Közélet, hírek

Ősszel nyithat a V30 Belvárosi Sportközpont

2021.07.16. 11:23

Bár a sportközpont tavaly elkészült, megnyitására a koronavírus-járvány miatt nem kerülhetett sor. Idén nyáron azonban megindulhat az őszi nyitáshoz szükséges próbaüzem.

Belváros Önkormányzata sport- és élményközpontot hozott létre 4 pályás, 25 méteres medencével, tanmedencével, termálvizes wellness részleggel, szaunákkal (finn, infra, bio), gőzkabinnal, jakuzzival, röplabda-, kosárlabda-, tollaslabdapályával, teqball asztalokkal, fitneszközponttal, sportstúdiókkal (jóga, aerobik, funkcionális edzés) és Budapest második legmagasabb mászófalával.A V.30 Belvárosi Sportközpont beruházásának története az ezredfordulóra nyúlik vissza, amikor megszűnt a korábban a Molnár utca 9. szám alatt működő uszoda. Így mintegy két évtizedes hiányt pótolva jelentette be 2017-ben Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere, hogy a lakossági igényeket kiszolgálva sportkomplexum létrehozásába kezd az önkormányzat. Az épületet, amelynek homlokzatát az emberi izomrostok motívuma teszi különlegessé, Skardelli György Kossuth-díjas építész tervezte.

Az épületben a kerületben az elmúlt években mindinkább látható zöld, ökológiai szemlélet is megjelenik: kifejezett szándék volt, hogy a létesítmény alacsony energiafelhasználású legyen, saját termálkúttal, a tetőre telepített napelemparkkal. Az energiahatékonyság jegyében kettős homlokzattal tervezték meg az épületet: a valódi homlokzat elé feszített fém-üveg szerkezet az épület teljes magasságában végigfutó fényudvart hoz létre, ezáltal a természetes fény eljut a földfelszín alatti szintekre és szerepe van az energetikai rendszerben is. A beruházás részeként 800 méter mély termálkutat fúrtak, az így felhozott termálvíz az épület fűtésére, a medencék vizének vízmelegítésére és nem utolsó sorban fürdőzésre is alkalmas.

A többszintes komplexum számos funkciót magában foglalva egy 35x19 méteres telek területét sokszorozta meg, olyan praktikus építészeti megoldásokkal ellensúlyozva a kis alapterületet, mint az úszómedence fölé függesztett tanmedence vagy a sportcsarnok nyújtó terasza és a rendezvénytermek mozgatható falai. Bár a sportközpont tavaly elkészült, megnyitására a koronavírus-járvány miatt nem kerülhetett sor, azonban idén nyáron megindulhat – az őszi nyitáshoz szükséges – vendégek bevonásával zajló próbaüzem, egyelőre szűk körben, kizárólag a belvárosiak közösségének részvételével, számukra ingyenesen.

Az önkormányzat az elmúlt években több innovatív beruházást is megvalósított, így például 2017-ben az azóta számos díjjal elismert Belvárosi Közösségi Teret, ami az ingyenes gyermekfelügyelettől kezdve a kismamajógán át a szenior mesemondó klubig nyújt szolgáltatásokat. 2020-ban talajkapcsolatos, zöld buszmegálló létesítési programba kezdtek, amelynek első állomása a József nádor téri váró volt.