Épületek/Középület

Nyolc tantermes általános iskola, Tinnye

2010.01.11. 06:47

Nem csupán iskola, hanem egyúttal a lakosság igényeit kielégítő többfunkciós intézmény a budai agglomerációban. Tervező: Makrai Sándor

Tinnye község önkormányzata európai uniós pályázat útján lehetőséghez jutott, hogy a mai igényeknek megfelelő, energiatakarékosan üzemeltethető, korszerű és teljes körűen akadálymentes nyolc tantermes általános iskolát építhessen, melyet nem csak oktatási létesítményként, de a lakosság igényeit kielégítő többfunkciós intézményként is működtetne. Úgy döntöttek, hogy a tornaterem kivételével a régi, elavult és korszerűtlen, építészetileg értéktelen építményt lebontaná és a pillanatnyilag több helyen üzemelő általános iskolát a megtartandó tornaterem telkén vonná össze egy új épületben.

 

 

 

Az új iskola közel „U” alakú alaprajzi elrendezésével körülöleli a megtartott csarnokot, és ezáltal egy olyan fásított belső udvart hoz létre, mely kilátás irányába lépcsős lelátókkal kapcsolódik a hátsókerthez. A telek az utcától a hátsóudvar felé kb. 4–6 métert lejt, ezért az épület hosszában kb. 3 métert esik. A tereplejtést az új épület szárai úgy veszik fel, hogy az utcára merőleges szárak tornateremnél lévő végei kétszintessé válnak.

 

 

 

A földszinten, az utcavonallal párhuzamosan kerültek elhelyezésre azok a helyiségek, melyeket a település lakói is használhatnak. Ezek: a) a 50 fős étterem (150 adagos melegítőkonyhával), melyben esküvőket, banketteket lehet rendezni; b) a számítástechnikai szaktanterem ,melyben felnőttoktatást és nyelvtanfolyamokat lehet szervezni; c) a könyvtár, melybe az önkormányzat a jelenlegi közkönyvtárát is elhelyezi, így szakképzett könyvtáros vezetésével négy munkaállomásos internet hozzáféréssel üzemelhet a médiatár is.

 


 

Az utcára merőlegesen két szárban kaptak helyet a tantermek, a szaktantermek és a hozzájuk kapcsolódó szertárak. Ez a kialakítás lehetővé teszi az alsó és felső tagozatos osztályok kis mértékű szétválasztását. A nyugati oldalon van a természettudományi szaktanterem, melynek padozata lépcsőzetes kialakítású, hogy szemléletesebbé, jobban láthatóvá váljanak a kémiai, fizikai és biológiai kísérletek. A terem alagsori végéhez kapcsolódik a természettudományi előkészítő, a kémia szertár és az összevont (biológia, fizika) szertár. A keleti oldalon a normál tantermek, az ének- és rajz szaktantermek kaptak helyet. Az alagsori részen a kazánház, az általános raktár, a karbantartó műhely és egy nagy kerti raktár kerül kialakításra. Az oktatási célú helységek mozgatható árnyékoló szerkezettel felszereltek.

 

 

 

A keresztszárny a középső része felett található a tanári, az irodák, az általános szertár és a tanárok és a konyhai személyzet részére egy nemenként elválasztott dolgozói vizescsoport-öltöző.

Az iskola helyiségei a több funkciójú, helyenként galériás kialakítású (aula, zsibongó, öltöző) „U”alakú közlekedőre vannak felfűzve. Ez a tér árnyékolt üvegfallal kapcsolódik a belső udvarhoz. Térlefedése változó keresztmetszetű látszó ragasztott fatartókból áll.
A telek hátsó kertje a sportudvar, ahol egy szabványos méretű kosárlabdapálya épül. A tereplépcső lelátóként funkcionál mérkőzések és udvari ünnepségek alkalmával. Az épület fedett része alá ping-pong asztal kerül.

A bejárat mellett, kerékpártárolót helyeztünk el. Mindenütt biztosított az iskola teljes körű akadálymentes használata.

Makrai Sándor


Nyolc tantermes általános iskola
Tinnye, Szabadság tér 3.

építtető: Tinnye Önkormányzata
kivitelező: Garage Kft.
generál tervező: Ív Stúdió Kft.
építészet: Makrai Sándor
építész munikatársak: Csernyánszky Gábor ,Takács Gergely és Bicski Viktor
tartószerkezet: Pongor László
épületgépészet: Lakner László
villamosság: Tóth Zoltán

összes nettó alapterület: 1800 m2
átadás: 2009. október