Közélet, hírek

Nyilvános a Prágai Quadriennálé zsűrijének összetétele

2010.04.16. 13:43

Kilenc, különböző szakmai területről érkező személyiség fogadta el a felkérést, hogy a 2011-es Prágai Quadriennáló zsűrijének tagjai legyenek.

Kilenc, különböző szakmai területről érkező, nemzetközileg elismert személyiség fogadta el a felkérést, hogy a 2011-es Prágai Quadriennálé zsűrijének tagjai legyenek, és kiválasszák azt a győztest, aki végül az Arany Triga fődíjat is elnyerheti.

A zsűri tagjai:
Brett Bailey, rendező és díszlettervező a 2007-es Prágai Quadriennálé  aranyérmese (Dél-Afrikai Köztársaság)

Brett Bailey a Third World Bunfight színitársulat művészeti igazgatója, az Infecting the City előadóművészeti fesztivál kurátora. Számtalan fontos előadáson dolgozott, mint például a Big Dada, Orpheus, MedEia vagy az afrikai kontextusba emelt klasszikus európai dráma, a Macbeth. Több európai fesztiválon bemutatkozott már.

Arata Isozaki építész és formatervező (Japán)

Arata Isozaki épületei a világ számos pontján fellelhetők. Legnevesebb alkotásai közt találjuk a kyotói hangversenytermet, a Kortárs Művészeti Múzeumot Los Angelesben, a barcelonai Olimpiai Stadiont, a Shanghai hangversenytermet, a grenadai színháztermet, a kazahsztáni, kirgíziai és tádzsikisztáni egyetemek épületeit.

Díszlettervezőként is elismert, főként az opera világában, de több kiállítás berendezése is a nevéhez fűződik, többek között a párizsi Pompidou Központban, de kiállította saját  munkáit a new yorki MOMA-ban és a Velencei Biennálén is. Kurátorként számtalan - főként építészeti - kiállítás fölött bábáskodott. Több szakmai publikáció szerzője. Formatervezőként saját ékszereket tervezett, de felkérte már Louis Vuitton is.

Erich Wonder díszlettervező (Austria)

Díszettervezőként számtalan európai színházban és fesztiválon működött együtt  olyan neves rendezőkkel, mint Luc Bondy, Claus Peymann, Heiner Müller, Heiner Goebbels és Johannes Schaaf. Kiállításokon és performanszokon is dolgozott már, többek közt Karl-Ernst Herrman-nal  vagy  az  Einstürzdende Neubauten-nel. Heiner Goebbelsszel közös projektjüket, a  Maelstromsüdpol-t a kasseli Documenta 8-on mutatták be.
A bécsi Akademie der Bildenden Künste-n tanít díszlettervezést.

Marvin Carlson teoretikus (U.S.A)

A színház, az összehasonlító irodalom és a közép-keleti tanulmányok elismert teoretikusa. Kutatásai és tanulmányai  középpontjában drámaelmélet, drámairodalom és a nyugaterurópai színháztörténet áll. Számos színházelméleti könyv szerzője, 1993-ban publikált Theories of the Tehatre című könyvét hét nyelvre fordították le. Több nemzetközi elismerésben részesült.

Monika Pormale díszlet-és jelmeztervező (Lettország)

Díszlet-és jelmeztervezés, performance, installációk, fotográfia és videó mind beletartoznak munkásságába.  Alvis Hermani rendezővel közös színpadi munkáit illetve egyéb vizuális munkáit és installációit Európa több pontján bemutatták már. Az első tervező, aki megbízást kapott a Spielzeit’europa központjául szolgáló Haus der Berliner Festspiele-ben egy gigantikus méretű fotóinstalláció megépítésére.

Viliam Dočolomanský rendező (Szlovákia)

A Farm in the Cave nemzetközi színházi társulat vezetője és rendezője, előadásait olyan rangos díjakkal jutalmazták már, mint a  Total Theatre díj vagy a  Fringe First és a Herald Angel díj az edinburghi Fringe Fesztiválon. Előadásai jó részének zenéjét maga szerezte. Nemzetközi workshopokat vezetett több országban és több szakmai kiadványban publikált. A prágai színművészeti egyetem tanára. Csehországban az Alfred Radok díjjal tüntették ki.

Felice Ross fény-és díszlettervező (Izrael)

Az Izraeli Opera, a Batsheva Tánctársulat, a Cameri színház és a Habima Nemzeti Színház számtalan előadását világosítását tervezte. Hosszú ideje együttműködik Krzysztof Warlikowski-val és Mariusz Trelińsk-kel. Dolgozott Lengyelországban, Németországban, Párizsban, Berlinben, Amszterdamban. A klasszikus előadások: színház, opera mellett kortárs előadásokon is dolgozik.

Carmen Romero, a Santiago a Mil-i Színházi Fesztivál igazgatója (Chile)

Carmen Romero a latin amerikai színházi élet kiemelkedő alakja. A  Productora de Eventos Romero & Campbell ügyvezető igazgatójaként Chile számos nagyszabású művészeti és kulturális eseményét szervezte már. 1994 óta Chile legrangosabb színházi fesztiváljának vezetője Santiago a Mil-ben. Munkásságát számos díjjal jutalmazták hazájában, és a francia avantgárd dráma népszerűsítéséért végzett tevékenységéért a Francia Becsületrenddel is kitüntették.

Kevin Purcell zeneszerző, akusztikai tervező (Ausztrália)

Kevin Purcell 2001-ben tért haza Ausztráliába, előtte nyolc évig dolgozott zenei igazgatóként és karmesterként az Egyesült Államokban, Angliában és Európa több országában. Ezidő alatt dolgozott  Sir Charles Mackerras-al és Andrew Lloyd Weber-rel is. Több díj birtokosa. Karmesterként és zeneigazgatóként dolgozott a Londoni Filharmonikusokkal, a Welszi Nemzeti Operában, A Covent Gardenben és a san diegoi Operában. Zeneszerzőként zenekari műveket, operát és musicalt egyaránt írt. Jelenleg a University of Tasmania tanára.