Épülettervek/Középület

Rem Koolhaas könyvtára nyert Caenban

2010.09.30. 09:22

A Caen városában zajló fejlesztések keretein belül írtak ki tervpályázatot az új könyvtár tervezésére. Az OMA által benyújtott nyertes pályamű egyszerre szimbolikus, funkcionális és környezettudatos épület.

A Bibliothèque Municipales à Vocation Régionale (BMVR) a félsziget csúcsánál helyezkedik el, a Caenben zajló új fejlesztések középpontjában. A könyvtár kialakításában két oktatási tengely metsződik össze, ami lehetővé teszi a különböző szakterületek, úgy mint társadalomtudományok, tudomány és technológia, irodalom és művészetek közötti legnagyobb átfedést. A könyvtár négy kinyúló síkja a város négy jelentős látványossága felé mutat (az Abbaye-aux-Dames északon, a központi vasútállomás délen, az Abbaye-aux-Hommes keleten és az új építkezési terület nyugaton), ezáltal az épület Caen szimbolikus középpontjává válik.

 

 

 

A könyvtár két összemetsződő olvasóteremből áll, ami az előírt szakterületek (társadalomtudományok, tudomány és technológia, irodalom és művészetek) közötti legnagyobb átfedést biztosítja. A metsződő tömegeknek köszönhetően a könyvtár környezetével a külső térben is kapcsolatba lép, egy parkra, gyalogos ösvényre és vízfelülettel ellátott térre nyílik rá.

A jövőbeli BMVR Caen tervei megfelelnek a francia fenntarthatósági követelményeket tartalmazó Haute Qualité Environnementale előírásainak. A környezettudatos megközelítés figyelembe veszi a helyi éghajlati adottságokat az energiahatékonyság biztosítása érdekében. Az alaprajzok kialakításával maximalizálják a természetes bevilágítást, s így teremtenek ideális látási viszonyokat az olvasáshoz, ami egy könyvtár esetén életbevágó fontossággal bír.

 

 

 
A projekt terveit az OMA rotterdami irodája az IOSIS, ELIOTH Ducks Sceno és a DHV cégekkel együttműködésben készíti el.


Bibliothèque Multimédia à Vocation Régionale
vezető tervező: Rem Koolhaas
felelős munkatárs: Clément Blanchet
projektmenedzser: Dirk Peters
építész munkatársak: Marc Dahmen, Noémie Laviolle, Clément Périssé, Simon de Jong, Jos Reinders, Joshua Boyd, Cristina Ampatzidou, Nils Christa, Alice Grégoire, Anthony Joyeux, Guillaume Durand
szerkezetek: Iosis
fenntarthatóság: Elioth
szcenográfia: Ducks
akusztika: DHV
generáltervező: OMA
tervezés éve: 2010-es tervpályázat - koncepcióterv    
bruttó szintterület: 12 700 m2
építtető/megbízó: Communauté d’agglomération Caen La Mer