Pályázatok/Magyar

Pályázati kiírás köztéri alkotás létrehozására az MTA alapításának 200. évfordulója alkalmából

2022.09.02. 14:07

A megújuló Széchenyi téren az MTA olyan jelet kíván állítani, amely egyaránt méltó az Akadémia történetiségéhez, ugyanakkor kifejezi a tudomány naprakészségét, mindenkori aktualitását és gyors reagálóképességét is.

A pályázat célja, tárgya
A Magyar Tudományos Akadémia, alapításának 200. évfordulója alkalmából a megújuló Széchenyi téren olyan jelet kíván állítani, amely egyaránt méltó az Akadémia történetiségéhez, ugyanakkor kifejezi a tudomány naprakészségét, mindenkori aktualitását és gyors reagálóképességét is. Az alkotást a hazai tudomány megjelenítéseként célszerű felfogni, és a jövő kihívásaira vonatkoztatva, nyitottként, közösségiként tekinteni.

 

Általános követelmények
A pályamű a jelalkotás és a térszervezés eszközeivel teremtsen lehetőséget a nagyközönség interaktivitására. A megvalósuló alkotás közel hozza a tudományt, a tudományos közösséget a helyi, városi illetve nemzeti közösség tagjaihoz, kifejezi, hogy a tudomány a megalapozottságot, megbízhatóságot jelenti, megoldást keres a jelen problémáira és a jövő kihívásaira, inkluzív jellegű tér alakul ki az alkotás által, azaz sajátjuknak érezhetik a különböző érintett közösségek, szól minden társadalmi réteghez, érdekes; élvezhető anélkül, hogy annak minden értelmezési szintjét megfejtenék; gyűjti, vonzza a különböző érintett közösségek képviselőit. Az alkotásnak figyelembe kell vennie a Széchenyi tér átalakításával kapcsolatos terveket.  A köztéri alkotás műfajára, karakterére, méretére, anyagára, a felhasznált technológiára vonatkozó kikötést a Kiíró nem tesz, azonban az alkotásnak és a kiegészítő elemeknek a világörökségi látványba harmonikusan kell illeszkedniük, azt zavaró hatású alkotás nem helyezhető el. A köztéri alkotásnak meg kell felelnie a hatályos jogszabályoknak, különös tekintettel a településkép védelméről szóló rendeletekre. A köztéri alkotás tervezése és megvalósítása során a nyertes pályázónak (alkotónak vagy alkotócsoportnak) együtt kell működnie a teret érintő beruházások – különösen a Széchenyi István tér, a RakPark projekt, az MTA székház rekonstrukciójának és a felszín alatti parkoló – tervezőivel, kivitelezőivel.

 

A pályázat benyújtásának módja és határideje
Az érdeklődő pályázóknak a Lebonyolító tájékoztatást, helyszínbejárást szervez. A tájékoztató időpontja: 2022. szeptember 29. 14:00 óra. Helyszíne: MTA Székház, Díszterem, 1051 Budapest, Széchenyi tér 9. A tájékoztatóra előzetesen regisztrálni szükséges az mta.hu/esemenynaptar felületen. A pályázati kiíráshoz kapcsolódóan felmerülő kérdéseket elektronikusan lehet beküldeni a tudomanyter@titkarsag.mta.hu címre 2022. október 20-ig. A kérdéseket és válaszokat a kiíró hírlevélben osztja meg a pályázókkal.

A benyújtás határideje: 2022. december 15., amely időpontra valamennyi dokumentumnak és a makettnek be kell érkeznie.

 

A Bíráló Bizottság
A pályázatot legfeljebb 12 főből álló Bíráló Bizottság bírálja el. Munkáját további – tanácskozási jogú – szakértők segítik.

Szavazati jogú tagok:

 • Kollár László főtitkár, Magyar Tudományos Akadémia
 • Erő Zoltán főépítész, Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal
 • Lánszki Regő Balázs országos főépítész, Építési és Beruházási Minisztérium
 • Szentgyörgyvölgyi Gábor, Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat Képviselő-testületének Emberi Jogi, Nemzetiségi, Egyházügyi és Kulturális Bizottsága
 • Lővei Pál művészettörténész, MTA
 • Bicskei Éva művészettörténész, MTA 200 bizottság
 • Szabó Levente építész, Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia
 • Szőcs Miklós TUI szobrászművész, Magyar Művészeti Akadémia
 • Péter Ágnes képzőművész, alelnök, Magyar Képző és Iparművészeti Társaságok Szövetsége
 • Nagyné Varga Melinda főosztályvezető, Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal, Kulturális, Turisztikai, Sport és Ifjúságpolitikai Főosztály
 • Bor Judit osztályvezető, Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal, Kulturális és Turisztikai Osztály
 • Bardóczi Sándor főtájépítész, Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal

Tanácskozási jogú tagok:

 • Demjén Norbert, Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat
 • Grabner Balázs tájépítész tervező, a tér tervezését végző FŐMTERV-Korzó Tervezési Stúdió konzorcium képviselője
 • Szaló Péter építész, MTA

 

További információk az MTA honlapján található kiírásban.