Közélet, hírek

Rekordszárazság Olaszországban, a velencei csatornák is kiszáradtak

2023.03.02. 10:56

Velencéért általában a pusztító árvizek miatt aggódunk, most az ellenkező problémával szembesül: a csatornák kezdenek kiszáradni a hetek óta tartó száraz téli időjárás és a szokatlanul erős apály után. A turisták csalódásán túl, az erős szárazság a város egyes területeinek megközelítését is akadályozza, a gondolák, a vízitaxik és a mentőhajók sem tudnak közlekedni.

Velence ritka látványát valószínűleg több tényező együttesen okozta: az esőhiány, a magas légköri nyomás és az árapály. A hetek óta tartó száraz téli időjárás aggodalomra ad okot Olaszországban, ahol a tavaly nyári vészhelyzet után újra száraz időszak köszöntött be. A tudósok és a környezetvédelmi csoportok szerint az Alpokban a szokásos hómennyiségnek kevesebb mint a fele esett.

A városból érkező jelentések szerint egyes esetekben a mentőhajóknak a célállomástól távolabb kellett kikötniük, így az orvosi személyzet kénytelen volt nagy távolságon keresztül kézzel cipelni a hordágyakat. A gondolák is a sárban rekedtek, mivel egyes mellékvízi utakon már nem tudtak továbbhaladni. A város hajózása a szélesebb vízi utakon, többek között a Canal Grande és a Giudecca-csatornán folytatódik.

Tavaly júliusban Olaszország 70 éve a legsúlyosabb aszályt szenvedte el, és szükségállapotot hirdetett ki a Pó folyót övező területeken, amely az ország mezőgazdasági termelésének nagyjából egyharmadát adja. Szerencsére a legfrissebb időjárás-előrejelzések azt jelzik, hogy az Alpokban az elkövetkező napokban megérkezik a nagyon szükséges csapadék és hó.

Január elején Velencében üveggátakat helyeztek el a 900 éves Szent Márk-bazilika körül, hogy azt megvédjék a jövőbeli árvizektől. A döntést a 2022 decemberében bekövetkezett rekordközeli árvíz után hozták meg, mivel a templomot irányító testület attól kezdett tartani, hogy a 2019 novemberi áradás megismétlődhet, mely súlyos károkat okozott az épületben. Emellett a város felgyorsítja a MOSE-projekt befejezését is, amely a dagály idején ideiglenesen elszigeteli a velencei lagúnát az Adriai-tengertől.

A vízi infrastruktúrával kapcsolatos problémákon kívül Velence a túlzott turizmus problémáival is szembesül, amely hatással van a lagúna ökoszisztémájára, a városfejlesztésre és a helyi lakosságra. 2022 júliusában a velencei hatóságok bejelentették, hogy 2023. január 16-tól a látogatóknak látogatási időt kell foglalniuk és belépődíjat kell fizetniük ahhoz, hogy beléphessenek a történelmi csatornavárosba. A helyi tanács közölte, hogy a napi látogatók száma nem lesz korlátozva; miután egy adott napon elérnek egy bizonyos számú látogatót, a belépődíjat megemelik.

 

Forrás: Guardian, ArchdailyTwitter/Gianl1974