Technológia

Rögzítéstechnikai támogatás tervezéstől kivitelezésig

2020.03.11. 14:03

A fischer jóvoltából ma már ingyen hozzáférhető a kivitelezés teljes folyamatát végig kísérő szoftveres támogatás a megfelelő rögzítőelemek kiválasztásához és alkalmazásához.

A népszerű tervezőszoftverekbe integrálható CAD-termékadatbázis és a tervezésben kézzelfogható segítséget és idő-megtakarítást jelentő tervezőszoftver után már az építkezés helyszínén is kéznél van a jótanács egy mobiltelefonos alkalmazás formájában. Ideális esetben már a tervezőasztalon felelős döntés születik afelől, milyen rögzítéstechnikai eszközök és alkalmazások tartják helyükön a szerkezeti elemeket. Nem véletlenül, hiszen rögzítések területén nincs helye az improvizálásnak. Egy impozáns külsejű épület vajmi kevés örömet fog okozni megbízható stabilitás hiányában. A rögzítéstechnikai nagyhatalom fischer többek között a nem megfelelő rögzítések okozta balesetveszély elkerülésére is ad meg minden segítséget a méretező szoftvertől a CAD-adatbázison át az okostelefonra telepíthető információs gyorssegélyig.

Termékek a tervezéshez egy gombnyomásra

A CAD (Computer-aided Design) szoftverekkel, illetve a programokkal készült tervekkel, rajzokkal szinte minden műszaki területen dolgozó szakember naponta találkozik, hiszen a szoftvercsaládba tartozó programok az építőmérnökök, építészmérnökök és a gépészmérnökök legalapvetőbb tervezőeszközei. Az ingyenesen letölthető CAD termék adatbázissal a fischer teljes termékpalettája integrálható a tervezés folyamatába – ezzel értékes időt és energiát takarít meg a tervező: a CAD-szoftverek ugyanis két- és háromdimenziós tervek, modellek készítésére alkalmasak, és ha konkrét termékek szerepelnek az adott szoftver adatbázisában,  akkor a program annak tulajdonságait is figyelembe veszi és megfelelteti a tervnek. Talán nem is szükséges részletezni, milyen előnye van annak, ha nem kell vesződni a felhasználni kívánt dübelek, csavarok, horgonyok, ragasztók és egyéb rögzítéstechnikai eszközök tervbe illesztésével és terméktulajdonságaik megadásával – mindezeket a CAD termék adatbázis megteszi és kezeli a tervező helyett. A fischer termékeket szinte minden szabványos CAD-szoftverbe egy mozdulattal lehet importálni, ez az egyszeri beállítás pedig sokszorosan megtérül a tervezés során.

Az építész tervez, a fischer méretez

A FIXPERIENCE méretező szoftver több éve közkedvelt az ingyenes támogató programok piacán: a különböző modulokban elérhető, díjmentesen (regisztráció fejében) letölthető FIXPERIENCE a hosszadalmas számolgatástól menti meg a tervezőt, rajzolót vagy statikust. A modulok népszerűségi toplistáját a C-FIX és a RAIL-FIX vezeti. Előbbi lehetővé teszi a nagyszilárdságú acéldübelek és vegyi rögzítések vizsgálatát betonszerkezetek esetében, míg utóbbi az erkély- és lépcsőkorlátok rögzítésének méretezésében segít. A FIXPERIENCE egyik nagy előnye, hogy a CPR-rendeletnek megfeleltethetően, a nemzetközi szabványok szerint dolgozik, és használatával kinyerhetők a rögzítéstechnikai megoldásokra vonatkozó részletes adatok is.

A szoftver Európa-szerte megfelel a tervezési szabványoknak (ETAG 001 és EC2, valamint az EC1, EC3 és EC5), emellett van lehetőség az összes erő- és mértékegység megválasztására. A méretezőszoftver a strukturáltan bevitt adatok alapján számított modellt grafikus módon jeleníti meg 3D-ben vagy 2D-ben, és a látványt az adatok változtatásához igazodva frissíti. Használata biztonságérzetet ad, ugyanis a rosszul választott dübelméret esetén hibaüzenettel reagál: ezáltal a szoftverrel hibás vagy instabil rögzítési pont egyáltalán nem hozható létre! És ez még nem minden: a szoftver által a méretezéshez végzett számítások lekövethetők, így azok hasznos kiegészítői lehetnek a műszaki dokumentációnak. A FIXPERIENCE tehát számol, méretez, modellez, adatokat összegez a legkülönfélébb rögzítéstechnikai területeken, hozzájárulva a projektek alapos, határidőre történő megvalósításához.


 

Helyszíni segítség rögzítéstechnikai dilemmákhoz

A legújabb virtuális rögzítéstechnikai segéderő, a fischer Professional App nem más, mint egy rögzítési megoldásokhoz szolgáló mobil útmutató. Ez az okostelefonokra telepíthető alkalmazás a szakemberek helyszíni, „terepi" munkáját könnyíti meg azzal, hogy lehetővé teszi a rögzítéstechnikai termékek gyors és egyszerű megismerését. A digitális ismertető segítségével az építkezés helyszínén meghatározhatók a megfelelő rögzítési megoldások, sőt, még az adott termékeket kínáló helyi kereskedőket is könnyen meg lehet találni. Az alkalmazás a kihívásokra kínált megoldásokat tekintve egészen összetett ajánlásra is képes: nemcsak egyszerű horgonyt, megfelelő dübelt segít választani, de akkor se jön zavarba, ha egy ragasztóból, menetes szárból és szitahüvelyből álló átfogó megoldásra van szükség. A teherhordó szerkezetre, a rögzítendő tárgy méretére, a beépítés típusára és az alkalmazandó terhelésekre vonatkozó információk megadásával az alkalmazás által kínált szolgáltatások széles skálája érhető el. Az alkalmazás a Google Play Store-ból és az Apple App Store-ból egyaránt díjmentesen elérhető.