Közélet, hírek

A Counterspace tervezi a Serpentine Pavilont

2020.02.11. 14:01

... és így ők a legfiatalabb alkotók, akiket valaha megbíztak a pavilon tervezésével. Sumayya Vally, Amina Kaskar és Sarah de Villiers még csak idén fogják betölteni a harmincat. A dél-afrikai stúdió által tervezett, újrahasznosított építőanyagokból készült pavilon júniusban nyílik. 

2020-ban jubilál a londoni Serpentine Galéria: a közkedvelt és évente az egyik legtöbb látogatót vonzó kortárs művészeti galéria ötven éves fennállását ünnepli és immár húsz éve ad otthont a világ egyik fontos építészeti kiállításának. A galéria pázsitján minden évben olyan ideiglenes, kísérleti épületet építenek fel, ahol különféle kulturális események, tematikus beszélgetések megtartására van lehetőség, és melynek tervezésére mindig egy olyan építészt kérnek fel a szervezők, akinek még nincs megvalósult épülete az Egyesült Királyságban. A Kensington Gardens zöld gyepére először Zaha Hadid tervezett pavilont, őt olyan illusztris tervezők követték, mint Oscar Niemeyer, Alvaro Siza, Rem Koolhaas, Sou Fujimoto, Bjarke Ingels vagy éppen a SANAA. És most a dél-afrikai Counterspace alkotói. Sumayya Vally, Amina Kaskar és Sarah de Villiers első sorban nem azért különleges, mert csupanőből áll a stúdiójuk, hanem azért, mert még egyikük sem töltötte be a 30. életévét. Így ők a legfiatalabb alkotók, akiket valaha is megbíztak a Serpentine Pavilon tervezésével. 

A dél-afrikai Counterspace által tervezett pavilon újrahasznosított építőanyagok (K-Briq, parafa) felhasználásával készül. A beépítésre kerülő K-Briq téglák 90%-ban újrahasznosított építési és bontási hulladékból készülnek, nem igényelnek égetést, így széndioxid-kibocsátásuk a normál tüzelésű téglák mindössze tizede. A pavilon a Londonban élő bevándorlók mindennapjaira és tapasztalataira fókuszál, megjelenésében is erre reflektál. A különböző anyagok, formák és színek mind azokat a városrészeket szimbolizálják, ahol sok bevándorló letelepedett: Brixton, Hoxton, Hackney, Whitechapel, Edgware Road, Peckham, Ealing. Sőt, a terv az, hogy a pavilon mozgatható elemeit városszerte szétszórják, és közösségi programok kiindulópontjaként szolgálnak majd. 

A johannesburgi Counterspace az építészeti munkák mellett közösségi együttműködésen alapuló projektekkel, kiállítástervezéssel és a városkutatással foglalkozik. Koncepcióikban leginkább a ránk váró jövő kérdésével és az arra adható építészeti és design válaszokkal foglalkoznak, emellett gyakran kollaborálnak más területek képviselőivel is. 

A Serpentine Pavilon 2020. június 11. és október 11. között látogatható.