Közélet, hírek

Ők a 15. Prima Primissima jelöltjei

2017.09.14. 11:30

Az idei Prima Primissima díj magyar építészet és építőművészet kategóriájának jelöltjei Csomay Zsófia, Pazár Béla és Dr. Farkas Gábor DLA, de a hagyományokhoz híven idén is választanak majd közönségdíjast is. Idén először határon túli magánszemélyek, illetve alkotóközösségek is jelölhetőek.

A Prima Primissima díjat széleskörű társadalmi elfogadottság, figyelem és elismerés övezi. Az idei, jubileumi díjátadót követően összesen 450 díjazottat számlál majd azoknak a kiemelkedően tehetséges művészeknek, újságíróknak, tudósoknak, sportolóknak és oktatóknak a száma, akik példát mutatnak. Munkájukkal, tevékenységükkel nap, mint nap bizonyítják, hogy elkötelezettséggel, kitartással odaadással hogyan tehető jobbá jelenünk és hogyan formálható közös jövőnk.

A kiválóságok alkotómunkáját, tehetségük fejlesztését eddig összesen 3,75 milliárd forintnyi összeggel támogatta a Prima Primissima. Az értékes életművek elismerése mellett a szárnyaikat bontogató fiatal tehetségek felemelése is fontos küldetés. A szintén 15 éve alapított Junior Prima Díj számos ifjú reménység felemelkedéséhez nyújtott jelentős támogatást, amelynek köszönhetően a kultúra, a tudomány illetve a sport területének meghatározó egyéniségeivé fejlődtek. Kétségtelen, hogy az elmúlt 15 évben a Prima Primissima mértékadó díjjá vált, már az első években is komoly rangot jelentett a díj elnyerése. Napjainkban olyan értéket képvisel, hogy már maga a jelöltté válás is komoly elismerésnek számít.

"Az idén 15 éves Prima Primissima díj egyedülálló hozzájárulást jelent kulturális sokszínűségünk megőrzésében. Nagyszerű érzés évről-évre szembesülni azzal, milyen kiváló utánpótlással rendelkezik a magyar tudományos, kulturális és sportélet. Küldetésünknek tartjuk, hogy évről évre kiemeljük és a széles közvélemény számára is megmutassuk, hogy kik azok, akik maradandót alkottak az elmúlt időszakban. Úgy gondolom, követendő példákra, mintákra minden társadalomnak szüksége van, hiszen az ő történetük sarkallja jobb teljesítményre, plusz erőfeszítésre mindannyiunkat. Biztos vagyok abban, hogy a Prima Primissima kezdeményezés óriási húzóerőt jelent társadalmunk számára." – mondta Dr. Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának elnöke.

Idén először - meghatározott feltételek teljesülésekor - határon túl élő magyar, magukat magyarnak valló illetve magyarul is alkotó magánszemélyek és alkotóközösségek is jelölhetőek.

A harminc év alatti tehetségeket jutalmazó Junior Prima díj kategóriái sem változtak: a tudomány, a zene, a népművészet, és a sajtó terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja, kategóriánként akár tízet is. A Junior Primák jutalma 2-2 millió forint. A külön kategória társalapítói, a Magyar Fejlesztési Bank, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., a Docler Holding, a KAVOSZ Zrt. Az idei évben, az FHB Bankot váltva, színház- és filmművészet kategóriában a társalapítók közé lépett a Takarékbank is.

Emellett idén is átadják a területi Prima díjakat, melyeket 19 megyében hárman nyerhetnek el. A díj célja a helyi közösségek erősítése és az értelmiségi eredmények elismerése. A díjazottak jutalma 1-1 millió forint.

 

Magyar építészet és építőművészet kategória: 

Csomay Zsófia Ybl-díjas építész, belsőépítész, érdemes művész

A Magyar Iparművészeti Főiskolán szerzett diplomát 1967-ben. 1970-1972 között elvégezte a Mesteriskolát is. A főiskolán Pogány Frigyes, a Mesteriskolában Jánossy György volt a mestere. 1967-1985 között a KÖZTI-ben dolgozott, majd 1985-1990 között a Soform Stúdió, 1990-től pedig annak jogutódja, a CET Budapest Kft. vezető tervezője. 1985 óta oktat a Magyar Iparművészeti Főiskolán (ma Moholy-Nagy Művészeti Egyetem). Személyes példaképei közé sorolja Jánossy Györgyöt, aki egyetemi tanára, mestere, majd munkaadója is volt, valamint férjét és munkatársát, Reimholz Pétert. Első komoly munkáját mesteriskolásként kapta: Nagy Elemér építész mellett az EMKE Szálló bárjának belsőépítészetéért felelt. A hetvenes-nyolcvanas években több nagyméretű irodaházat tervezett. Ybl-díjat 1986-ban, Hegedüs Péterrel együtt kapott "a Békéscsabai Könyvtár építészeti és belsőépítészeti tervezéséért." Számos munkáját férjével, Reimholz Péterrel közösen tervezte – ezek közül a Collegium Budapest Raoul Wallenberg vendégháza aratta a legnagyobb szakmai sikert. Szerepet vállalt a herendi porcelángyár rekonstrukciós és bővítési munkáiban: Magyari Évával a főépület helyreállítását végezték el. A kétezres években több lakóépületet tervezett a józsefvárosi Corvin Sétány területén. 2014-től tagja volt a Nemzeti Hauszmann Terv társadalmi bizottságának. 2016 márciusában többekkel együtt lemondott és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez címzett nyílt levelet tett közzé

Dr. Farkas Gábor DLA építész

Farkas Gábor 1944-ben született Kiskunfélegyházán, hét éves kora óta él Kecskeméten. Az építészettel 14 éves korában jegyezte el magát, amikor a Szegedi Építőipari Technikumba került. A Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán 1967-ben diplomázott, diplomatervének témájául a Kecskeméti Művésztelep bővítését választotta. Szakmai pályafutását ösztöndíjasként, a kivitelező építőiparban, a BÁCSÉP-nél kezdte, és az általa felfejlesztett tervező részleg vezetőjeként itt tervezte az első nagyobb volumenű épületeit. A jelentősebb építészeti feladatok vonzásának hatására 1975-ben került a BÁCSTERV-hez, ahol az első jelentős feladata a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szélházának a megtervezéséért Ybl Miklós-díjat kapott. 1990 óta saját tervező irodájának műkötetése mellett 1992 óta Cegléd és Dabas városok főépítésze. Építészi munkássága főként Kecskeméthez és Bács-Kiskun megyéhez kötődik, de alkotásait megtalálhatjuk az ország más területein is. Országosan ismert és elismert építész, akit a sajátosan kecskemétinek nevezett ÉPÍTÉSZETI ISKOLA egyik megteremtőjének tartanak, egyéninek, karakteresnek tekinthető munkássága révén.

Pazár Béla Ybl-díjas építész

Építészetét egyéni, visszafogott, tiszta formák használata jellemzi, amit oktatói és közéleti tevékenységében egyaránt érvényesít. Az építészeti értékek megőrzése iránti elkötelezettsége a műemléki helyreállításoknál jelenik meg. 


 

A Prima Primissima díj további díjazottjai 2017-ben kategóriánként:

Magyar irodalom

 • Kányádi Sándor költő, író, műfordító
 • Kiss Benedek költő, műfordító
 • Szilágyi István író

Magyar színház- és filmművészet

 • Blaskó Péter színművész
 • Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró
 • Hegedűs D. Géza színművész, rendező, egyetemi tanár

Magyar képzőművészet

 • Birkás Ákos festőművész
 • Haris László fotóművész
 • Horkay István képzőművész

Magyar tudomány

 • Dr. Blaskó Gábor gyógyszerkutató vegyész, MTA rendes tagja
 • Dr. Pintz János matematikus, akadémikus, kutatóprofesszor
 • Vicsek Tamás fizikus, akadémikus

Magyar oktatás és köznevelés

 • Hámori Veronika nyugalmazott iskolaigazgató
 • Dr. Lukács István irodalomtörténész, intézetigazgató
 • Prof. Dr. Sótonyi Péter Tamás rektor, állatorvos-anatómus

Magyar sajtó

 • Baló György szerkesztő, műsorvezető
 • Hazajáró – turisztikai magazinműsor
 • Kopeczky Lajos újságíró, riporter

Magyar sport

 • Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu mesteredző
 • Kocsis Ferenc olimpiai bajnok birkózó, mesteredző
 • Wichmann Tamás világbajnok, olimpiai ezüstérmes kenus

Magyar népművészet és közművelődés

 • Dr. Bálint György kertészmérnök
 • Erdélyi Tibor táncművész, koreográfus, népi szobrász
 • folkMAGazin népművészeti folyóirat

Magyar zeneművészet

 • Antal Mátyás fuvolaművész, karmester
 • Eötvös Péter zeneszerző, karmester
 • Várdai István csellóművész