Pályázatok/Nemzetközi

Segítsd a demokrácia megerősödését, az EU újjászületését

2018.04.05. 10:35

Az Eurolab fórumot a közelgő európai választások fényében rendezik május 31. és június 3. között. Az EU kommunikációs stratégiáját segítő rendezvényre Wolfgang Tillmans és Rem Koolhaas vájra elkötelezett művészek, írók és kreatív szakemberek javaslatait, amelyek segítségével, az amszterdami négynapos konferencia során az európai kultúra új és erős kezdetét veheti.

Mai világunkban egyre több kapcsolatra van lehetőségünk, mégis egyre nagyobb lendületet kapnak azok a hangok, amelyek megosztják a társadalmat és akadályozzák az együttműködést és szolidaritást. Az európaiakat különösen veszélyezteti az a nacionalista és kirekesztő nyelv, amely az Európai Unión kívül, de ma már azon belül is gyengíti a közösséget. 

A Kulturális Fórum által szervezett Eurolab egy tényfeltáró küldetés, amely arra irányul, hogy mi működött és mi nem az elmúlt 25 év Európájáról szóló kommunikációban. A tervezett műhelyeken és interjúsorozatokon egy átfogó eszköztárat halmozhatunk fel, amely érvekkel, stratégiákkal és ötletekkel segítheti eltérő szakmai társulatok, bármely népcsoportot célzó kampányát (például 'Tanárok Európáért', 'Tudósok Európáért', 'Gazdák Európáért'). Arra gyűjt ötleteket, hogy hogyan lehet a szolidaritás és az együttműködés érdekében újszerűen és meggyőzően beszélni nagy közönségeknek. Hogyan képes az európai közösség egy arc nélküli bürokrácia helyett pozitív erőként értékelni az Európai Uniót? 

A pályázat célja, hogy az emberek és nemzetek közötti együttműködés pozitívumait bemutató kommunikációs stratégiát segítse fényképek, vázlatok, tervek, versek vagy akár forgatókönyvek formájában. Olyan üzenetekre van szükség, amelyek megmutatják, hogyan működik az Európai Unió, és milyen lenne nélküle. Emellett olyan ötletekre, amelyek megkérdőjelezik mostani működését és megoldásokat javasolnak. El lehet küldeni nagyobb perspektívájú, az EU értékeit közvetítő munkákat is, amelyek ezen értékek mindennapi életben történő megnyilvánulásait mutatják be.


 

Rem Koolhaas és Wolfgang Tillmans bírálja el a pályázatokat, a cél azonban nem egyetlen győztes kinevezése. Nem az eladás a cél. A pályázat szervezői az EU értékeinek továbbadásában, ápolásában és a kommunikáció megújításában hisznek. A négynapos konferencia a beérkezett anyagok megvitatásáról és lehetséges alkalmazásáról fog szólni. 

A hozzájárulásokat legfeljebb április 18-ig lehet erre az email címre elküldeni, egy maximum 15 MB-os, PDF formátumú fáljként, melynek neve 'Vezetéknév_Keresztnév_Eurolab2018'.