Programok

Öko-retro-bio-grín | Földalatti beszélgetések most először a FUGÁ-ban

2009.10.05. 11:18

Autonóm házak, passzív házak, alternatív építőanyagok, avagy irányváltás az összeomlás előtt • október 12-én, hétfőn indul a Földalatti beszélgetések őszi évada. Az Építészfórum hagyományos rendezvénysorozata új helyszínen, a FUGÁ-ban jelentkezik, a programok kurátora Ertsey Attila.

Autonóm házak, passzív házak, alternatív építőanyagok, avagy irányváltás az összeomlás előtt


A jelenkor válsága kettős természetű – globális  környezeti és szociális-gazdasági válság egyszerre. A tanulság: a növekedés  határait elértük, sőt meghaladtuk. A Föld forrásai végesek. Az építészetnek ma újra kell fogalmaznia alapvetéseit. Az egyetemeken még mindig a high-tech és stílusgyakorlatok dúlnak, egzotikus érdekességként kezelik az ökológiát, a  szociális aspektust pedig átengedik a társadalomtudományoknak és a politikának. Ha az ökológia megjelenik, akkor csak annyira, amennyire profitábilis – megéri-e az ingatlanfejlesztőnek, az épületgépésznek és  energetikusnak?

Az ökológia korrupciója ismét lezajlik, a zöldek ’80-as  évekbeli megjelenése óta immár másodszor. Ha ez így megy tovább, ezúttal  beledöglünk. Pokolba az elitépítészettel, az architainment-tel! Radikális fordulatot az építészetben, az egyetemektől a jogalkotáson át az építésig! A globálkapitalizmust fel kell váltsa a szolidáris gazdaság, a Harmadik út. A központosított állami vagy gazdasági hatalmat az autonómia, a decentralizáció. A központi újraelosztást és a bankvilág uralmát az önigazgatásnak, a helyi gazdaságnak, az élelmiszer-önrendelkezésnek. Tulajdonreformra van szükség: az  állami és befektetői tulajdonmonopólium helyett vegyék át a szerepet a helyi és közösségi tulajdonformák! Meg kell védeni a földtulajdont és a  vízbázisokat! Az építészetnek ezt az új paradigmát kell szolgálnia, kilépni elefántcsonttornyából. A közösséget szolgálni, radikálisan lenyesettk környezetterhelésű házakkal, a szociális kérdés középpontba állításával, az egyén és a közösségek autonómiájáért. Ami ezen túl van, bűn. Bűn az emberiség  és a természet ellen.

Ertsey Attila

Az első beszélgetés témája:

Az autonóm háztól a fenntartható városig és az élhető vidékig

Beszélgetőpartnerek: Ertsey Attila, Medgyasszay Péter építész, a Passzívház Akadémia oktatója, Novák Ágnes építész, a MOME oktatója

Helyszín: FUGA Budapesti Építészeti Központ (V. Petőfi Sándor u. 5.)

Időpont: 2009. október 12. 19.30

A beszélgetéssorozat támogatója a Nemzeti Kulturális Alap