Programok

Piráni Építészeti Napok 2023

2023.11.15. 14:45

November 25-én rendezik meg a 40. Piráni Építészeti Napokat, amely az egyik legfontosabb nemzetközi építészeti konferencia. A rendezvény elengedhetetlen részét képezi az építészeti kiállítás, ahol az év legkiemelkedőbb épületei, köztük magyar jelöltek is, versengenek a Piranesi-díjért. A konferencia hívószavai idén a kontextus, koncepció, konszenzus. 

A Piran Days of Architecture (PDA) a világ egyik leghosszabb hagyományokkal rendelkező nemzetközi építészeti konferenciája. A szlovén építészek egy csoportja kezdeményezte, és 1986-tól 2007-ig prof. Vojteh Ravnikar (1943-2010) elnökletével 1983 óta minden évben november végén kerül megrendezésre a középkori szlovén tengerparti városban, Piranban, a bájos Tartini színházban, 2019-től pedig - a tenger kiszámíthatatlan áradása miatt - a közeli Portorož előadótermében.

A szimpóziumot 2008-ig a Pirani Parti Galériák szervezték, 2008-tól 2015-ig a DESSA Galériával közösen. 2015 óta a PDA-konferencia és a Piranesi-díj tulajdonosa és szervezője a DESSA Galéria, társszervezője a Pirani Parti Galéria. 1986 és 2007 között a szervezőbizottság elnöke az alapító tag, építész prof. Vojteh Ravnikar (1943-2010) építész. Az új szervezőbizottságot 2008 óta Maja Ivanič építész vezeti.

A konferencia célja a társadalmi építészeti helyzet értékelése, valamint a kortárs építészeti és térbeli termelés legprogresszívebb és leginnovatívabb ötleteinek bemutatása, amelyek a földrajzi és kulturális kontextus megértése és tiszteletben tartása révén megőrzik a kulturális identitást és sokszínűséget.

A konferencián számos világhírű építész tartott előadást, többek között: Sverre Fehn, Kenneth Frampton, David Chipperfield, Wang Shu, Bijoy Jain és mások mellett többek között Friedrich Achleitner, Boris Podrecca, Heinz Tesar, Luigi Semerani, Gino Valle, Eduardo Souto de Moura, Alvaro Siza Vieira, Peter Zumthor, Enrique Miralles, Sverre Fehn, Kenneth Frampton, David Chipperfield, Wang Shu és Bijoy Jain. Sokan közülük pályafutásuk későbbi szakaszában rangos nemzetközi építészeti díjakat kaptak, mint például a Pritzker-díj, az európai Mies van der Rohe-díj vagy a Velencei Építészeti Oroszlán Biennálé.

A PDA-konferenciát hagyományosan számos építészeti rendezvény kíséri. Ezek közül a legfontosabb a rangos nemzetközi Piranesi-díjért rendezett kiállítás.

Előadók:

  • Sonja Ana Hoyer, Slovenia
  • Aitor Fuentes, ARQUITECTURA-G, Spain
  • Tom Lechner, LP architektur, Austria
  • Janez Koželj, Slovenia
  • Pedro Domingos, pedro domingos arquitectos, Portugal
  • Iva Letilović, Letilović + Pedišić, Croatia
  • Níall McLaughlin, Níall McLaughlin architects, United Kingdom
  • Wang Shu, Lu Wenyu, Amateur Architecture Studio, China

Az előadások 10 órakor kezdődnek, 18 órától kerül sor a díjátadó ceremóniára, majd 8 órakor nyílik meg a nemzetközi kiállítás. A részletes program a honlapon érhető el: www.pida.si

PIRANESI-DÍJ

A Piranesi-díj a Szlovén Köztársaság első nemzetközi építészeti díja. A díjat a Pirani Építészeti Napok nemzetközi konferencia részeként hozták létre, és a DESSA Galéria, a Pirani Partiális Galériák és a Piranesi Nemzetközi Zsűri ítéli oda. A díjat először 1989-ben adták át Bogdan Bogdanović szerb építésznek a horvátországi Vukovárban található Dudik-emlékparkért.

A díj, amely a 18. századi olasz művészről, Giovanni Battista Piranesi (1720-1778) nevéhez fűződik, akinek családi gyökerei állítólag Piranból származnak, a közép-európai országok területén az elmúlt két évben készült legjobb építészeti megvalósításokat díjazza: Ausztria, Csehország, Görögország, Horvátország, Olaszország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia, Szerbia 2018-ban, Bosznia-Hercegovina 2019-ben, Montenegró pedig 2020-ban csatlakozott.

A PDA-konferencia keretében a Piranesi nemzetközi kiállításon kiállított projekteket a fent említett országok nemzeti válogatói (Magyarországról Gunther Zsolt, illetve az általa felkért segítők, idén Guba Sándor, a GUBAHÁMORI társalapítója, valamint Hulesch Máté, az Építészfórum szerkesztője) választják ki és jelölik minden év október végén. Minden válogató öt projektet jelölhet.

A Piranesi-díj kiállítás része egy nemzetközi (2008 óta) diákkiállítás is, amelyen 21 európai építészkar vesz részt: Graz, Spittal, Bécs, Banja Luka, Mostar, Szarajevó, Split, Zágráb, Szaloniki, Budapest, Ferrara, Pescara, Trieszt, Podgorica, Pozsony, Ljubljana, Maribor, Belgrád, Újvidék, Kragujevac, AA London. Az egyes karok hallgatói válogatók két, az elmúlt két tanévben tervezett projektet nevezhetnek.

A Piranesi-díjért mintegy 55 építészeti megvalósítás és 42 hallgatói projekt versenyez. A rangos Piranesi-díjat, két Piranesi Honorary Mentiont és a Piranesi Student Honorary Mentiont az adott év PDA előadóiból álló nemzetközi Piranesi-zsűri választja ki. A díjakat a PDA-konferencia tiszteletbeli védnöke adja át.

A 2023-as Piranesi-díj magyar jelöltjei:

Görögkatolikus Múzeum, Nyíregyháza – Balázs Mihály és a DMB Műterem
A cserépváraljai római katolikus templom rehabilitációja – Partizan Architecture
Egy 100 éves gyümölcstároló épület átalakítása – Arkt Studio és a Projectroom
Vásárcsarnok, Nagyszentjános – Román László és Élő József
Új központi vásárcsarnok, Pécs – Getto Tamás és Sztranyák Gergely

Szabó Dávid DLA, a BME Exploratív Építészeti Tanszékének adjunktusa által kiválasztott hallgatói tervek:

A kőkúti pálos kolostorrom és környezetének a revitalizációja – Tihanyi Dóra diplomamunkája
A Vogt-kúria jövője vertikális tanodaként – Macsek Kata diplomamunkája

A kiválasztás folyamatáról és a jelöltekről itt írtunk bővebben. 

Forrás: MÉSZ