Pályázatok

Prágai Quadriennálé (PQ) 2011

2009.11.30. 06:02

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, mint a PQ (szcenográfiai és színházépítészeti világkiállítás) lebonyolítója, ötletpályázatot hirdet a magyar kiállítások – köztük a színházépítészeti szekció – megvalósítására. A pályázat leadásának határideje: 2009. december 21.

Letölthető jelentkezési lap

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI), mint a PQ hivatalos szakmai lebonyolítója, ötletpályázatot hirdet a Prágai Quadriennálé (PQ) magyar kiállításainak – köztük a színházépítészeti szekció – megvalósítására. 

A Prágai Quadriennálét először több mint 40 évvel ezelőtt rendezték meg, 1967-ben. Ma már a szcenográfiai és színházépítészeti kiállításra a világ minden tájáról érkeznek résztvevők – egy-egy alkalommal több mint ötven ország képviselteti magát. Magyarország szinte a kezdetek óta jelen van ezen a nagyszabású seregszemlén.

A PQ-n az eddigi hagyományoknak megfelelően 2011-ben is három szekcióban jelentkezhetnek és képviselhetik magukat a különböző országok.

Minden országnak ki kell jelölnie egy kurátort, aki az esemény ideje alatt képviseli az adott nemzetet, átfogó ismerettel rendelkezik a kiállításról.

Az alábbiakban röviden ismertetjük a szekciókat:

I. Nemzeti szekció

A Nemzeti Szekció koncepciója a kortárs díszlet-és jelmeztervezésre összpontosít, ugyanakkor ezen belül lehetőséget ad a művészeknek saját téma kiválasztására és kivitelezésére. Célja az, hogy minden ország a legkorszerűbb technikák és irányok alkalmazásával mutasson rá napjaink színházi kultúrájának sokszínűségére. A Nemzeti szekció installációja hivatott szemléltetni az adott ország elmúlt öt évének színházi irányait, látványvilágát, kísérleteit akár egy adott tervező munkáin vagy egy előadás színpadképén, vagy több művész kooperációján keresztül. A PQ fődíja az Arany Triga / Zlatá Triga a nemzeti szekció legjobban kiválasztott témájának megjelenítését jutalmazza.

II. Színházépítészet és technológiák szekció

A Színházépítészet Szekciója az utolsó 4-5 év legizgalmasabb színházi építkezéseit, felújításait hivatott bemutatni. A kiállítás arra is keresi a választ, milyen új technológiák bevonásával épülnek fel korszerű színházi épületek.

III. Oktatási szekció

Az Oktatási Szekcióban látványtervező hallgatók, pályakezdő tervezők, egyetemek, főiskolák csoportjai – oktatói és diákjai, mesterek és tanítványok mutathatják be eddigi munkáikat, képviselve a hazai oktatási programok és intézményi rendszerek lehetőségeit.

A 12. Prágai Quadriennálé: A látvány és színházi terek világkiállítására 2011 júniusában kerül sor Prágában.

Pályázni az alábbi négy kategóriában lehet:

Nemzeti Szekció (téma, ötlet, installáció tervezés és kivitelezés)

Színházépítészeti Szekció (ötlet, tervezés és kivitelezés)

Oktatási Szekció (ötlet, terevzés és kivitelezés)

Kurátor: átfogó koncepció a magyar megjelenés egészére nézve, valamennyi (nemzeti, oktatási, építészeti) szekcióra önálló ötlet kidolgozása, alkotói csapat felállításával, oktatási és művészeti partnerek bevonásával.

(Egy pályázó több kategóriában is pályázhat!)

A pályázók köre:

A PQ’11 kiírásának megfelelően olyan művészek és szakemberek (díszlettervezők, jelmeztervezők, hang-és világítás designerek, építészek és építészeti csoportok, oktatási intézmények, színházi alkotók, elméleti szakemberek, művészeti csoportok, stb.) jelentkezésére számítunk, akik bármely kategória tekintetében átfogó innovatív tervvel jelentkeznek. Nemcsak a színház, a tánc és az opera területén, hanem a színházművészettel szélesebb körben is foglalkozó (beleértve az installációs művészetet, a performence-t, az új médiákat, stb) és más képzőművészeti, kulturális szakterületeken is dolgozó szakemberek is jelentkezhetnek.

A pályázati feltételek:

Tartalmaznia kell egy részletes koncepciót, a kiállítás/kiállítások témáját, valamint egy installációs tervezési és kivitelezési vizuális tervet,

(Információ: A tervezett kiállítási tér a Nemzeti Szekcióban max. 40 m2, a Színházépítészeti Szekcióban és az Egyetemi Szekcióban max. 20 m2)

Tartalmaznia kell a kiállítást/kiállítások hozzávetőleges tervezett költségvetését:

Az előirányzott tervezett költségvetés felsőhatára a Nemzeti Szekciónál 15.000.000 Ft, a Színházépítészeti Szekciónál illetve az Egyetemi Szekciónál külön-külön: 5.000.000 Ft, amely összeget az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet részben Minisztériumi támogatásból, részben az erre a célra igényelt pályázati pénzekből biztosít.

A pályázathoz csatolni kell a kurátor/kurátorok vagy alkotó/alkotók szakmai életrajzát, és eddigi szakmai pályáját bemutató fontosabb referenciáit.

Csatolni kell a kitöltött jelentkezési adatlapot, amely letölthető a szinhaziintezet.hu főoldaláról.

A pályázat leadásának határideje: 2009. december 21. 16.00 óra

A határidőt (melyet a postai bélyegző illetve a helyszíni átvételi elismervény igazol) követően nem áll módunkban pályázatokat elfogadni.

A fenti követelményeknek megfelelő terveket 1 példányban (beleértve CD/DVD hordozókat is) kérjük postai úton vagy személyesen az alábbi címre eljuttatni:

OSZMI, 1013 Budapest, Krisztina krt. 57.

A pályázati borítékra kérjük minden esetben írják rá:

„Prágai Quadriennálé 2011 PÁLYÁZAT”

További információ és bővebb felvilágosítás kérhető az oszmi/kukac/szinhaziintezet.hu e-mail címen valamint a (061) 375 1184/132 telefonszámon.

A Prágai Quadriennálé internetes honlapján www.pq.cz megtalálhatók az alábbi mellékletek:

1. A PQ 2011 művészeti koncepciója

2. A PQ 2011 szabályzata

forrás: OSZMI