Épületek/Középület

Nyomtass magadnak házikót!

2017.02.08. 15:16

A világon bárhol bevethető, gyorsan összeállítható, masszív, ideiglenes épületek előállításához a jövőben lehet, hogy nem lesz másra szükségünk, csak egy 3D nyomtatóra. A holland DUS Arcitects amszterdami kísérleti kabinja egyelőre "csak" a kikapcsolódást szolgálja, de az elképzelések szerint a modell jól alkalmazható lehetne válsághelyzetekben is. Bán Dávid írása.

3D nyomtatóval készített kisméretű városi kabint – egyfajta elvarázsolt szigetet – a holland DUS Arcitects tervezőiroda. Az Amszterdam központjában működő nemzetközi építész-, formatervező és szoftverfejlesztő csapat célkitűzése olyan technológiák kidolgozása, amelyek olcsó és fenntartható megoldást adnak a közösségek számára, míg egyes problémákra hatékony válaszokat nyújtanak. A most kifejlesztett kompakt házikó ideiglenes lakhatási lehetőséget kínál, legyen szó nagyvárosi környezetről vagy egy katasztrófa sújtotta régió rehabilitációjáról.


A 3D nyomtatóval könnyen előállítható lakóhely tartós, ám - ha már nincs rá szükségünk - egy mozdulattal könnyedén megsemmisíthető és anyagában újrahasznosítható. "A 3D nyomtatási technikák különösen jól hasznosíthatóak a katasztrófaterületeken, hogy ott kisméretű ideiglenes lakhelyeket lehessen velük létrehozni." – nyilatkozott a fejlesztőcsapat. A bioalapanyagokból készült építmény teljes mértékben szétszabdalható és ismét nyomtatásba kerülő újrahasznosított anyag állítható elő belőle.

A tervezőcsapat a nyomtatott kis ház prototípusát Amszterdamban, egy nyilvánosan is jól megközelíthető helyen állította fel, így az érdeklődők akár rögtön ki is probálhatják, hogy milyen az élet 8 m2-ben. A korábbi ipari területen elhelyezett házikó 25 légköbméternyi területet foglal el, lényegesen kisebb az átlagos mikro otthonoknál. Az építmény egyik oldalára ablakot terveztek, míg a vele szemközti bejáratot - amolyan kültéri ülőhelyként funkcionáló - lépcsőfok előzi meg, ahol olvashatunk egy izgalmas könyvet vagy kortyolhatjuk a reggeli kávénkat. A falak hegyes kiszögeléseikkel különleges háromdimenziós felületet alkotnak, amelyek a taktilis élmény mellett a házikó rendkívül stabil szerkezetét adják.
A háztartási tisztítószerek gyártásával foglalkozó Henkel által kifejlesztett, 3D nyomatásra alkalmas lenmagolaj alapú bio rostszálakból előállított anyag természeténél fogva fekete, ezzel jellegzetes sötét tónust ad a belőle készült építményeknek. A homlokzat ornamentikája tetszés szerint variálható, így minden épületnek egyedi falfelülete lehet. Betonalapzata kis anyagigényű, ám ellenálló alapot nyújt. Az előtérben kiképzett rácsozatot kavicsokkal töltötték fel, amely a zsebkendőnyi kertecskén át, ösvényként vezet a házikóhoz.

Az épület belseje igen limitált teret biztosít, így ott csak egy kétszemélyes ágynak van elég hely, amit nappal felgöngyölítve ülőfelületként használhatunk. A prototípusban a tervezők vizesblokkot nem képeztek ki, ennek hiányát a kertecskében elhelyezett, szintén 3D nyomtatóval elővarázsolt fürdőkád pótolja. Noha az építészek éreznek némi romantikát ebben az elrendezésben, hiszen valóban idilli lehet a lemenő nap sugaraiban fürdőzni, azonban ez a koncepció kevésbé válhat sikeressé a gyakorlatban. A fejlesztők szerint a bármely "háztartási" 3D nyomtatóval könnyen előállítható házikó felállítása különösebb technikai felkészülést nem igényel, hiszen szerkezetét maga a szoftver állítja össze.Az Amszterdamban bemutatott építmény bevallottan kísérleti darab, mely alapvetően azt demonstrálja, hogy a jelenlegi számítástechnikai eszközökkel és a környezetbarát anyagegyveleggel egy olyan, gyorsan bevethető, egyben fenntartható megoldást lehet kínálni, amely – ha korlátozott komfortszinten is, de – választ nyújthat a hirtelen előállt kihívásoknak, alapszintű lakhatási igényeknek. A könnyen felállítható, ideiglenes, masszív és nem utolsósorban anyagában újrahasznosítható építményt a világ bármely pontján egyszerűen kinyomtatjuk és rátehetjük az alapra. Az amszterdami ház egyelőre "csak" kellemes kikapcsolódást nyújt a város nyüzsgésétből kilépni, pihenni vágyóknak, de a tervezők célja, hogy a projekt hosszú távon bevethető legyen a válsághelyzetekben felmerülő lakhatási problémák ideiglenes megoldására is.  

Bán Dávid