Épülettervek/Hallgatói terv

Panoráma Étterem és Kávézó: Velinsky Dóra diplomaterve

2021.10.13. 15:12

Velinsky Dóra gödi lakosként jól ismeri a település előnyeit és hátrányait. Diplomamunkájában a közösségi terek hiányára keres megoldást egy olyan étteremmel, mely nem csak a helyiek és az itt nyaralók, de a biciklizők igényeit is kiszolgálja. A koncepciót a tervező szavaival mutatjuk be. 

Diplomatervem helyszínéül Gödöt választottam. A 18 000 fős település Pest megyében található Vác és Dunakeszi között, a Dunakanyar lábánál. Egész életemben itt éltem. Ide jártam óvodába, általános iskolába. A vasútnak köszönhetően könnyen bejutottam innen gimnáziumba, majd egyetemre. Ez az otthonom. És bár elfogult vagyok, a tervezés során igyekeztem objektíven megfogalmazni az előnyeit és hátrányait a városnak.

A Duna-parti elhelyezkedése és a vasút, amely a településen belül háromszor megáll mindenképp a két legnagyobb előnye. A főváros közelsége viszont azt jelenti, hogy a városban lakók nagy része Budapesten dolgozik, tanul illetve szervez programokat. Emiatt Gödön belül nagyon kevés közösségi tér van, illetve a városnak nincs központja, lineárisan szerveződik a Duna és a 2-es út köré.

A település két részre osztható, Alsó- és Felsőgödre. Alsógödön magaspart határolja a Dunát, így zavartalan panoráma biztosított ezen a részen. Felsőgödöt a dunai árvizektől a XX. század elején épült gát védi. Ennek köszönhetően problémantentesen lehet a parthoz egészen közel építkezni, viszont kilátás csak a gátról és az emeletes épületek teraszáról nyílik a folyóra.

A helyszín választásakor tudtam, hogy mindenképp a felsőgödi Duna-partra szeretnék tervezni. Úgy gondolom, hogy a városnak szüksége van egy közösségi térre, amely a Duna-parti elhelyezkedése, és a hozzá csatlakozó funkcióknak köszönhetően központi szereppel bír. A kiválasztott telek nagyon különleges helyzetben van, mert a Dunát és a vasútállomást összekötő, a folyóra merőleges vonalon fekszik. Ezt az adottságot a jelenlegi helyzetben viszont nem tudja kihasználni, mert magánterület, így megszakítja ezt a jól kirajzolódó tengelyt, nem biztosít kapcsolatot a tömegközlekedési csomópont és a folyópart között.

A 18 391 négyzetméteres telken 28 faház áll, amelyeket május 1-e és szeptember 30-a között lehet kibérelni. A faházakban nincs külön konyha, a telken álló étkezdében lehet fogyasztani. Ezen kívül egy színháztermet és konferenciatermeket magába foglaló épület található itt, amely megőrzését fontosnak gondolom a jó állapota és a tervezett sétányhoz jól illeszkedő funkciója miatt is.

Az étkezde az egyetlen nagyobb elbontandó épület: egy eredetileg magastetős földszintes ház, amelyhez az évek során többször hozzáépítettek. Az épület rossz minősége indokolttá teszi a lebontását, viszont a területen továbbra is szükség van étteremre, ezért ez a funkció helyet kap a tervezett épületegyüttesben.

A tervezés során meghatároztam a jelenlegi beépítés és funkciók hiányosságait és ezekre kerestem a megoldást. A legnagyobb probléma a folyót és közlekedési csomópontot összekötő tengely megszakítása, ezért megnyitottam a telket és egy sétányt hoztam létre az útvonal utolsó, eddig elzárt szakaszaként. Az elbontandó étkezde funkcióját is szükséges pótolni, így a sétány mellett egy étterem és egy kávézó kap helyet. A telek mellett közvetlenül a gát található a nyugati oldalon, amelyen fut az EuroVelo 6 bicikliút, ezért fontos szempont volt a kerékpáros forgalom kiszolgálása. Ezért az új épületegyüttes része egy nagy fedett biciklitároló és egy bicikliszerviz is, valamint a gát és a sétány összekötése lépcsőn kívül egy rámpával is kiegészül a könnyebb megközelíthetőség érdekében. A telek utca felőli oldalán a környékbeli lakosok számára egy pékség kap helyet. A meglévő faházakat egy közösségi tér köré szerveztem és egy új fogadóépülettel egészítettem ki. Az épületegyüttes működését úgy gondolom nagyban fogja segíteni, hogy több célcsoportja van, így be tudja tölteni a tervezett központi szerepet.

Az épület tömegének kialakításakor a legfontosabb a dunai panoráma biztosítása volt, ezért a Duna irányába mindkét épületrész kétszintes, illetve egy nagy terasszal vannak összekötve. Az utcaképbe való jobb illeszkedés céljából az utcai tömegek már csak földszintesek. Az épületek nagy üvegfelületekkel nyitnak a folyó, a sétány és a belső kert irányába, ezek árnyékolása külső oldali textil árnyékolókkal van megoldva, amelyek lehúzva hasonló architektúrát mutatnak, mint a zártabb épületrészek.

A belső terekben a funkciók elhelyezése is követi a Duna felé nyitás elvét. A fogyasztó terek így mindig a folyóhoz közelebb, míg a zártabb épülettömeget igénylő konyhák és egyéb kiszolgáló helyiségek a Dunától távolabbi oldalon kapnak helyet.

Velinszky Dóra

 

Szerk.: Paár Eszter Szilvia