Épülettervek/Hallgatói terv

Otthon: a MOME hallgatóinak terve az Alföldi átmeneti szálló újragondolására

2020.06.10. 07:51

Az otthon és a hajléktalanság fogalmának vizsgálata, a társadalmi integráció és a moduláris technológia jellemzi Pszota Dalma, Jakabos Júlia, Kopacz Hanna, Rudolf Vince István és Tóth Zsombor Zoltán koncepcióját, melyet 2. díjjal jutalmazott a zsűri. 

Sok más nagyvároshoz hasonlóan, Budapesten sok hajléktalan ember él az utcán, éjjeli menedékhelyen vagy átmeneti szállón. Az emberhez méltó élet egyik alapvető feltétele a lakhatás, a saját otthon megteremtésének lehetősége. A hajléktalanság nem a semmiből születik, összetett érzelmi okai és következményei is vannak. Épp emiatt felszámolása sem történik egyik percről a másikra, az embereknek újra kell építeniük identitásukat, visszanyerni elvesztett hitüket. A pályázatot az otthon fogalmával és a hajléktalansággal kapcsolatos kutatással kezdtük. A társadalmi integráció egyik első és legfontosabb lépése az otthon. Mi ezt az otthont szeretnénk létrehozni, ahol a hajléktalan emberek fokozatosan, lépésről lépésre nyerik vissza önbizalmukat és motivációjukat, s ebben a környezet is segítségükre van. A kiindulási pont nem az épület, hanem a működési elv. Koncepciónk három nagy egységből áll, ezek célja a társadalmi reintegráció állomásainak felvázolása: nappali melegedő, átmeneti szálló és szociális bérlakás.

A legfenntarthatóbb és megvalósíthatóbb döntésnek azt tartjuk, ha annyit tartunk meg az eredeti épületből, amennyit csak lehet. Szükség esetén az átmeneti szálló pótágyazható, így egyszerre akár 240 fő elhelyezésére is alkalmas. A lehető legtöbb igényt kiszolgáló modellt igyekeztünk létrehozni. A főhomlokzat a padlástéri tetőablakok beépítésén kívül nem változott. Szinte mindenhol megmaradtak a fő tartófalak, ez határozza meg az épület tereit.

A legjelentősebb változtatás az utcai szárny központi részébe épített lift, mivel az eredeti helyén nem volt alkalmas az akadálymentes közlekedésre. A lifttel a korábbi épület födémjének 80 cm-es szintkülönbségét is áthidaltuk – a szintek között is megáll. Az aulában a főfalat egy vasbeton pillér sorra cseréltük, ezzel a tér sokkal átláthatóbbá és tisztábbá vált. Az orvosi rendelő a bejárat közelében helyezkedik el és akadálymentesen kapcsolatban áll a szálló összes funkciójával, így a nappali melegedő, az átmeneti szálló és a szociális bérlakások lakói is igénybe vehetik.

Az átmeneti szálló a földszinten, a pincében és az emeleteken helyezkedik el. Igyekeztünk megszüntetni a szűk, elavult tereket, helyettük személyes ízlés szerint formálható helyeket és közösségi tereket hoztunk létre. A földszinten 2 és 4 személyes szobákban 22 fő fér el, az első emeleten 1, 2 és 4 fős szobákban 32 fő (itt kap helyet az akadálymentesített részleg is), a második emeleten 2 és 4 fős szobákban 60 fő, míg a padlástérben 1 és 2 ágyas szobákban 36 fő. Az összes szobába egyedi tervezésű ágybútorok kerültek, ezekben a tárolás is megoldott. Ezenkívül minden lakó rendelkezik modulárisan alakítható asztallal és székkel is.

Kiemelten fontos, hogy a pince, a földszint és az első emelet jelentős része akadálymentesen megközelíthető legyen, ehhez az utcai szárny központi részébe liftet építettünk be (az eredeti helyen lévő lift erre nem volt alkalmas). A szálló dolgozói számára minden szinten teakonyhát és közösségi teret hoztunk létre, hogy számukra is élvezetesebb és inspirálóbb legyen a szállón tartózkodás. A földszinten helyet kap egyéni foglalkoztató és csendszoba is. Utóbbi kulcsát bárki elkérheti és egyéni tevékenységre vagy vendégfogadásra használhatja. A fejlesztő tevékenységek, illetve a szabadidő hasznos eltöltése is kiemelt jelentőséggel bír a rehabilitációs folyamatban, szeretnénk arra motiválni a lakókat, hogy törjenek ki a tanult tehetetlenségből. Az épületben több mint 200 fő befogadására alkalmas közösségi teret, egyéni és csoportos foglalkoztatókat, moduláris bútorokkal felszerelt könyvtárat hoztunk létre. Ezek a terek igény szerint alakíthatók. Az étkezőkben és a folyosók találkozásánál spontán közösségi terek születtek.

A padlásszinten a meglévő ácsszerkezet és vasbeton-gerendák szervezte térhez igazodtunk, az elegendő természetes fény érdekében a szobákat mindenütt tetőablakokkal láttuk el. 

A tűzfalakban található szellőző réseket minden szinten erkéllyé alakítottuk, ezáltal a folyosók is fényesebbé válnak. Ezekről a teraszokról érhető el a déli homlokzatra helyezett függőleges kert, ahol a szálló lakói növényeket nevelhetnek.

A földszint szervesen kapcsolódik a belső udvarokhoz, az eddig különálló három zöldterületet a fölszinti szárnyak részleges elbontásával nyitottuk egybe. A cél növényekkel gazdagon beültetett, padokkal és akadálymentes megközelíthetőséggel rendelkező kert létrehozása. A három rendelkezésre álló udvarrészt összenyitottuk, egybefüggő zöldterületet képezve. Odakinn közösségi kert, a pincében fa- és fémműhely áll a lakók rendelkezésére. Kutatásunkból kiderült, hogy a dohányzásra kijelölt helyeken zajlik a legélénkebb társasági élet, így ezekre különös figyelmet fordítottunk. A pince hátsó szárnyában található mosókonyha, tornaterem, fa- és kerámiaműhely, ahol a bennlakók dolgozhatnak, illetve gépészeti- és tároló helyiségek. E helyiségek célja elsősorban a pszichológiai rekreáció, de a műhelyekben előállított tárgyakat értékesíthetik, és a szálló fenntartásában is részt vehetnek.

A pinceszint utcai frontján található a nappali melegedő, mely az utcáról a szálló lakóinak zavarása nélkül megközelíthető. A földszint és a pince között lift közlekedik, amely akadálymentesen elérhetővé teszi a nappali melegedő részleget is. A nappali melegedő szolgáltatásai a csomagtárolás (50 zárható szekrény), a tisztálkodási, étkezési és mosási lehetőség.

Az épület mellett lévő üres telket a szomszédos tűzfal mellett ideiglenes, moduláris konténerekkel népesítjük be, amelyek egy- vagy kétszemélyes szociális bérlakásokként működhetnek. A földszinti konténerek tárolóként funkcionálnak, a fedett-nyitott tér alkalmas közösségi piacok szervezésére, ahol a szálló veteményes kertjében termesztett zöldségeket és gyümölcsöket lehet árulni. A magaságyás kényelmes az idős vagy nehezen mozgó lakók számára is.

Pszota Dalma, Jakabos Júlia, Kopacz Hanna, Rudolf Vince István, Tóth Zsombor Zoltán

Részlet a Bírálóbizottság értékeléséből:

A pályázat formabontó alapkoncepcióval bír. A régi épület minimális átalakítása mellett moduláris technológiát visz a bővítésbe. A földszint teljes átjárhatóságát biztosítja. A program megfogalmazása szinvonalas, alaposan átgondolt, a funkciók jól strukturáltak. Közösségi terei átgondoltak. A lakóegységek belső elrendezése a mindennapi használat szempontjából reális, jól átgondolt. A középső szárnyat meghagyva azonban nem tudott érvényesülni a terv jósága. A közlekedés az épületen belül, az egyes funkcionális egységek között logikus, áttekinthető. A mindennapokban használható alternatívát nyújtanak mind az azt használóknak, mind az üzemeltetőnek. A tömegszállás-jelleget ennek ellenére nem teljesen tudta feloldani a terv. A közösségi kertként is funkcionáló földszinti udvar otthonossá és hasznossá teszi azt a közösség számára. Attraktív ötletként jelenik meg a „függesztett zöld erkély", feloldva a súlyos tűzfalat. A koncepció jó megoldást mutat arról, hogyan működhetne egy mai, korszerű szemlélettel bíró épület. A pályázat megjelenése színvonalas, friss, üde színfoltot jelentett.

A BME Lakóépülettervezési Tanszék megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

szerk.: Fürdős Zsanett