Közélet, hírek

Ők a 14. Média Építészeti Díja előzsűrije

2018.09.20. 07:48

Hagyományainkhoz híven idén is nemzetközi szakmai zsűri választja ki a Média Építészeti Díja finalistáit, akik idén a Művészetek Palitája Fesztivál Színházában mutathatják be munkáikat az év legjelentősebb építészeti rendezvényén. Az előzsűri tagjai olyan szakmai nagyágyúk, mint - a zsűrizésben már rutinos - Indira van't KloosterOlga Ioannou, Omer Kanipak és Z. Halmágyi Judit.

Az európai építészet meghatározó folyóirata az A10, amelynek főszerkesztője, Indira van ‘t Klooster immár oszlopos és elmaradhatatlan tagja - zsűrielnöke - a Média Építészeti Díja szakmai előzsűrijének. Az ő javaslatára kértük fel Olga Ioannou építészt és Omer Kanipak építész, építészeti fotográfust, hogy vegyenek részt az előzsűri munkájában. Most már hagyományként folytatva egy magyar zsűritag is segíti a nemzetközi szakértők munkáját, idén Z. Halmágyi Juditot kértük fel erre a nemes feladatra.


Indira van’t Klooster az A10 új európai építészet online magazin alapítója és főszerkesztője, 2014 óta a Média Építészeti Díja nemzetközi előzsűrijnek elnöke. Építészettörténészként végzett, számos olyan építészeti szervezetnél dolgozott, mint az Amszterdami Építészeti Központ, az Amszterdami Építészeti Akadémia vagy a Helyi Építészet nevű holland alapítvány, amely egyrészt a pályázatok és európai közbeszerzési eljárások kapcsán a jó megrendelő mibenlétét, másrészt a helyi, regionális és nemzeti szintű építészet politikát népszerűsítette. Olyan nemzetközi zsűrik tagja volt, mint a skót Doolan Díj, az AIAC Fiatal Olasz Építésze Díj, a Fiatal Észt Építész Díj, illetve a rotterdami Maaskant Díj. Kutatási területe az európai utópista közösségek. Jelenleg a holland Dudok Építészeti Központ igazgatója. 


Olga Ioannou a Sapienza Egyetemen és a Thesszaloniki Arisztotelész Egyetemen hallgatott építészetet. 2002-ben diplomázott, azóta szabadúszóként dolgozik. 2012-ben az athéni Nemzeti Műszaki Egyetemen részt vett az Építészet - Tér - Design programban, melyből később posztgraduális diplomát kapott. Jelenleg az athéni egyetemen PhD tanulmányait folytatja, kutatási területe az építészet oktatás. Számtalan design stúdió koordinátora. Munkájában különös hangsúlyt fektet az innovatív modellek létrehozására, amellyel a design stúdiókban résztvevők tanulását segíti. Kutatásait több nemzetközi lap publikálta, emellett rendszeresen ad elő konferenciákon. Az A10 New European Architecture Cooperative tagja. 


Omer Kanipak építész, építészeti fotográfus az isztanbuli Műszaki Egyetemen diplomázott 1994-ben, míg mesterdiplomáját az MIT Építészkarának Történelemtudomány és kritika tanszékén védte meg 1998-ban. 2000-ben megalapította - és egészen 2011-ig igazgatója volt - a törökországi Arkitera Építészeti Központot, melynek célja az építészeti praxis gördülékennyé tétele, az építészeti kultúra és a törökországi építészet minőségének javítása. Több egyetemen is vendégprofesszor volt. Jelenleg építészeti fotográfusként és kommunikációs menedzserként dolgozik Londonban és Isztanbulban. Rendszeresen publikál nemzeti és nemzetközi folyóiratokban, tanulmánykötetekben, emellett több zsűri és jelölőbizottság tagja. 


Z. Halmágyi Judit Pro Architectura-díjas építész, designer, városfejlesztési szakember. Több rangos külföldi és hazai szakmai elismerést kapott, dolgozott már Balin, tervezett Koppenhágának és a nemzetközi hírnévnek örvendő holland Erick van Egeraat munkatársaként is alkotott már. 2007-ben DLA tudományos minősítést szerzett. Kutatási területe: Az építészet (táj, építészet, belsőépítészet, design) mint emergens folyamat. Jelenleg vezető építész tervezője a ZHJ Architectsnek, a sattelite formában működő építészeti atelier-nek, alkotó műhelynek. A XIII. kerületi építészeti tervtanács tagja valamint oktató, főiskolai docens a Metropolitan Egyetem Design Intézetében környezetkultúra és belsőépítész szakon.

A Média Építészeti Díja 2018. november 8-án (csütörtök) 17 órakor lesz a Művészetek Palotájában. Jegyek már vásárolhatók a Ticketportal oldalán

A képzést a Magyar Építész Kamara akkreditálta (bírálati sorszám: 2018/172). Kamarai tagok 1 kreditpontot igényelhetnek.