Közélet, hírek

Nemzetközi versenyen nyert a Klauzál téri Vásárcsarnok

2016.06.03. 08:59

A Kun Zoltán tervei alapján felújított Klauzál téri Vásárcsarnok elhozta a Grand Prix Casalgrande Padana első díját. A kétévente megrendezett versenyen a kerámia csempék legjobb felhasználását díjazzák. 

A Klauzál téri épület az elmúlt közel száznegyven év alatt alapvetően megőrizte eredeti állapotát és funkcióját. A rég elfeledett Vásárcsarnok rekontstrukciós munkálatai során megőrizték a piac eredeti értékeit: a homlokzatát, a fából és acélból készült tetőszerkezetének tartószerkezetét és nyílászáróit is. Mindezt fokozza a kerámia padlózat, a majdhogynem sebészi pontossággal egymáshoz illesztett csempék, a grafikus és színkombinációk kortárs hangulatot csempésznek az épületbe. Nem csoda, hogy a Casalgrande Padana zsűrijének tetszését is elnyerte és első díjjal jutalmazták Kun Zoltán épületét. A vásárcsarnok különlegessége, hogy a galériának köszönhetően a csarnok acél és fa szerkezetű fedélszerkezetéhez olyan közel kerül az ember, hogy azt szinte testközelből csodálhatja.

A Grand Prix Casalgrande Padana egy nemzetközi építészeti pályázat, amely azokat a szakembereket díjazza, akik elkészült projektjeikben a lehető legjobban, a legcélszerűbben alkalmazzák a Casalgrande Padana anyagait. A kétévente megrendezett Nagydíj gyökerei 1990-ig mennek vissza, ugyanis ekkor indította útjára azt a világ egyik vezető kerámiamanufaktúrája, a Casalgrande Padana. A cég mindig is szívesen kísérte figyelemmel az éppen aktuális építészeti trendek fejlődését és innovációit.