Közélet, hírek

Piranesi díj 2010 - egy elegáns felújítás és egy kapszulahotel nyert

2010.11.24. 16:31

A Pirani Építészeti Napok a magyar építészek számára is fontos esemény: nem csak azért, mert Piran közel van, hanem azért, mert 1983 óta minden évben pár napig itt olyan progresszív építészetről van szó, amely a taposómalomban őrlődő hétköznapi praxis ellenpontjaként igazi inspiráció-forrás. A 22. Piranesi Díjat idén egy érzékeny és példaértékű építészeti beavatkozás, egy régi-új maribori kúria, Maruša Zorec, Matjaž Bolčina munkája kapta, kiemelt dicséretben pedig Split egy ízig-vérig 21. századi szállója, Lea Pelivan és Toma Plejić munkája részesült.

A Piráni Építészeti Napok (Piran Days of Architecture PDA) nemzetközi építészeti konferencia, amelyet először 1983-ban rendeztek meg. Az azóta évente jelentkező, ma már világhírűvé vált esemény célja, hogy a legfrissebb építészeti trendekről, progresszív elképzelésekről kapjanak és adjanak képet a résztvevők. Az elmúlt 22 évben itt előadó építészek közül többen világszerte ismertté váltak, mint pl. Friedrich Achleitner, Boris Podrecca, Heinz Tesar, Luigi Semerani, Gino Valle, Ediardo Suoto de Moura, Alvaro Siza Vieria, Peter Zumthor, Enric Miralles, Sverre Fehn, Kenneth Frampton, David Chipperfield. A 2010. november 20-21-én megrendezett eseményen adták át a Piranesi díjakat, amelyekről a nemzetközi zsűri 2010. november 19-és és 20-án Portorož-ban hozott döntést.

A zsűri elnöke 2010-ben Bijoy Jain, tagjai

voltak, akik a beérkezett 38 projektből választották ki a nyerteseket. Jelölések érkeztek Ausztriából, Horvátországból, Csehországból, Görögországból, Magyarországról, Olaszországból, Szlovákiából és Szlovéniából, valamit 16 hallgatói tervet választottak ki a Graz, Bécs, Split, Zágráb, Pescara, Triest, Ljubljana és Maribor építész fakultációin készült munkákból. A projekteket a Piranesi kiállítás keretén belül mutatják be a nagyközönségnek. A kiállításra való beválogatás feltétele volt, hogy a projekt

  • átgondoltan illeszkedjen városi vagy természeti környezetbe;

  • innovatív kortárs téri és alaprajzi elrendezése legyen;

  • alázattal közelítsen a kulturális és természeti örökséghez;

  • a helyi tradicionális építészeti elemeket kortárs módon értelmezze;

  • innovatív részleteket tartalmazzon

  • átgondolt, megfontolt szín, forma- és anyagválasztással éljen;

  • a térbeli elgondolás a kontextusnak megfeleljen.


A Nemzetközi Piranesi Díj 2010 kiemelt hallgatói dicséretét kapták a következő hallgatók:

Ambrož Bartol | River bath, Podpeč, 2010
Konzulensek: Miloš Florijančič, Mitja Zorc, Ljubljana Faculty of Architecture

Suzana Lunic, Tina Busatto | Algae Island, Kastela Bay, Croatia, 2010
Konzulensek: Hrvoje Njiric, Split Faculty of Civil Engineering and Architecture

A Nemzetközi Piranesi Díj 2010 kiemelt dicséretét kapta:

Lea Pelivan és Toma Plejić | Hostel Golly & Bossy, Split, 2010
A projekt kicsi költségvetéssel és nagy programmal hatékonyan avatkozik be egy meglévő, meglehetősen lerombolt struktúrába.

 

 

A Nemzetközi Piranesi Díj 2010 nyertese:

Maruša Zorec és Matjaž Bolčina | The manor Naskov dvorec, Maribor, 2009
Nagyon pontos beavatkozás tiszteletben tartva a meglévő építészetet, ugyanakkor innovatív, 21. századi részletképzés jellemzi.

 

 

 


Magyar részről Gunther Zsoltot kérték fel a nemzeti jelöltek megnevezésére, aki mellett Pásztor Erika Katalina (epiteszforum.hu), és Hatvani Ádám (KÉK) vett részt a díjra felterjesztett magyar alkotások kiválasztásában. Döntésük értelmében Magyarországról az alábbi öt épület indult a díjért: