Egyéb cikkek

Pannonhalma Főapátság — a látogatók minőségi fogadása

2006.06.20. 11:18

A megvételt nyert 18. sorszámú pályamű. Szerzői: Wagner Péter, Fekete Ibolya, Gáspár Zoltán

A Pannonhalmi Főapátság látogatóinak minőségi fogadását segítő fejlesztések tervezésére kiírt nyílt építészeti tervpályázat.

Megvételben részesült a 18. sorszámú pályamű (500.000,- Ft).
Szerzői: Wagner Péter, Fekete Ibolya, Gáspár Zoltán
Kőnig és Wagner Építészek Kft.


 

Részletes bírálat

18. sorszámú pályamű
A telepítés igyekszik figyelembe venni a kialakult és meglévő közlekedési nyomvonalakat, terepviszonyokat.
Az épület a Kosaras domb fogadóépülettől távoli oldalára, szélére került a fogadó épületre tájolva, a tekintetet szinte kizárólag az Apátság épülettömbjére irányítva.
A B.B. értékelte az egyszerű, összefogott tömeget, a nagyvonalúan formált, kultúrált homlokzati kialakítást és az elegáns pergolával fedett teraszt.
A választott szerkezet, üvegfelületek átláthatóak ugyan, de a Ravazd-Csanaki dombsor vonulatai, illetve Győr látványa megérdemelnék, hogy a panorámát az étteremből, kávézóból is csodálni lehessen. A kissé túlméretezett épület észak-nyugati homlokzatán szükségtelenül sok helyet foglalnak el a közlekedő és éttermek kiszolgáló helységei. A pergolával fedett terasz túlzottan eltávolodik az étteremtől, mégsem tárja fel a Tóth hegy panorámáját.
A két épület között terjedő nagy burkolat felület kissé városias környezetet teremt, nem segíti elő a domb rehabilitációját.
A gyalogos és gépkocsi forgalom szétválasztása, jól megoldott, szép megoldás a mélygarázsból a tér közepére lépcső, illetve látványlifttel való feljutás. A parkolás teljes mértékben a domb alatt történik, a buszok elhelyezése miatt csak két szinten lehetséges. A garázsbejárat alagútjába vezető út közlekedési szempontból kényes helyzetet teremthet. A tervet értékei miatt a B.B megvételben részesíti.