Programok

Országra szóló tervrajzkiállítás a FUGÁ-ban

2019.07.19. 16:06

Július 18-án nyitott és egészen augusztus 26-ig látogatható a FUGA tervrajz-és makettkiállítása. A több mint kétszáz alkotó ötszáz műve között ismerős formákra, de ritkán látott különlegességekre is bukkanhatunk.

Idén ünnepli alapításának 10. évfordulóját a FUGA Budapesti Építészeti Központ. A jubileumi ünnepségsorozat első programjaként július 19-től látogatható „Az építészeti tervrajz is műalkotás!” című kiállítás. A több száz rajzot és többtucatnyi makettet felsorakoztató tárlat izgalmas kaleidoszkópja a magyar építészet elmúlt két évszázadának, egyszerre kínálva bepillantást a hétköznapok gyakorlatába és néhány zseniális alkotói momentumba.

A 2019. július 18-án 18 órakor tartott megnyitón Kőnig Frigyes DLA festőművész a tervrajzok sokszínűsége mögött rejlő gondolati egységre, a mérnöki látásmód és a művészi alkotómunka összhangjára hívta fel a figyelmet. Szavait követően Csomay Zsófia építész lépett a mikrofonhoz, és spontán módon, „fogadatlan prókátorként” gratulált Nagy Bálintnak, a FUGA vezetőjének az intézmény elmúlt évtizedben végzett munkájához.

A több mint félezer művet a kurátorok, a FUGA munkatársai eredetük szerint csoportosították. A bejárati Vargha Mihály teremben az 1981-es keszthelyi pályázat munkái, a magyar posztmodern építészet gyűjteményes csúcspontja láthatóak. Beljebb, a földszinti Breuer Marcell és a Hervé termekben 20-21. századi munkák láthatóak, Zalotay Elemértől Csaba Lászlón, Czigány Tamáson és Zoboki Gáboron át egészen a fiatal generáció képviselőiig, mint a BIVAK vagy a PRTZN.

Az alagsori P teremben a közgyűjteményekből kölcsönzött műveket állították ki; a tárlatra érkezett alkotás Budapest Főváros Levéltárából, Győr Megyei Jogú Város Levéltára Műszaki Levéltárából, a Lechner Tudásközpontból, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ gyűjteményéből, valamint a Rómer Flóris Történeti és Művészeti Múzeumból. A kisebb Janáky terem az oktatáshoz kapcsolódó műveknek ad helyet; itt a BME Építészmérnöki Kar Építészettörténeti és Műemléki Tanszéke, Rajzi és Formaismereti Tanszéke, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtár, Levéltár és Művészeti Gyűjteménye, a Schola Graphidis Művszeti Gyűjtemény, továbbá a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar Könyvtára szerepel a kölcsönzők sorában.

A tárlat történeti részének kurátorai Fehérvári Zoltán és Őry Júlia, míg a földszinti részleget Gyárfás Eszter, Kocsis Ferenc, Nagy Bálint, Őry Júlia, Segesdi Móni és Zöldi Anna gondozta. A kiállításhoz három alkalommal ingyenes tárlatvezetés is kapcsolódik.

Tervezett vezetések

Augusztus 1. 16 óra – Kovaloszky Márta és Kovács Péter
Augusztus 15. 16 óra – Keserü Katalin és Rényi András
Augusztus 26. 18 óra – Martinkó József és Mélyi József

„Az építészeti tervrajz is műalkotás!”

Kiállítás a FUGA Budapesti Építészeti Központban
1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 5.
Megtekinthető aug. 26-ig, szerdától hétfőig 11-19h között (kedden zárva)

ÉF