Épülettervek/Tervpályázat

Részeredmények a Ligetből - még több részlettel

2014.12.19. 15:24

A nemzetközi tervpályázat és külföldi pályázók tömegének képe mögött sokan csak találgatták, ki indul el. Egy biztos, a most kihirdetett három épület nyertesei között van egy francia, egy japán és egy hazai iroda: a KÖZTI. De megvannak a további helyzettek is.

December 19-én nyilvánosságra hozta a kiíró, a ligetbudapest.org oldalon a Városligetbe tervezett múzeumi épületekre kiírt, nyílt, nemzetközi tervpályázat eredményét. Mint azt már korábbról tudtuk, a Nemzeti Galéria és Ludwig Múzeum együttesére beérkezett 80 pályamű között a bíráló bizottság nem talált olyat, amelyet megvalósításra alkalmasnak vélt, ezért arra új, meghívásos tervpályázatot írtak ki, amelynek csak jövő tavasszal lesz eredménye.

[imagelist|service=youtube|serviceid=c-XkwTZZEkM]

Így a mai napon a Városligeti-tó délkeleti csücskében, a volt BNV irodaház helyére építendő Magyar Zene Háza, a Dózsa György út és Ajtósi Dürer sor sarkához építendő Néprajzi Múzeum, és a Városligeti fasor torkolatával szemben kétoldalt álló Fotó Múzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum épületeire kiírt tervpályázat eredményét várhattuk kíváncsisággal.

Jóllehet ez sem kevés, de ma csak az egyes épületeket tervező irodák neveit, valamint egyetlen renderelt videót kaptunk, amelyben a liget felett repkedünk. Az egyes épületek kiválasztott tervezői

[imagelist|imgid=|name=pdf0-1.jpg|title=-]

Magyar Zene Háza

1. díj: Sou Fujimoto Architects (Japán - Tokió)

 
Rangsorolás nélkül meghívási díjban részesített pályázók: Kengo Kuma and Associates, 3h Építésziroda, KLAIR Architecture

[imagelist|imgid=|name=pdf3-9.jpg|title=-]

Néprajzi Múzeum

1. díj: Vallet de Martinis DIID Architectes (Franciaország - Párizs-Bourdeaux)

2. díj: Bobby Fogel, bFarchitecture
3. díj: Graeme Massie Architects

Rangsorolás nélkül meghívási díjban részesített pályázók: OVO Grąbczewscy Architekci, Studio Graha Akar Karya, Oeco-Architectes
 

[imagelist|imgid=|name=pdf2-2.jpg|title=-]

FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum

1. díj: KÖZTI Zrt., Tima stúdió 

2. díj: GSMM architetti, Giorgio Santagostino-Monica Margarido
3. díj: LEAD - Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd. 

Rangsorolás nélkül meghívási díjban részesített pályázók: UAO Co.Ltd., De Ferrariy Grass Compañía Limitada (Plan Común)

A díjazott és a második fordulóba jutott pályamunkák elérhetőek a Liget Budapest projektoldalán, de január 7-től a Design Terminálban is ki lesznek állítva.

Kelecsényi Kristóf


Sajtóanyag:

2014. december 19., Budapest – Lezárult a Városligetbe tervezett múzeumi épületekre kiírt nyílt nemzetközi tervpályázat. A csaknem félezer beérkezett anonim pályamű közül a 11 tagú, magyar és nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri döntése alapján a Néprajzi Múzeum a francia Vallet de Martinis DIID Architectes, a Magyar Zene Háza a japán Sou Fujimoto Architects, míg a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum a magyar Középülettervező Zrt. tervei alapján épülhet meg a 2018-ra teljesen megújuló Városligetben.
 
Az Európa jelenlegi legnagyobb új múzeumi fejlesztésének keretében a Városligetben megvalósítandó öt múzeumi épületre idén februárban írt ki nyílt nemzetközi építészeti tervpályázatot a Szépművészeti Múzeum és a Városliget Zrt.  A 2014. május végi határidőre beérkezett több mint 470 pályaműből 17 pályázat jutott be a második fordulóba. A 11 tagú magyar és külföldi múzeumi, valamint építészeti szakemberekből álló zsűri ezen pályázatokból választotta ki a Néprajzi Múzeum, a Magyar Zene Háza valamint  a Fotó Múzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum leendő épületének nyertes tervét és díjazottjait. A nyertes pályaművekről készült videoanimáció a http://ligetbudapest.org/index.php?page=single&id=22 oldalon, az azokhoz kapcsolódó látványtervek pedig a http://ligetbudapest.org/index.php?page=single&id=17 oldalon tekinthetők meg. A nyertes és díjazott tervek, illetve az eljárás második fordulójába jutott pályaművek a www.ligetbudapest.org oldalon tekinthetőek meg. Ezek a pályaművek a Design Terminálban január 7-én nyíló kiállításon is láthatóak majd.
 
Az Új Nemzeti Galéria - Ludwig Múzeum épületére beérkezett 80 pályamű között a bíráló bizottság nem talált olyan pályázatot, amelyet az értékelési kritériumok összessége alapján megvalósításra alkalmasnak ítélt volna, ezért arra új, meghívásos tervpályázat került  kiírásra, amely jövő év áprilisában zárul majd le.
 
A zsűri és a munkáját segítő 36 szakértő 5 szempontcsoport alapján értékelte a pályaműveket. A leendő múzeumok építészeti minősége és megoldásai mellett a bíráló bizottság vizsgálta a tervekre jellemző technológiai és funkcionális elképzeléseket (a várható látogatói élményt és múzeumtechnológiai megoldásokat), a tervezett épület fenntarthatóságát (energiahatékonyság, ökológia), a környezettel kapcsolatos párbeszédet (többek között a városképi beágyazottságot, a Városligettel való kapcsolatot és  épület megközelíthetőségét) és a megvalósítás  költségeit is. Kiemelt szempont volt az is, hogy a tervekben szereplő épületek  minél jobban kíméljék a park zöldfelületét.
 
„A tervpályázatnak köszönhetően olyan, az őket befogadó parkkal és annak épített környezetével harmonikus párbeszédet létrehozó múzeumok épülnek majd a Városligetben, amelyek úgy lesznek kiemelkedő építészeti értékűek Budapest és Magyarország számára, hogy egyben 21. századi funkcionális megoldásokkal, világszínvonalon szolgálják a gyűjteményeket és a látogatókat” – mondta el Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. Az új múzeumok a fenntartható építészet elvárásainak is megfelelő kortárs, ugyanakkor a Városliget parki és épített örökségéhez illeszkedő épületekben kapnak helyet. Az egyedi, erőteljes építészeti gondolatot megfogalmazó épületekből – az egymással és a már száz éve itt megépült múzeumokkal való együttműködés révén – egy olyan egyedi közgyűjteményi intézményháló jön létre, amely nem csupán Budapest és a magyar kultúra nemzetközi ismertségét növeli, hanem izgalmas és nyitott, közösségi tereket biztosít Budapest lakói, a belföldi és külföldi látogatók számára egyaránt.
 
Az építészeti tervpályázaton a pályázók név nélkül, egy regisztrációs számon nyújtották be pályázatukat. A szigorú nemzetközi szabályoknak megfelelő pályázati kiírásban rögzített eljárási rend szerint a zsűri az eljárás során csak a beadott terveket ismerhette meg, a díjazott tervezők kilétére csak a döntést követően került sor.
 
A Városliget komplex fejlesztését szolgáló Liget Budapest Projekt keretében felépülő öt új épület a park szélein, ma lebetonozott területen, illetve a Ligetben található, de lebontásra ítélt építmények, beépítések helyén épül fel, a projekt megvalósítása során megóvva és bővítve a park zöldfelületét. A Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum, valamint a FotóMúzeum Budapest (a mostani Magyar Fotográfiai Múzeum) az Ötvenhatosok terén, a Magyar Zene Háza a lebontásra kerülő volt Hungexpo-irodák területén, míg az Új Nemzeti Galéria - Ludwig Múzeum a Petőfi Csarnok helyén áll majd. A projektnek köszönhetően a park növényzetének rehabilitációjával párhuzamosan több tízezer négyzetméterrel, a mai 60 százalékról 65 százalékra nő majd a zöldfelület a Ligetben.
 
 
Az építkezés a tervek szerint 2016-ban kezdődik, az új múzeumokat pedig 2018 márciusában vehetik birtokba a látogatók. Az új középületek tervezett megvalósítási összköltsége 75 milliárd forint. Nyílt nemzetközi építészeti tervpályázat kiírására Magyarországon utoljára Budapest századfordulós fénykorában, több mint 100 évvel ezelőtt került sor. 
 
A nemzetközi bírálóbizottság  11 fős volt: elnöke Baán László,  a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, társelnökei  Wim Pijbes, az amszterdami Rijksmuseum főigazgatója és Martha Thorne építész, a Pritzker Építészeti Díj ügyvezető igazgatója, tagjai Paula Cadima építész, egyetemi tanár (AA London School of Architecture), Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Finta Sándor, Budapest főépítésze, Edwin Heathcote építész, a Financial Times építészeti kritikusa, Henri Loyrette, a francia Államtanács tagja, a Musée du Louvre korábbi igazgatója, Nagy Ervin országos főépítész, Sáros László György építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke,  póttagjai Bálint Imre, a Budapesti Építész Kamara elnöke, Cselovszki Zoltán építész, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ volt elnöke, az Iparművészeti Múzeum mb. főigazgatója,  Fazakas György építész és Perényi Tamás építész,  a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának tanszékvezető egyetemi docense. Az UIA (Építészek Nemzetközi Szövetsége) egy tagot, Juhani Katainen építészt, a tamperei University of Technology volt dékánját és egy póttagot Roueïda Ayache építészt delegált a testületbe.