Épülettervek/Hallgatói terv

Orfűi szaunaház - Kiss Eszter diplomamunkája

2020.09.28. 13:09

Életünk legtöbb szegmensét, így az épített környezetet is ellentétek hatják át, ami hol karakteres dinamikában, hol feloldhatatlan feszültségben mutatkozik meg. Kiss Eszter diplomamunkájában egy tucat ellentétpárt sorakoztat fel, majd teremti meg köztük a harmóniát egy szaunaház tervezésén keresztül.

A vidéken élők száma csökken, a városok létszáma egyre nő. Ezzel párhuzamosan az emberek túlterheltek, folyamatosan feszültek és idegesek. A stressznek nem csak lelki megnyilvánulásai vannak, hanem a test működésére is hatást gyakorol. Sokszor súlyos betegségek kialakulását idézi elő. Ennek megelőzése céljából szükségünk van a kikapcsolódásra, amelyet egy szauna szeánsz könnyen feloldhat és immunrendszerünket is erősíti. A szaunázás több mint egy program a nap közepén, egy spirituális megtisztulás egy spirituális térben. 

Orfűnek és sok más környéki kis településnek szüksége van olyan funkcióra, amely odavonzza az embereket a téli szezonban is. Magyarország vízkészlete az egész országot behálózza. Egyes városok megtehetik, hogy nagy wellness központokat hozzanak létre, viszont sok település számára nem fenntartható egy nagy volumenű beruházás. Cél, hogy ezek a helyek is magukénak érezzék a szaunaház lehetőségét, annak valamilyen magas szinten való megvalósítását, és külön egységként gondolkodjanak róla, akár egy hálózat részeként. 

A szaunázás egy testi-lelki feltöltődés, amelynek a legtökéletesebb helyszíne és otthona a természet. Az ősi elemek a tűz, víz, föld és levegő egyként tud hatni a testünkre. A választott telek páratlan természeti környezetben helyezkedik el. Megtalálható benne az a fajta ellentmondásokkal teli környezet, amely magára a szaunázásra jellemző. Remek helyszín ehhez a kísérleti projekthez, amelyben igyekszem megoldást adni a szaunázásban rejlő ellentétek összekapcsolására, illetve megteremteni azt a különálló egységként működő teret, ahol az ember és annak jóléte van a középpontban.

Az ember, funkció és helyszín vizsgálatából adódó megfigyelésem az ellentétpárok megjelenése. A szaunázás legalapvetőbb lényege a meleg és hideg váltakozása, bent kezdünk, majd kint hűlünk le. A tűz felmelegít, a víz lehűt. Emellett számos ellentét jelenik meg: tél - nyár, férfi - nő, meztelen - nem meztelen, világos - sötét, extrovertált - introvertált, mesterséges - természetes, hideg - meleg, tűz - víz, privát - közösségi, kint - bent, száraz - nedves, világos - sötét, öröm - bánat, és az élet - halál is. Tradicionálisan születés helye volt, majd a halálé is: halott a szaunában volt temetésig.

Ezekre az ellentétekre a telepítés, tömegformálás, alaprajzi elrendezés és részletképzés szempontjából is megoldást adtam. Az ellentétek megválaszolják a következő kérdésemet is: hogyan tudunk feltöltődni, relaxálni, pihenni? A megfelelő választ akkor találtam meg, amikor elkezdtem az extrovertált, introvertált ember típust megérteni, amelynek a lényege, hogy egyes emberek társaságban, míg mások elvonulva tudnak energiával feltöltődni. A szaunázásban ugyanez a kettőség megtalálható, mivel egy privát, befelé forduló, a testünkre, lelkünkre koncentráló tevékenység, amelyet sokszor kisebb közösségben művelünk. A telepítés lehetőséget biztosít mindkét embertípus számára a pihenésére. 

Ezt alapul véve alakultak ki a telepítés zónái. A helyszín adottságait kihasználva a telek első felébe, ahol a mozgás, az út, tó található alakítottam ki a közösségi zónát, míg a hátsó traktusba, az erdőbe a fák közé a privát zónát helyeztem. A zónák meghatározása mellet a tengelyek voltak segítségemre, amelynél az épített környezetet vettem figyelembe. A főépület a gát tengelyében helyezkedik el egy elnyúló, hosszanti tömeg formálással, amelyet a fenyvessor irányából lehet megközelíteni. Orfű létrejöttében fontos szerepet játszanak a gátak, amelyek minden tó végét és egyben kezdetét is jelentik.

A közösségi zónába a telek első felébe került a főépület, amely vizuális kapcsolatban van a tóval és a gáttal. Itt a közösségi élményt tapasztalhatjuk meg különböző hatást elérő szaunákban: nyitott-zárt, világos-sötét, nedves-száraz. Az úton tovább haladva az erdőbe a privát kabinokhoz érünk, ahol lehetőségünk van az elvonulásra. A néhány órás használattól kezdve akár egy teljes éjszaka eltöltésére is lehetőségünk van. Azért, hogy elűzzük a stresszt, a testünkre és annak reakciójára figyeljünk. Egy olyan térben tesszük ez, ahol nem az a lényeg, hogy minden kütyű, eszköz a birtokunkban legyen, hanem ezektől megszabadulva egy digitális és gond nélküli detoxba vonuljunk.

A természetes vízzel való kapcsolat növelése és a szauna légkör megteremtése érdekében a gáton közösségi szauna kabinokat helyeztem el. Itt megvan a lehetőség, hogy szaunázás közben a természetes vízbe ugorjunk. A tó körüli sétány a gáton vezet át, amelyről nyílnak az úszó kabinok. Így a tó teljes mértékben körbejárható a promenádnak köszönhetően, és elérhetővé válik annak legszebb pontja, ahonnan egésze belátható hosszában. Funkcionálisan a főépület négy egységre tagolódik: előtér, öltöző és két szauna. A két különálló egység lehetőséget ad arra, hogy egyidejűleg, de szeparáltan használják akár meztelen, akár fürdőruhás, akár női, akár férfi szaunázásra. 

Az élet minden területe ellentétekkel teli, amelyek megoldatlanok és többnyire feszültséget keltenek. Véleményem szerint ritkán foglalkozunk ezzel a kérdéssel, miközben alapvetően jelen van a mindennapjainkban és az épületeinkben. Mivel nincs tudatosítva bennünk ez a szemlélet, ezért az ebből adódó problémák kezelése is hiányos. Az ellentétek összekapcsolása arról szól, hogy harmóniát teremtsünk két olyan dolog között, amiről előtte el se tudtuk képzelni, hogy egységet alkosson. Válaszokat kaphatunk olyan megoldatlan kérdésekre, amelyeknél előtte nem találtuk az indokokat, érveket vagy épp a magyarázatokat.

Kiss Eszter