Programok

REGIO EARTH fesztivál 2022

2022.07.25. 10:16

A REGIO EARTH Közép- és Délkelet-európai Vályogépítészeti Fesztivál egy évenkénti esemény a vályog alapú építészetről, építésről, tervezésről és művészetekről. Célja, hogy erős, határokon átnyúló hálózatot hozzon létre a helyi szakemberek (építészek, mérnökök, kézművesek, professzorok, kutatók stb.) és érdeklődők számára.

A közös alap, a régió vályogépítészeti öröksége és víziója az, hogy új módszereket találjunk ennek integrálására a kortárs építőipar dinamikájába. A rendezvény célja a nagyközönség elérése, annak érdekében, hogy népszerűsítse a környezettudatos, természetes alapanyagú építést.

A fesztivál alapötlete BIHARI Ádámtól, Alina NEGRU-tól és Alessandro SERRA-tól származik, akik három barátként tértek haza a grenoble-i földépítészeti központból (ENSAG, CRAterre, amàco), ahol hallgatóként, oktatóként, kutatóként tevékenykedtek.

Jelenleg a márka 3 csapat tulajdona: a magyarországi Körépítők (Környezettudatos Építők Egyesülete), a romániai TERRApia és a szerbiai Earth and Craft; minden évben a három ország egyikében rendezik meg a fesztivált.

Az első fesztivál (2017) a magyarországi Vas megyei Oszkó községben, a második rendezvény (2018) a romániai Bánát régióban, Buzad községben, a harmadik alkalom (2019) pedig a szerbiai Mosorin községben volt. 2020, 2021 években az esemény a COVID miatt elmaradt.

A FESZTIVÁLRA LÁTOGATÓK A KÖVETKEZŐ KÉRDÉSEKRE KAPHATNAK VÁLASZT:

  • Mi az a vályog?
  • Milyen vályogépítési technikák léteznek?
  • Kik dolgoznak ma ezzel az anyaggal Magyarországon és Közép-Európa országaiban?
  • Hol tart ma az európai vályogépítészet?
  • Melyek ma a legfejlettebb technológiák a földépítésben?

PROGRAM

A REGIO EARTH FESZTIVÁL szakmai programjának fő részét a gyakorlati műhelymunkák alkotják. Ezeket kísérik a délelőtt és délután megtartott, tudományos, valamint ismeretterjesztő előadások.

A fesztivál teljes ideje alatt látogatható lesz az öko-építőanyag expo és a kézműves vásár. Folyamatosan működik majd a fesztivál büfé és közösségi terek is.

Bizonyos műhelyfoglalkozások naponta ismételt témával, míg mások, a négy napra felfűzött programmal készülnek.

A műhelyekre a helyszínen lehet majd feliratkozni. A jelentkezési létszámokat alapvetően rugalmasan kezeljük, de bizonyos foglalkozásokon a hozzáférhetőség miatt létszámkorlát lesz megállapítva.

Helyszín:
Környezettudatos Építők Egyesülete, Oktatási Központ
Pontos cím: 8668 Tengőd, Petőfi Sándor u. 135.

Időpont:
Regio Earth Fesztivál: 2022. augusztus 18-21.
Öko Home Konferencia: 2022. augusztus 19.

Regisztráció és jegyrendelés itt lehetséges.
További információk: www.regioearth.com