Közélet, hírek

Rehabilitálják az aquincumi rommező egy szakaszát

2022.01.28. 14:57

A BTM Aquincumi Múzeum és a III. kerületi önkormányzat együttműködésében, Európai Uniós forrásból elindulhat az aquincumi park Szentendrei út felé eső szakaszának rendbetétele, korszerűsítése. A projekt egy több ütemben zajló fejlesztés első eleme lesz, melynek generáltervezője a Páricsy és Társai Építésziroda, további tervezői Francsisné Szántay Zsófia és Francsics László voltak.

A felújítás az Óbuda-aquincumi római limesszakasz örökségének komplex turisztikai célú hasznosítása néven valósulhat meg, mindez a látványtervek szerint kezdetnek főként a romkert Szentendrei út felőli határának korszerűsítését foglalja inkább magában építészeti szempontból, de mindezzel együtt egy új, a pannoniai limes témájú állandó kiállítás létrehozása is a projekt része.

A múzeum közleménye szerint a forgalmas út felőli fejlesztés a "különleges látványelemeket és marketingfelületeket tartalmazó élményfalat" valósítja meg első ütemben, amelyhez egy sétány és kőtár kiépítése is tartozik. A projektnek az is célja, hogy egy koherensebb közös kontextusba helyezze a kerület más római kori műemlékeit is, ezért a Nagyszombat utcai katonavárosi amfiteátrumnál és a Kórház utcai keleti táborkapunál is már új ismeretterjesztő elemeket helyeztek el, melyekhez készült egy, a járókelők számára saját okoseszközzel szabadon igénybe vehető AR mobilapplikáció is.

A generáltervező a Páricsy és Társai Építésziroda volt Francsicsné Szántay Zsófiával és Francsics Lászlóval kiegészülve. A rehabilitáció kezdeti üteme után, a jövőben remélhetőleg a múzeum épületének felújítása és bővítése is megtörténik, illetve nagy kérdés, hogy a Szentendrei út két pályája közé szorult aquaductus eredeti elemeit alávetik-e valamilyen konzerváló folyamatnak. A munka várhatóan 2023 végére készül el, a feladat részletesebb ismertetését és további látványterveket hamarosan az Építészfórumon is szeretnénk közölni.