Épületek/Közösségi építés

NYÁRI – Nyári konyha és közösségi tér Máriahalmon

2021.10.06. 20:28

A ´nyári´ Háló Veronika Róza a MOME Építészeti Intézetében készített kísérleti műhely diplomamunkája, melyet Murczin Evelinnel közösen tervezett és egy közösségi építőtábor keretében, társaik segítségével meg is valósítottak Máriahalmon.

"az ember léptékű természet, a kert és az ott közösen eltöltött idő, pozitívan hatnak a közösségek kialakulására"

tömeg vízió

A ‘nyári’ egy olyan fedett-nyitott tér, amely a 19. századtól megjelenő nyárikonyhák, füstösházak használatából és kialakításából kiindulva a főzés mellett elsősorban a közösségi élet színtere. Tömege három fő elemből — placc, mag, tető — áll, melyeknek geometriája a felületek használatából és a terek funkciójából következik. A placc téglaszőnyegén egyenlően osztozik a mag és az étkezőtér. Az étkező, egy állandó bútorzattól mentes, szabadon, az adott helyzetnek megfelelően alakítható tér. A mag, mely kijelöli a főzés helyszínét egy körbejárható szabadon álló tömeg, mely 4-8 fő egyidejű összehangolt közös főzésére alkalmas felületet biztosít. Tömegét a munkafolyamatok — tisztítás, feldolgozás, sütés és tálalás— folyamatos körforgása formálja ‘szigetté, maggá’. A négy folyamat egyenrangú, így a különböző rendeltetésű munkafelületek egyenlő méretűek. A hozzájuk szükséges eszközöket a konyhamag tömegébe süllyesztett fém tárolódobozok biztosítják, melyek méretét és helyzetét az adott oldal funkciója határozza meg. A tető egyszerű, félnyeregtető, melynek egyirányú lejtése a patakmeder felé vezeti a ráhulló csapadékot. A szabadon álló nyári helyszíne egy veteményes- és gyümölcsös kert, mely az otthont adó falu, Máriahalom határán lévő domboldal, pincesor és patak között húzódik. A kerthez tartozó tyúkól, a pince és a nyári tömege közrefogja a kerti munka kiemelt helyszínét és a főzéshez szükséges alapanyagok forrását, a veteményest.

építés filozófiája

Az évek múlásával gyakran megszűnik az az adott közeg, tér, amelyben az együtt eltöltött idő- és élmények közösséget formálnak. A ‘nyári’ elsősorban maga az új közeg, épülése pedig az élmény, amely egy új, közösen létrehozott objektumként teret biztosít a közösség számára.

opponencia: Dankó Zsófia

A felhő-tető alatt a „nyári" koncepciója nagyon szerethető, mert az életről, rólunk szól. Az idősek is jól emlékeznek még rá, hiszen minden lényeges dolog a nyári konyhában történt: ott lehetett közösen főzni, együtt lenni, beszélgetni. A „nyári" tervbe való integrálása szép gondolat, megidézi a múltat, emlékeket csalhat elő az otthon lakóiból. A konyha, az étkezési szokás összeköti a generációkat, ez egy olyan közös nyelv, amit mindenki használ.

A máriahalmi bázison, a fiatalkori találkozás színterén együtt, csapatban folyik a prototípusépítés, és így lehet a legtöbbet tanulni az építészetről. A Tárgy a nyári konyha transzformációja, amely igazi közösségi térré válhat. A természet és a „nyári" között nincs fal, nincs határ. Egyszerű, lábakra állított hullámpalával fedett tető, alatta a kompakt, mindent tudó konyhamag, és az ide mindig visszatérő baráti társaság. Minden puritán, szűkszavú, nincs fecsegés, csak a lényeg…

 

További részletek a projektről az előkészítő tanulmányban és a tervezési folyamatot bemutató kiadványban, valamint az Instagramon érhetőek el.

 

Szerk.: Hulesch Máté