Épületek/Középület

Óvodába rejtett bankfiók

2014.12.16. 06:00

Az élénk színek tudatos és bátor használata lett a francia származású, Japánban irodát vezető Emmanuelle Moureaux védjegye. A szigetország egyik bankhálózatának már a negyedik fiókja valósult és nyílt meg ebben a szellemben.

Első ránézésre nehezen találnánk el a funkcióját annak színes, játékos doboz- (vagy inkább fiókos szekrény-) formájú épületnek, amit nemrég a Tokió melletti Saitama városában adtak át. A Japánban működő, francia születésű Emmanuelle Moureaux tervezte színes „bútordarabról” kevesen mondanák meg, hogy egy bankfiókot rejt, de belső elrendezése is oly szabadon játszik a színekkel és a formákkal, mintha valóban óvodát szánt volna bele tervezője.

Emmanuelle Moureaux Bordeaux-ban végzett építészetet 1995-ben, majd egy évvel később Tokióba költözött, megszerezve a japán minősítést, 2003-ban építész és dizájn irodát nyitott. Minden építészeti-, belsőépítészeti-, használati tárgy- és bútortervezési munkájában egyedi módon, bátran és nagyon élénken használja a színeket. Számára a ezek jelentik a legfőbb téralkotó elemet, így koncepciózusan ragaszkodik a tudatosan kezelt színvilághoz.

A japán Sugamo Shinkin bank számára most tervezte a negyedik fiókirodát, amelynek homlokzatát a tizenkét fiókszerűen kiugró színes idom és a beléjük ültetett fák határozzák meg. A vertikális kiskerteket kirajzoló épület egy forgalmas útkereszteződés tőszomszédságában oldja fel a sűrű városi tömeget, a színekkel pedig úgy játszik, hogy azok mindig megfelelően harmonizálnak a fiókokba ültetett növények évszakonként változó árnyalataival.

A városi környezetbe becsempészett természet az épület megvilágításában is folytatódik, hiszen a déli homlokzat nagy, fóliázott üvegfelületei kellemes, meleg, de mégsem zavaró mennyiségű napfénnyel telítik meg a belső teret. Ugyanakkor a vidám, élénk színek tudatosan kísérik végig az épület minden részletét, a homlokzat monokróm fémlemezekkel borított „fiókjaitól” kezdve a bútorzaton át egészen az arculati- és tipográfiai elemekig. 

Bán Dávid