Pályázatok

Ötletpályázat a bronxi Grand Concourse út jövőjéről

2009.02.26. 11:36

Milyen szerepet kaphat Bronx legszélesebb útja a jövőben? Hogyan javítható a közösség életminősége a Grand Concourse építészetén keresztül? Elavult-e a Grand Concourse? Hogyan fejthet ki hatást Bronx fejlődésére?
Regisztrációs határidő: 2009. április 24.
Beadási határidő: 2009. május 1.

A New York-i Bronx negyed lakóházas Champs Élysée-jeként emlegetett Grand Concourse promenádot 1909-ben, a város szépítésére elindult mozgalom idején alakították ki azzal a céllal, hogy minőségi kialakítása révén harmonikus szociális rendet inspiráljon. Az 55 méter széles, fákkal szegélyezett, lovaglóúttal és süllyesztett keresztutcákkal kiegészített útvonal Észak-Bronx parkjait köti össze Manhattannel. Ma is az út mentén áll az Art Deco és modernista épületek legnagyobb csoportja Amerikában, az azokra jellemző nagy előcsarnokokkal, tervezett kertekkel, nagyméretű ablakokkal és minőségi díszítésekkel. Mára Bronx a művészeti, a zenei és a kulturális élet központjává vált, és a városrészbe várhatóan egyre többen költöznek majd.

A környék felértékelődése miatt ezért a Grand Concourse promenáddal kapcsolatban kiírt pályázat az alábbi kérdésekre keresi a választ: Milyen szerepet kaphat Bronx legszélesebb útja a jövőben? Hogyan javítható a közösség életminősége a Grand Concourse építészetén keresztül? Elavult-e a Grand Concourse? Hogyan fejthet ki hatást Bronx fejlődésére?

A pályázati tervek bármilyen módon megválaszolhatják a fenti kérdéseket: egy kisebb városi részlet, egyetlen tömb, vagy akár egy egész városrész vizsgálatán keresztül is. Javasolt a terület épített környezetén kívül annak természeti, kulturális és szociális kontextusának figyelembevétele is.

A legsikeresebb ötleteket, terveket, leírásokat és illusztrációkat a Bronx Museum kiállításán mutatják be ez év novemberében. A hét legjobb pályamű alkotója 1000 USD ösztöndíjat kap javaslatának részletes kidolgozására, amelyek a kiállításon is szerepelnek majd. Az 1. helyezett 5000 USD díjazásban részesül.

Regisztrációs határidő: 2009. április 24.
Regisztrációs díj: 30 USD

Beadási határidő: 2009. május 1.

További információ