Közélet, hírek

ONL kiállítás az N&n galériában

2007.10.08. 09:32

A kiállítás központjában a kulturális-szórakoztató központként megújuló budapesti közraktárak 1:100 modellje és 3D modelljének vetítése állt.
Bálint Adrienn tudósítása a megnyitóról

Az ONL a közelmúltban, Hollandiában, Németországban, Magyarországon, Kínában valamint a Közel –Keleten épülő munkáit bemutató kiállítást Marcos Novak, a santa barbara-i California Egyetem professzora nyitotta meg a szép számban egybegyűltek előtt az N&n galériában. Lénárd Ilona és Kas Oosterhuis munkásságának fontosságát Frank O. Gehryéhez hasonlította. A korai Beatles tagjai között lezajlott beszélgetés egyik mondatával, miszerint; „mi nagy művészek vagyunk, a legjobbak, csak ezt az emberek még nem tudják”, próbálta meg jellemezni Ilona és Kas évek óta tartó együttműködését.

 Kas Oosterhuis Amszterdamban született 1951-ben. Iskoláit Delftben és Londonban végezte. Lénárd Ilonát Párizsban ismerte meg, mialatt a Studio Theo van Doesburgban dolgozott. Lénárd Ilona a budapesti Színművészeti Főiskolán diplomázott, ez után költözött Hollandiába. 2004-ben lépett be Oosterhuis 1989-ben alapított irodájába, ekkor változott annak neve ONL-re.

 Alapvető felfogásuk az építészetről radikális, provokatív elveket mutat. Törekednek jelképszerű épületeket tervezni. A formákat nem a funkció határozza meg. Egy épület tervezése során főleg a környezet és annak dinamikája inspirálja őket, majd a koncepciót formálásnak vetik alá. A szerkezet náluk szoros összhangban áll az építészettel, és az egyben a díszítés is. A sorozatgyártást a továbbiakban nem egyforma elemek létrehozásával képzelik el, hanem meghatározott matematikai algoritmusok által generált hasonlósággal határozzák meg.

 Ezt a felfogást megérteni hivatott a kiállítás. Makettek sora mutatja meg a formálásról vallott elveiket, miszerint a forma megengedi a funkciót, az épületeket mint szobrokat kell elképzelnünk. A vetítések megtekintése során pedig megérthetjük a belső terek forma generálta dinamizmusát, és a szerkezet alakítását a formának megfelelően.

 

 

Természetesen a központban az éppen aktuális munkájuk, a kulturális-szórakoztató központként megújuló budapesti közraktárak 1:100 modellje és 3D modelljének vetítése állt. A CET, azaz a „Central Europian Time” multifunkcionális építmény. Feladata a XXI. századi Budapestet jelképezni, valamint segíteni a város lakóinak ismét birtokba venni a Duna-partot.

A kiállítás remélhetőleg sok segítséget nyújt az oda látogató laikusok számára is a mai építészeti elvek megértésében, elfogadásában, továbbgondolásában.
A kiállítás október 22-ig látogatható.


Írta: Bálint Adrienn
Fotó: Szabó Miklós