Technológia

SHoP Construction

2013.07.29. 08:24

Időről időre bemutatunk egy-egy nemzetközi referenciákkal rendelkező Autodesk vonatkozású építész céget, akik munkájukkal inspirálólag hathatnak a hazai vállalkozásokra is. 

SHoP Construction

A New York-i központú SHoP Construction az üzlet és művészet világát vegyítő, innovatív tervekről ismertté vált manhattani SHoP Architects társvállalata. 2007-ben Jonathan Mallie és partnerei a SHoP Construction vállalatot számos szolgáltatás elvégzése céljából alapították, beleértve a virtuális tervezési és kivitelezési (VDC) szolgáltatásokat a tulajdonosok, építészek és vállalkozók számára. Az évek során az épületinformáció-modellezés (BIM) központi szerepet játszott a SHoP Construction kivitelezésvezetési folyamatában, mivel lehetővé tette a virtuális tervek létrehozását és felfedezését az építkezés megkezdése előtt. A közelmúltban a cég képes volt tovább gyorsítani és egyszerűsíteni a folyamatait az élő modelladatok felhőalapú tárolásával, amelyet az Autodesk BIM 360 Glue, az Autodesk BIM 360 egyik felhőalapú szolgáltatása biztosít.

A projekt

Barclays Center Arena szomszédságában, a New York-i Brooklynban található 32 emeletes B2 lakótorony egy 4,9 milliárd dolláros, 22 hektáros szórakoztató, üzleti és lakókomplexum része, amelyhez a Brooklyn Nets 18 000 férőhelyes arénája is tartozik. A csapat 2012-ben költözött új otthonába. A megépítése után a 350 egységből álló B2 torony a világ legmagasabb moduláris épülete lesz.

Mivel a B2 torony nagy részét már a gyártáskor összeállítják, a tűrések jóval szigorúbbak, ezért az összetett mérnöki részletek és a szakágak közötti koordináció a hagyományos tervezési folyamatnál jelentősen gyorsabb megoldást igényel. A moduláris épületek egyedi kivitelezési igényeinek teljesítése érdekében a SHoP Construction a B2 torony információ gazdag, az Autodesk Revit ArchitectureAutodesk Revit Structure és Autodesk Revit MEP szoftverekben készült összevont virtuális modelljét koordinálja – beleértve a SHoP Architects által biztosított részletes építészeti tervet és az Arup cég által biztosított épületgépészeti és elektromos terveket.

„Ez 180 fokos fordulatot jelent a hagyományos folyamathoz képest” – mondta Erik Churchill, a SHoP Construction projektmenedzsere. – "Általában a nagy egésszel kezdünk, és folyamatosan dolgozzuk ki a részleteket. A moduláris építészethez fordítva kell gondolkodni. Igazán érteni kell, hogy a projekt hogyan fog összeállni. Emiatt a tervezőcsapatnak a tervezési folyamatban jóval korábban kell a részletekre koncentrálnia – az ilyen feladatok általában később jelentkeznének egy hagyományos projekt esetén.”


Projektintegrátori szerepében a SHoP Construction az Autodesk BIM 360 Glue szoftvert használja a virtuális modell koordinálásához és kivitelezéséhez a felhőben, így a projektcsapat összes tagjának hozzáférést biztosít a legújabb épületinformációkhoz. „A moduláris építészet következő generációs együttműködést igényel” – állítja Churchill. – "Mindenkinek közösen kell dolgoznia, mivel a szerkezet, a gépészet, az elektromos rendszerek és az építészeti terv részleteinek közös halmaza nagyon különleges az előre gyártott épületek esetén. Az Autodesk BIM 360 Glue szoftverrel az építész könnyedén hivatkozhat a szerkezeti részletekre, az épületgépész vagy a villamosmérnök pedig könnyedén hivatkozhat a részletrajzokra, mivel megosztjuk egymással a virtuális modellt a felhőben.”


A virtuális modell legújabb frissítéseit egy közvetlen beépülő modul segítségével rögzíti a rendszer az Autodesk BIM 360 Glue szoftverből a Revit szoftverbe. A SHoP Construction csapata ezeket a frissítéseket a teljes projektcsapat számára azonnal elérhetővé teszi a felhőn keresztül. A modell koordinációs pontjait és ütközéseit az Autodesk BIM 360 Glue jelölési funkciójának használatával emelik ki. A Revit felhasználói közvetlenül a Revit-környezetben nyithatják meg és oldhatják fel az ütközéseket.

„Mielőtt a virtuális modellünket feltölthettük volna a felhőbe, a folyamat nagyon lineáris volt” – magyarázza Churchill. – "Egy modellt feltöltöttünk pénteken. Közösen összegeztük a frissítéseket, és kiadtunk egy PDF-bemutatót a különböző ütközésekről vagy problémákról, hogy megbeszéljük azokat a heti szerdai együttműködési értekezleten.” A heti értekezletet továbbra is megtartják, azonban a csapat az Autodesk BIM 360 Glue szoftverrel valós időben, hatékonyabban képes együttműködni az értekezlet előtt a modellre mutató hivatkozások segítségével.

A BIM folyamatot a felhőbe áthelyezve a SHoP Construction cégnek lehetősége nyílt jelentősen leegyszerűsíteni a nagyon intenzív döntéshozatali folyamatot és elkerülni a költséges késéseket. „A BIM/VDC-folyamat felhőalapú fejlesztése megkönnyíti az olyan rendkívül részletekbe menő és műszaki problémák valós idejű megoldását, amelyek az előregyártás és a moduláris kivitelezés során merülnek fel” – mondta Jonathan Mallie, a SHoP Construction ügyvezető igazgatója.

A SHoP Construction számára hatalmas segítséget jelent, hogy a virtuális modell teljes mértékben elérhető a tulajdonosok és a projekt egyéb résztvevői számára. „Ez az igazi áttörés” – jelentette ki Mallie. – "A projektcsapat valós időben áttekintheti a virtuális kivitelezést, mintha csak az időjárást néznék meg az interneten. A modellt anélkül tekinthetik meg, hogy a saját számítógépeiken kellene tárolniuk azt. Tapasztalatunk szerint a projektcsapat minden tagja gyorsabban hozza meg a döntéseket.”

„Erre a projektre úttörőként tekintünk” – mondta Churchill. – "A teljes iparágat megváltoztatja. Amikor az emberek látják, hogy miről beszélsz, a reakciós és válaszidő sokkal gyorsabb. Az Autodesk BIM 360 Glue lehetővé tette számunkra a szereplők jobb bevonását és a hatékonyságunk növelését. A felhő életképesebb lehetőséget biztosít a tervezési folyamat megjelenítésére, és ez nagyon fontos a döntéshozatalkor. Ez egy nagyszerű kiegészítő eszköz, amely lehetővé tette számunkra a projektek egyszerűbb és hatékonyabb befejezését.”


„Az iparág az átfogó projektintegrációra koncentrál” – teszi hozzá. – Úgy gondoljuk, hogy az Autodesk BIM 360 Glue segíteni fog a magasabb szintű információkezelési szolgáltatások biztosításában. Ezért fektetünk be.”

Mallie szerint a könnyen hozzáférhető, felhőalapú modell fontos előny lesz a B2 torony befejezése után is. „A kivitelezés befejezése után a modell egy élő keresőmotorként fog szolgálni az épület számára” – magyarázza. – "A modellbe ágyazott információkkal a létesítménykezelés profitálni fog az átfogó VDC-projektekből. A felhőalapú alkalmazások segíteni fogják ezt az evolúciót.”

Jelenleg az SHoP Construction a B2 projekt sikeres befejezésének elősegítésére koncentrál. Mallie szerint „az Autodesk BIM 360 Glue hiánypótló termék a virtuális tervezési és kivitelezési (VDC) folyamat felgyorsítására. Már most tapasztaljuk az értékelés és a döntéshozatal gyorsulását. Hatékonyabb munkafolyamatokat alakítunk ki és javítjuk az együttműködési képességeinket; mindegyikre szükség van, hogy a BIM/VDC végül sikeres legyen."

Forrás: Autodesk
A képek a SHoP Construction tulajdonát képezik.

Próbálja ki az Autodesk Revit és Autodesk BIM 360 GLUE termékeket minden kötelezettség nélkül. A termékek angol nyelvű 30 napos próba verziója innen tölthetők le:
Autodesk Revit
Autodesk BIM 360 GLUE

További Autodesk témájú cikkeket, esettanulmányokat, tippeket-trükköket az autodeskforum.hu közösségi portálon olvashat.

(x)