Épülettervek/Hallgatói terv

Nordica Síaréna Étterem - Párkányi Lilla diplomaterve

2013.09.04. 09:24

A legfontosabb belföldi síparadicsom, a festői szépségű Eplény vonzerejét növelné Párkányi Lilla (BME Lakóépülettervezési Tanszék) a diplomaterveként megtervezett sí- és biciklispihenővel és étteremmel. Következzék a félig terepbe süllyesztett, természetközeli épület terve.

Téma és helyszín

Diplomám a kedvenc sportágammal, a síeléssel, és egy ehhez kapcsolódó kiszolgáló funkcióval foglalkozik. A Nordica Síarénába terveztem egy éttermet, mely Eplény község külterületén található. A Nordica Síaréna egy magyar síparadicsom a Bakonyban, mely 530 m-es tengerszint feletti magassával a leginkább hóbiztos terepet biztosítja a sportág kedvelőinek hazánkban. Megközelítése autóval a 82-es útról az Ámos-hegyi pihenő-erdőn át a Malomvölgyön keresztül történik. Sok ember látogatja a Síarénát a jó levegő és bakonyi panoráma élvezetéért, jelenleg két csákányos-lift és a Szent Sólyom négy személyes libegő található itt, ez utóbbi télen-nyáron üzemel. A nyári üzem a szintén az Aréna területén működő Bringaréna vendégeinek kedvez.

Egy olyan étterem kialakítása volt a célom, mely a most üzemelő, völgyben található vendéglátóipari egységeken kívül, a hegytetőn is alkalmas a megnövekedett számú látogató megfelelő kiszolgálására, télen-nyáron egyaránt. Az étterem gondolata személyes látogatás alkalmával körvonalazódott, látva a hely igényeit és a folyamatos fejlesztéseket, melyek főként új pályák és az ehhez kapcsolódó liftek kialakítására irányul, viszont a vendéglátás terén hiányzik egy panorámás, leülésre és meleg étel fogyasztására alkalmas pihenőpont. A Bakony fontos szerepet játszik Magyarország turizmusában, ezt a tényt a Síaréna látogatottsága mutatja a legjobban, a sportág űzése mellett egyéb szolgáltatásokra is felmerül az igény.

Tervemmel a folyamatos fejlesztésekre való törekvést, a Nordica Síarénát és a síelést szeretném népszerűsíteni. A Nordica Síaréna Étterem az egyes számú sípályán található, megközelítése azonban bármely lift végállomásától lehetséges, melyet a hely léptékéből adódóan elengedhetetlennek tartok.

Funkció

A tervezett étterem („Hütte") melegkonyhás, 100-150 fő kiszolgálására, télen síbakancsos, nyáron a túrázó és biciklis emberek fogadására alkalmas létesítmény. Az épülethez tetőterasz és panoráma-terasz is tartozik, előbbi a pihenni megállók számára jött létre, akik síléccel rácsúszhatnak az épület tetejére, utóbbi pedig a fogyasztó vendégek leültetésére tervezett tér. Az étterem kiszolgáló pulttal és az azt ellátó személyzettel működik, a hatékonyság érdekében. Az étterem elláttása egy Eplény községből induló hátsó szerviz útról, terepjárókkal történik.

Építészeti koncepció

Legfontosabb számomra itt a hely, a lépték és az ember volt, az erdő közelsége, a sípályák meglévő rendszere, a közlekedési útvonalak, találkozási és megérkezési pontok inspirálták az épület mostani végleges telepítését és formáját. Az étterem épületének elhelyezése mellett fontosnak tartottam a liftek végállomásánál levő liftkezelő-házakat is az étterem arculatára tervezni, nem egy épületet hanem egy rendszerben levő egységet alakítottam ki.

Az egyes sípályára telepített étteremhez különböző megérkezések tartoznak:
-fentről rácsúszás a tetőre/panoráma-nézés
-lépcsőn megközelíthető az épület kiszolgáló része és a mosdó-blokk
-a sípályáról becsúszás, sílécek letételére kialakított hely, teraszra besétálás

Az étterem vendégei számára két bejárat működik, egy közvetlenül a kiszolgálópultnál és egy a panoráma-teraszról nyílik, a zökkenőmentes közlekedés érdekében. A belső tér világos és lépcsőzetes kialakítású az egymás feje felett ellátás és a kilátás biztosítására, az itt található „belső teraszokon" alakítottam ki a fogyasztó-teret. Az épület anyaghasználatát a beton és a fa együttese jellemzi, belső terekben főként a fa burkolatú falak és padló dominál, míg homlokzatburkolatként vasbeton kéregpanelt használtam.

Összegzés

Egyszerű és az emberek kiszolgálásra összpontosító épület kialakítását tartottam a legfontosabbnak, mely a természeti környezetben dinamikus és örök tud maradni, akárcsak a síelés maga.

Párkányi Lilla

Szeretnék köszönetet mondani konzulensemnek, Hild György DLA-nak,
Németh Csaba ép.szerk. tanáromnak illetve egykori tanáromnak és Lehoczky Ödönnek, aki már sajnos nincs közöttünk.