Programok

Rubik 40

2014.05.16. 07:59

Szeretettel várnak minden érdeklődőt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Rubik 40 című eseményére és szoborállítására, amely az egyetemen született Rubik-kocka és tervezője előtt tiszteleg 2014. május 22-én 19 órakor, Rubik Ernő jelenlétében.

40 éve indult el a Zugligeti úton a világ legnagyobb példányszámban eladott tárgyának sikertörténete. Rubik Ernő a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatójaként itt kezdett azokba a térkísérletekbe 1974-ben, amelyek eredménye 1975-ben a szabadalmi kérelem, 1977-ben a magyarországi forgalmazás megindulása, 1980-ra pedig a világsiker lett. A Rubik-kocka mára, több mint 350 millió eladott darab után a legismertebb magyar designtárgy, amelynek története elválaszthatatlanul összefonódik a magyar kreativitás kiemelkedő szellemi műhelyével: a MOME-val.

A MOME az évfordulóra olyan, egyedi anyagból készült köztéri jelet állít a campuson, amely egyszerre jelöli a sikertörténet kezdőpontját, és szimbolizálja azt a szellemiséget és szemléletet, amelyet a tárgy globálisan képvisel.

A MOME a Rubik40 ünnepség keretében tartja idei címátadóját is. Professor Emeritus címet adományoz Ferencz István Kossuth-díjas építésznek, egyetemi oktatónak. DLA Művészeti Doktori Fokozatot vehet át Dévényi Dalma Alma divattervező művész, Dobos Botond Zsolt építőművész, Máté Gábor fotográfus, Pecsics Mária fotográfus, valamint Selján Márk Endre design menedzser, formatervező művész.