegy ötven országba exportálta termékeit, elsősorban a perzsaszőnyegeket. A rendszerváltás után sorra szűntek meg a hazai szőnyeggyárak, a békésszentandrásit 1979 óta vezető Czuczi Ernő 1994-ben társtulajdonosokkal közösen alapította meg az Art-Kelim Szőnyegszövő és Kereskedelmi Kft.-t az egykori gyár épülete mellett. A cég gyártott több szőnyeget a magyar Parlamentbe, a Fehér Házba és a windsori palotába is.

Czuczi 2019-ben adta el az épületet és a gyártáshoz szükséges eszközöket korábbi partnerüknek, egy német vállalkozónak, azóta kizárólag rendelésre gyártanak szőnyegeket. Az évek óta üresen álló épületet a helyi székhelyű Körösparti Nyár Plusz Zrt. vezérigazgatója, Barna Antal vette meg, aki a Körös TV-nek elmondta: egyszerre csaknem csaknem kétszázan dolgoznak majd a következő másfél évben a területen, főként békésszantandrási és szarvasi vállalkozók. A négycsillagos szálloda a tervek szerint közel száz vendéget tud majd fogadni, az építkezést 2023. május végére szeretnék befejezni.

A beruházás bruttó 4,4 milliárd forintból valósulhat meg, amihez nettó 1,7 milliárd forintot állami támogatásból a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy turisztikai fejlesztési programján keresztül nyertek el, a többit hitelből és önerőből biztosítják.

Forrás: MTI