Egyéb cikkek

Pécs-Uránváros főterének és kapcsolódó közterületeinek tervezése

2007.12.20. 11:23

Megvételben részesült pályamű
vezető tervező: Emődi-Kiss Tamás (EKHO Építész Műterem Kft.)Pé

Megvételben részesült pályamű
vezető tervező: Emődi-Kiss Tamás (EKHO Építész Műterem Kft.)

 

 


Részletes bírálat:

A terv megtartja Uránváros központjának közlekedési rendszerét, de a kereszteződésben körforgalmat javasol. Ez számos előnnyel jár, de forgalmi dinamizmusából következően olyan térszervező szerepet kap, amely ezen a helyen nem kívánatos.


Az Ybl Miklós utca teljes hosszában tematizált szoborsorozatot javasol, melynek első szoborpárja a 6-os út csomópontjánál kapumotívumot képez. Ez az ötlet alkalmas lehet arra, hogy az utcát humanizálja, sétáló utca jellegűvé alakítsa.


A kettős Uránbányász teret a körforgalmat szegélyező új zöldfelületek a jelenleginél erőteljesebben kettébontják, megnehezítve ezzel a két térrész téregyüttesként történő kezelését, ugyanakkor segítik a főtereknek a parkba történő átmosását. A két térrésznél azonos eszközöket használ, a térburkolat raszterét a jelenlegi struktúrából eredezteti.


Mindkét térrészen ötletes, újszerű világító térinstallációs rendszert javasol, amely egyrészt összefogó, szervező elemként, másrészt a különböző térhasználati karakterek szétválasztásaként funkcionál.


A Mecsek áruház előtti térrészre süllyesztett helyzetű kávézót javasol, amely élénkítő hatású, de a kellemes terasz működését zavarhatja a nyilvános WC bejárata.


A parkot jelentősen átformálja, az egyes funkciócsoportok elhelyezése vitatható, de sikerül viszonylag nagy összefüggő zöldfelületet egyben tartania. Elhibázottnak találta a Bíráló Bizottság a parkot körülvevő támfalépítményt.