Programok

Párbeszéd az építészet megtapasztalásáról – Ingyenes pop-up kiállítás a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban

2021.11.09. 11:58

A stuttgarti Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ, MÉM MDK és a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ közös, pop up jellegű kiállításán egy német és egy magyar művész párhuzamba állított műveivel ismerkedhetünk meg. A kiállítás címét Moholy-Nagy egyik könyvének alcíme ihlette. Német oldalról Dr Ralph Fischer, magyar részről pedig Tombor Zoltán egymásra reflektáló, unikális csoportokba illesztett fotói alkotják a tárlat szerkezetét . A kiállításon a modernista építészet néhány ikonikus projektje, többek között a stuttgarti Weissenhofsiedlung épületrészletei tűnnek fel.

A stuttgarti Liszt Intézet Magyar Kulturális Központtal és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központtal megvalósult kooperáció pop up jellegű páros fotókiállítása a németországi intézet egyik nemes hagyományfolytató sorozatának eddig talán legsikeresebb produktuma. Az úgynevezett Künstlerbegegnungen (Művésztalálkozások) tárlatsorozat lényege, hogy egy magyar és egy német művész oeuvre-jéből konkrét koncepcióba illő darabokat válogatnak, s így a duókiállítások a helyi közönség számára is befogadhatóbbá válnak: a Németországban esetleg még ismeretlen magyar művészek egy médium, társ segítségével kerülnek a figyelem központjába.

A projekt német résztvevője, Dr Ralph Fischer nem csak a stuttgarti magyar intézet baráti körének oszlopos tagja, hanem rendkívül jó kapcsolatokkal rendelkező fotóművész is. A dessaui Bauhausról, a stuttgarti Weissenhofsiedlungról, az ulmi HfG-ről és a mössingeni Pausáról készített, egyedi perspektívákból, az úgynevezett „Neue Sehen" szellemében alkotott fényképeit tartalmazó új albuma adta a válogatás felét.

A német nyelvterületen DIALOG címen futó sorozat magyar művésze Tombor Zoltán a divatfotó világából indult, de több éves milánói és New York-i tartózkodásai alatt szorgalmasan örökítette meg, nem ritkán egészen sajátos szemszögből az épített környezet objektumait. A nemrég zárult, Mai Manó Házban szereplő szóló anyaga után nem kevésbé intimebb sokoldalúságára vetül fény a Capa Központ Projekt Roomjában.

Mindkettőjüknél közös szál a Moholy-Nagy László iránt táplált hommage, ezért a párokba és csoportokba illesztett, leginkább épületszegmensekre fókuszáló képek alkotta kiállítás címéhez Moholy-Nagy egyik német nyelven megjelent könyvének fejezetcíme adta az ihletet. A képanalógiákhoz a két alkotó egy-egy rövid gondolatot fűzött, melyet a látogatók a címtáblákon látható QR-kódok segítségével nézhetnek és hallgathatnak meg.

A tárlat ingyenesen megtekinthető!

A budapesti bemutató Stuttgart és Ulm után a harmadik állomás, mely ezúttal egy nemzetközi miniszimpóziumnak is helyet ad. A kísérőprogram előadója lesz Dr Anja Krämer, a stuttgarti Weissenhofmusem im Haus Le Corbusier igazgatónője, Sebestyén Ágnes Anna, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ muzeológusa, művészettörténésze, Megyeri Gábor, a Napraforgó Utcai Bauhaus Egyesület elnöke és Jaksa Bálint szabadúszó épületfotós-filmes.

A rövid, angol nyelven megtartott előadások után kötetlen kérdés-felelekkel zárul a program.

Kurátorok: Barki Márton művészettörténész és Dán Bernadette kulturális manager, mindketten a stuttgarti Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ munkatársai. 

A kiállítás megnyitójára november 19-én, pénteken este 6-kor kerül sor a Capa Központban. A szimpózium november 20-án, szombaton délelőtt 10-kor veszi kezdetét ugyanitt. 

Forrás: Sajtóközlemény