Közélet, hírek

Notre-Dame: A kár felbecsülhetetlen

2019.04.16. 08:26

Hosszú órák munkájával tegnap éjjel sikerült eloltaniuk a tűzoltóknak a leghíresebb gótikus katedrálisban keletkező a tüzet, miután a huszártorony ledőlt és a tűz átterjedt a két harangtorony egyikére is. A három rózsaablak és az orgona megmenekült. A templom helyreállítására indított adakozás a mai napon megkezdődött, folyamatosan érkeznek a felajánlások, a legnagyobbat, 200 millió eurót eddig egy luxusmárkákat forgalmazó cég tulajdonosa tette. Legjobb esetben is azonban évtizeden át tartó helyreállítás következhet. Cikkünk folyamatosan frissül. 

"A párizsi Notre-Dame a lángok martalékává vált. Ez egy egész nemzetet érint, minden katolikust és minden franciát. Ahogy minden honfitársunk, én is mélységes szomorúságot élek át, amikor égni látom azt, ami egy velünk, ami a részünket képezi — mondta a tegnap a miniszterelnök kíséretében a helyszínre látogató államfő, Emmanuel Macron. 

A tűzoltók tegnap este a katedrális belsejében a felújítási munkálatok során 18.50-kor keletkezett tüzet hosszú órák munkájával tudták csak eloltani. Ám eddigre sajnos fatális pusztulás ment végbe a katedrális építészeti értékeiben. Egyelőre sajnos semmit nem tudni arról, mi maradt meg az épület belsejéből, ha a boltozatok kibírták a tüzet, akkor végzetes katasztrófa nem történt. Erre enged következtetni, hogy a tűzoltók végig dolgoztak a templom belsejében is, tűzoltás közben pedig az értékesebb műtárgyak egy részét kihordták onnan. Jó jel, hogy az egyik képen a zsarátnok mintha a boltozat tetején feküdne, ha beszakadt volna, nagy gödröt látnánk. De persze kérdés, kibírták-e a rettenetes hőt az oltárok, a szószék, a szobrok, meg az is, hogy nem kell-e majd a boltozatot visszabontani a szerkezet meggyengülése miatt.


Paris André Finot, a katedrális szóvivője, aki az éjszaka folyamán be tudott menni a főhajóba, így nyilatkozott: Nagyon megkönnyebültünk, mert a három, 12-13. századi gyönyörű rózsaablak megmenekült, és az orgona is, bár belement a víz és kisebb károkat szenvedett. 

A szakemberek szerint a legjobb esetben is egy évtizeden át tartó helyreállítás következhet. A tönkrement rózsaablakok jelentős részben 19. századi rekonstrukciók voltak, de nyilván felmerül majd a kérdés, van-e értelme másolatot készíteni róluk vagy valami teljesen új, kortárs alkotás kerül a helyükre. Az azonban sajnos teljesen kizárt, hogy a barokk fa kóruspadok túlélhették volna.

Emmanuel Macron államfő a világ minden tájáról tervez építészeket hívni az újjáépítéshez. A ma indult, a Nemzeti örökségvédelmi Hivatal által indított "nemzeti gyűjtésen" már idáig is szép summa gyűlt össze. A legnagyobb felajánlást eddig az LVMH (Louis Vuitton, Moet, Henessy, Dior, Fendi, Givenchy, Tag Hauer, Hublot etc.) luxusmárka-konszernt tulajdonló Arnault család tette: 200 millió eurót, azaz 64 milliárd forintot ajánlottak fel a Notre-Dame renoválására. 

400 tűzoltó dolgozott 9 órán keresztül a lángoló Notre-Dame megmentésén. A párizsi katedrális szerkezetét sikerült megóvni, a legfontosabb műalkotásokat kimenteni — hála az összes illetékes francia szervezet együttműködésének. A tűzoltóság, a rendőrök, az Örökségvédelmi Hivatal, a Párizsi Polgármesteri Hivatal, a polgári védelem, az elnöki hivatal (Elysée), a védelmi minisztérium összehangolt akciójában egy tűzoltó és két rendőr sebesült meg könnyebben. A kár felbecsülhetetlen. A párizsiak és a franciák tömegei még mindig a sokk hatása alatt állnak, az égő Notre-Dame látványát nem könnyű feldolgozni. Franciaország leglátogatottabb, évi 13 millió turistát vonzó műemlékének felújítására a francia elnök, Emmanuel Macron nemzeti összefogást hirdetett. 

A franciák az eseményt kulturális nemzeti gyászként élik meg, de a föld minden tájáról együttérző, együtt gyászoló üzenetek érkeznek. Nem csoda, hisz a világ leghíresebb, s tán túlzás nélkül állíthatjuk, legszebb temploma pusztult el, mely építészettörténeti és művészettörténeti korokon átívelve nemcsak vallási, de nemzeti, sőt világkulturális szimbólummá vált. S akármilyen is lesz az újjáépítés, akármennyi pénz gyűlik is össze, már soha nem lesz olyan, mint régen. 

Közben milliószám árasztják el a világhálót az együttérző kommentek, üzenetek, nem csak a katolikusok körében. "Gyakorló muzulmán vagyok, de imádkozom a katedrálisért".  A pápa imádkozik a franciákért, a katolikusokért, a keresztényekért. Így kezdődik az idei Nagyhét.

Kozár Alexandra