Közélet, hírek

Rendelő épül a Tengerszem presszó hengeréből

2021.08.06. 16:06

Az 1950-es évek végén épült kőbányai architektúra sajnos teljesen elveszíti a korszakra jellemző építészeti karakterét, ám – a Kádár-kor hírhedt táncos szórakozóhelyeként ismert – tér új orvosi rendelőnek adhat otthont a közeljövőben.

A munkálatok már zajlanak, az Üllői úti lakóépület íves része ezentúl a Tengerszem rendelőként működik majd, reflektálva a 20. század második felében itt létrejött közösségi helyszín nevére.

A név egyébként nemcsak a formára utalt, hanem a monoton közegben elhelyezkedő szokatlan funkcióra is, akárcsak az édesvizű tengerszem a hegységek tetején. A szemközti oldalon az 1950-es évek végétől kezdett épülni a mai József Attila-lakótelep, de a kőbányai oldalon is lakóházak sora épült Zöldy Emil tervei szerint. E lakótömbökkel teli miliőben tűnt fel egy viszonylag unikális megjelenésű és funkciójú épületrész is, a Dél-Pesti Vendéglátóipari Vállalat afféle központja, a Tengerszem étterem, presszó, cukrászda, éjjel ráadásul zenés táncos bár is, ahol a Vendéglátóipari Szakiskola hallgatói szolgáltak fel. 

A hely a ´60-as években élte fénykorát, akkoriban még látványos neonokkal is fel volt díszítve, az 1980-as évekre azonban bezárta kapuit és idővel több iskola költözött a falai közé. Az elmúlt években a szerkezet állapota rosszra fordult, most részben kormányzati, részben állami támogatásból újítják meg, de a hozzá csatlakozó társasház homlokzatát és a főhomlokzat előtt elterülő közteret is rehabilitálják. A projekt egyik eleme lesz, hogy a parkban álló Leány galambbal plasztika is visszakapja régi fényét. A figura eredetileg egy kútszobor része volt, melyet a Dunakorzó Kiskirálylány szobrát is készítő Marton László alkotott. A munkálatok befejeztével a szobor körül ismét szökőkút fog működni. 

A felújítást Mészáros Erzsébet (Káva Kft.) és Szepesi János (studio stisze) jegyzik, akik minden bizonnyal az új funkció korszerű kiszolgálása érdekében sem állíthatták helyre az  ´50-es évek állapotának eredeti, érdekes íves üvegportálját és homlokzati arányait. Az új kialakítás ezzel szemben most egy színes, teraszokkal eszközölt megoldás lesz, külső héján pedig növényfal futna a látványtervek szerint.  A kör alaprajzú rész mellett szintén önkormányzati bérleményhez tartozott a társasház egy kisebb területe is, melyben öt darab felnött rendelőt alakítanak ki, míg a kör alaprajz földszintjén négy betegrendelő, az emeleten pedig öt gyerekrendelő kaphat helyet. 


Források: 10.kerület.ittlakunk.hu, kobanya.hu, 9Tv, studio stisze.hu