Közélet, hírek

Peter Zumthor kapja 2013-ban a RIBA Aranyérmét

2012.09.27. 14:45

Hosszas fejtörés után úgy döntött a bizottság: a hat jelölt közül Peter Zumthor svájci építész kapja 2013-ban a Royal Institue of British Architects (RIBA) Aranyérmét (Royal Gold Medal), amelyet február 6-án fog majd ünnepélyesen átvenni, a nemzeti és tiszteletbeli díjazottakkal együtt.

Peter Zumthor svájci építész kapja 2013-ban a Royal Institue of British Architects (RIBA) Aranyérmét (Royal Gold Medal) – döntött a bizottság hosszas tanácskozás után, amelynek Angela Brady elnök mellett Peter Clegg, Yvonne Farrell, Adrian Forty, Niall McLaughlin és Sarah Wigglesworth építészek voltak a tagjai.

 

 

 

„Hat jelöltet választottunk ki, majd végignéztük publikációikat és akadémiai munkásságukat, de ebben a tekintetben egyikük sem volt egyértelműen kiemelkedő” - mondta Angela Brady, a RIBA és egyben a döntőbizottság elnöke. Zumthort végül az építészet egész területét átfogó munkássága miatt választották ki, valamint azért, mert a svájci mester hosszú ideje a világ legbefolyásosabb építészeinek egyikének számít, jelentős hatással van az építészet fejlődésére „közvetlen és közvetett módon egyaránt”.

Zumthor jelenleg első maradandó angliai projektjén, a „Secular Retreat” nevet viselő, üvegből és kőből készülő, dombtetőn álló menedék tervein dolgozik, amely a Devon megyei Chivelston településen található. Az épületet várhatóan 2014-ben adják át.

Peter Zumthor 1943. április 26-án született Bázelben. A bázeli iparművészeti főiskolán és a New York-i Pratt Intézetben folytatott tanulányokat, majd 1979-ben alapította meg önálló irodáját. Legismertebb munkái közé tartozik a valsi termálfürdő, a bregenzi Kunsthaus, a kölni Kolumba Art Museum, valamint a Serpentin Galéria 2011-es pavilonja. Számos nemzetközi elismerés tulajdonosa, 2009-ben életművéért Pritzker-díjat kapott, majd ugyanebben az évben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem címzetes professzorává is avatták.

 

 

 

Különleges tehetsége sajátos hangulatú terek létrehozásában nyilvánul meg, amelyeket mesteri fény- és anyaghasználat jellemez. Vidéki kápolnái és a valsi termálfürdő kiváló példái a minden érzékre ható élménynek - amelyet a látogatók is megtapasztalhatnak -, ahol minden részlet az épület belső lényegét fejezi ki.

forrás: www.architecture.com