Emberek/Interjú

„Nem az épület határozza meg a felhasználás kötöttségeit”

2020.03.17. 14:13

Az Europa Property Gálán adták át az év Well projektje díjat, melynek célja a Well minősítés népszerűsítése. Az első alkalommal kiosztott elismerést a Futureal-csoport vehette át a Budapest ONE beruházásáért, amit a Well kiemelt elvárásain túl az építészeti, belsőépítészeti kialakításért, a minőségi komfort megteremtéséért ítélt oda a zsűri. A díjazott beruházás külső és belső kommunikációjával támogatja a minősítést. A díj szerepéről és a Budapest ONE elkészült első üteméről Radványi Gáborral, a Futureal főépítészével Bán Dávid beszélgetett. (X)

Bán Dávid: Miről szól az év Well  projektjének ítélt Europa Design díj?

Radványi Gábor: Úgy vélem, hogy az ilyen típusú díjak alapvetően a díjazott munkáját és erőfeszítését dicsérik és remélem, hogy pár év múlva sokkal szélesebb mezőnyben kerül megmérettetésre a Futureal. Ugyanakkor, mivel a Well egy friss minősítési rendszer, ez a díj is segíthet ráirányítani, nemcsak a szakma, de a napi munkájukat irodai környezetben végzők figyelmét is erre a gondolkodásmódra.

BD: Az Europa Design díj hangsúlyosan a kommunikációról is szól, ez hogy jelenik meg a Budapest ONE esetében, miként népszerűsíti a Well minősítést?

RG: A Well minősített épület inkább az épülethasználatra, az ember és az épület kapcsolatára fókuszál, nem feltétlenül az építkezés időszakára, ellentétben a korábban ismert környezettudatos minősítések (BREEAM, LEED) vonatkozó elvárásaival. Így azokra a rendszerekre kell külön figyelemet szentelni megvalósításuk során, amelyek utána mindennapi „kapcsolatba" kerülnek az irodaház látogatóival.

BD: Mit tehet egy ingatlanfejlesztő egy minősítés népszerűsítésében? Miért fontos ez a Futureal számára?

RG: Irodaépület fejlesztőként első körben a tervező csapat kiválasztásánál merül fel ez a kérdés, így a potenciális építészirodáknak és szakági kollégáiknak szembesülni kell azzal, hogy egy Futureal projekten ezen rendszerek ismerete, az azokhoz való alkalmazkodás ma már alapkövetelmény.

A bérbeadási folyamat egy érdekes szakmai verseny a bérlők „kegyeiért" a fejlesztők, illetve a releváns projektjeik között. El kell tudnunk mondani a bérlők képviselőinek, hogy mi az a többlet, amit mi ajánlunk, meg kell ismertetni velük ezeket a lehetőséget és bízni abban, hogy felelős munkáltatóként alkalmazzák ezeket a jövőbeli irodájukban. Ez több esetben azzal is jár, hogy az új helyszín kiválasztása során a nálunk megismert lehetőségeket a konkurenseinktől is elvárják. Úgy érezzük, hogy a Well minősítés ma még versenyelőnyt jelenthet, de ez sajnos, illetve szerencsére nem tart sokáig. Ez a rendszer is be fog épülni az alapszolgáltatási szintbe, így tovább kell keresni azokat az innovációs megoldásokat, amivel egy fejlesztő megkülönböztetheti magát és ezáltal előnyre tehet szert a versenyben.

BD: A Futureal nemzetközi terepen más beruházások esetében is pályázik vagy pályázott a díjra?

RG: Nem a díj elnyerése a cél, az sokkal inkább egy visszaigazolása annak, hogy azon törekvésünk, hogy élhetőbb épületeket, munkahelyeket teremtsünk, az mások számára is szembetűnő.

BD: Milyen ügyfélkör felé lehet tudatosítani a Well fontosságát? A hazai bérlők számára ez kiemelt szempont?

RG: Két évvel ezelőtt lehetőségem volt Németh László kollégámmal személyesen találkozni a WELL minősítési rendszer megalkotóival. Már akkor hangoztattuk, hogy a munkakörnyezet emberivé tétele igazából nem az épület erre történő előkészítésén múlik, hanem magán a beköltöző munkáltatón. Így véleményem szerint a Well igazából egy HR eszköz, ahol a dolgozók valóban megérezhetik, hogy fontosak az őket alkalmazó cégnek. Úgy érzem, hogy nagyon jó irány az, ahogy egyre több szakmai rendezvény célozza meg a HR szakembereket és ad nekik egy könnyen lekövethető eszközrendszert a Well által.

BD: A Budapest ONE remek lokációjáról és karakteres vizuális megjelenéséről ismert leginkább. De mit rejtenek a falak, milyen újdonságokat, innovációkat találunk az épületben?

RG: Fejlesztőként folyamatosan tanulunk, így az épületben mindaz megtalálható, amit korábbi épületeinkbe már beépítettünk. A gépészeti rendszerben itt is hozzuk azokat a műszaki megoldásokat, amelyekkel az Advance Tower II. elnyerte Az Év Legzöldebb Projektje díjat. A beléptetés proptech megoldásai itt még egyszerűbbé teszik az épületbe érkezést. Az épületbe költöző vendéglátóegységeknél külön figyelmet fordítunk az egészséges étkezési lehetőségek biztosítására. A komplexumban kialakításra kerülő Well szoba már átdobja a labdát a felhasználóknak és teret enged a látogatók elvárásainak. Amit pedig a lokáció az elérésen túl hozzátesz az épületben való munkavégzéshez, az a fantasztikus körpanoráma, amely a budai hegyek látványát minden szintről megmutatja. Mindezt megkoronázza az a #bp1rooftoprun futópálya, amely nagyobb lesz, mint egy hivatalos atlétikai pálya és szintén ezt a páratlan körpanorámát nyújtja.

BD: A díjátadón említették, hogy az épület a nemzetközi és hazai irodapiac új korszakának egyik hírnöke. Ez miben mutatkozik meg?

RG: Ezt nehéz szavakkal körülírni, hiszen egyrészről mindaz, amit az előzőekben említettem, de alapjaiban szerintem a fejlesztői hozzáállásról szól. Jó látni azt, ahogy az ingatlanszakma elkezdett egyre inkább emberekről beszélni és nem az épületekről. A Budapest ONE irodaépület minden elemét a felhasználói élmény determinálta, a belső kert tájépítészetétől a hihetetlen tágas felvonókig. Szerintünk eljutottunk oda, ahol nem az épület határozza meg a felhasználás kötöttségeit, hanem a felhasználók változatos igényeire próbál meg flexibilis teret biztosítani.

BD: Az innováció terültén milyen lehetőségek és kihívások előtt állnak az irodafejlesztések?

RG: Divatos szóval élve, jövőállónak kell őket építeni. Látszik, hogy az ember nem változik olyan gyorsan, mint az őt körülvevő technológiai környezet, a mi feladatunk, hogy mégis megtaláljuk a lehetőséget ezek szimbiózisára.

BD: A Budapest ONE-nak most az első üteme készült el, mit lehet tudni a folytatásról?

RG: Az alapozás megkezdődött, a bérbeadás az I. ütem sikere okán nagyon jó úton van, így mostantól mindenki szemmel tudja követni, ahogy „bezárul a kör".

BD: A most elkészült területre milyen funkciók kerültek? Leginkább irodák, vagy kereskedelem és vendéglátás is?

RG: Az eredeti elképzeléseknek megfelelően az emeleti szintekre irodabérlők költöznek be, míg a földszinti üzlethelyiségek vendéglátó- és kiskereskedelmi egységeknek adnak helyet. Mivel a földszinti tér teljes mértékben átjárható és nyitott a környéken átszálló vagy az Őrmezőre hazaérkezők számára is, így ezek az egységek nem csak az irodai dolgozókat, hanem a teljes közösséget szolgálják.

BD: Az épületnek már most kezd kirajzolódni karakteres arculata, de a körbefutó hullámos kiképzés majd a teljes befejezéskor áll össze egésszé. Mi volt az építészeti kialakítás legfőbb koncepciója?

RG: Nagyon egyszerű tervezési programot adtunk Paulinyi Gergelyéknek, mi csupán egy ikonikus épületet szerettünk volna ezen a kiemelt helyszínen. Nagyon érdekes volt, ahogy ez a keretes beépítés a földszinti átáramló gyalogosforgalomra reagálva, a homlokzatot finoman megmozgatva olyan hullámokat gerjesztett, amelyek mindenkit megfognak.

BD: Milyen jövőbeli hazai tervei vannak a Futurealnak? 

RG: Úgy érzem, hogy a Corvin-sétánnyal vagy a Dél-Buda Városközpontban épülő fejlesztéseinkkel megmutattuk, hogy képesek vagyunk új „HELY"-ek megteremtésére, megértve azon alapvető elveket, ahogy az emberek használni szeretik a várost. Találtunk olyan helyszíneket, ahol megint meg tudjuk lepni Budapestet.

(x)