Közélet, hírek

Nőkémia

2007.01.30. 12:45

Földalatti beszélgetések idén először, és mostantól kicsit másképp. Pásztor Erika Katalina vendége Z. Halmágyi Judit építész volt. Beszámoló címszavakban.

A Földalatti beszélgetések új vágányon futnak tovább: ezentúl a KÉK-ben Pásztor Erika Katalina faggatja majd egy-egy meghívott vendégét. Elsőként Z. Halmágyi Juditot faggatta. A beszélgetés Horváth Viktor és Illés István videoművészek (egyébként a rendezvény operatőrei) három munkája köré szerveződött.

1. kérdés: a politikum virtuális világa (film: Horváth Viktor: Kunst und Gemüse)

válaszok: „a szabadság fokmérője a bátorság"; Algéria, francia iskola: szabadság; a politika az prostitúció reflex felülírása; impulzusok bevitele; kapaszkodó-szerep a virtualitás közegében; újfajta városfejlesztési szemlélet; emergensalapú, demokratikus folyamatok; elképzelések szimulációja a Second Life-ban; „ZHJ egy vegyület, ami folyamatokat indukál"; „techno-lady, aki érzi a különböző sebességeket"; „nem szeretem a sztárságot"; közgyűlés, szavazás, pályázatok; szeretet; „külföldi eea-tervek designere vagyok".

2. kérdés: alkotás, munka (film: Illés István: Brrr)

válaszok: családfa: egyetemre járó nők, Aquincumot kiásó régész; Hampelből Halmágyi; „bármit el tudok hinni, bármit el tudok képzelni"; néha egyedül, néha csapatban; együttműködés versus döntéshozatal

3. kérdés: nő a fronton; család (film: Illés István: cím nélkül (nagyrévi
férjmérgezések – PEK: „korai feminizmus"))

válaszok: a külső kényszerek elkerülése; érettség és érzelmi mélység; gyereknevelés; katartikus szerelem, mint erőforrás; „nem kell átvenni a másik nem viselkedési normáit"; a következetességért kijáró tisztelet; a gyerekek 15 és 16,5, „jó tinik".

Utójáték gyanánt, a médiaművészeti szál elvarrása végett Nagy Ágoston Stoczi kevert hangot és képet. A következő vendég február 19-én, hétfőn ugyanott Nagy Tamás építész lesz, DLA egyetemi docens, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építész Tanszékének vezetője.

szöveg és képek Török Tamás